Dolar

32,5805

Euro

34,9968

Altın

2.456,29

Bist

9.760,77

Gastronomide 3 tescilli şehir birbiriyle yarışıyor

Yöreye özgün ürünleri tescil ettirerek gastronomi alanında dünya çapında adını duyuran Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar, gastronomi turizminde atağa kalktı. UNESCO tarafından tanınan 116 gastronomi şehrinde yer alan iller, turizm pastasındaki paylarını artırmayı hedefliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-20 17:33:46

Gastronomide 3 tescilli şehir birbiriyle yarışıyor

Türkiye, turizmde çıtayı yükseltirken turizm alanını da çeşitlendiriyor. Klasik tatil anlayışı dışında sağlık ve gastronomi turizmi ile de Türkiye'ye turist kazandırılacak. Türkiye'nin 70 milyar dolarlık turizm geliri hedefinin 15 milyar dolarlık kısmın gastronomi ile elde edilmesi amaçlanırken bu alanda Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar ön plana çıkıyor. Dünya Bankası'nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı'nda (UCCN) Türkiye'yi temsil eden ilk şehir olma niteliğini taşıyan Gaziantep, gastronomi alanında başı çekiyor. Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı'nın (GAGEV) iş birliğinde, Dünya'nın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroANTEP), 2019 yılında ikinci kez misafirlerini ağırladı.

15 milyar dolarlık turizm pastası

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye'ye gelen turistlerin ilk 10 tercihleri arasında gastronomi turizminin ikinci sıraya oturduğunu ifade etti. İstanbul, Hatay ve Gaziantep'in gastronomi turizminde en popüler noktalar arasında yer aldığını dile getiren Boztepe, “Biz yörelerimizdeki bu lezzetleri Türkiye lezzet haritasıyla taçlandırmak istiyoruz” dedi. Türkiye'nin turizm gelirinin 50 milyar dolara koştuğunu vurgulayan Boztepe, “Biz bunun en az 15 milyar dolarını sadece gastronomi turizmiyle yapabiliriz. Son dönemde iç piyasada popülaritesi arttı, yani Gaziantep'e baklava yemeye gidip geri dönen var” diye konuştu.

“Zenginliklerimizi uluslararası arenada sergilemeye devam edeceğiz”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nde 40 ülkenin Gaziantep'te buluştuğunu belirterek, “Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroANTEP Festivali'yle şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisini Dünya'ya açıyoruz” dedi.

Hatay gastronomi çalıştayı

Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentin yemek kültürünün ve çeşitlerinin yanı sıra lezzetlerinin en iyi şekilde tanıtılıp pazarlanmasını amaçladıklarını belirterek, gastronomi alanında iddialı bir şehir olduklarını söyledi. Hatay'da aynı zamanda tarih ve kültürde de iddialı olduğunu vurgulayan Vali Doğan, şunları söyledi: “Biz bu iddiamızı ispat etmek ve bize gelen misafirleri de mutlu, mesut bir şekilde göndermek istiyoruz. Hatay'ın lezzetleri tartışmasız, onda hiç kimsenin şüphesi yok. Hatay'ın gerçekten isminin büyük bir imajı var, dışarıdaki imajı, içerideki imajından bence daha kuvvetli, yani Hatay'ı görmemiş insanlar, Hatay denildiğinde hemen ilk akla gelen şey lezzetli yemekleri oluyor. Bu gerçekten büyük bir değer. Hatay'a gelen insanların gittikleri mekânlardan mutlu ayrılmaları, buradan mutlu olarak dönmeleri en temel hedeftir.

“Gastronomi mutfağı ile yöresel ürünler satış ve sunum yeri açacağız”

Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş da Afyonkarahisar'ın UNESCO tarafından verilen gastronomi şehri unvanı verilen 36 şehirden birisi olduğunu, Türkiye'de kendileri dışında sadece iki il bulunduğunu belirterek, belediyenin, yöresel yemeklerin sunulacağı gastronomi mutfağını hayata geçirdiğini, restoranın kısa süre içerisinde açılacağını söyledi. Gastronomi alanında yaptıkları faaliyetlerde bahseden Karakuş, şehrin mevlevihanesi ile de ön plana çıktığını, 2019'da burayı 450 bin kişinin ziyaret ettiğini anlattı. Karakuş, Afyonkarahisar'ın lokasyon itibarıyla bir kavşakta bulunduğunu, birçok kenti birbirine bağladığını kaydederek, geçiş güzergahlarında gastronomiyle alakalı yöresel ürünler satış ve sunum yerleri açacaklarını vurguladı.

400'den fazla coğrafi işaretli ürün var

Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Bölümü Başkanı Huriye Özenercoğrafi işaretle yöresel ürün kavramının birbiriyle karıştırıldığına dikkat çekerek, ‘'Şu anda ülkemizde coğrafi işaretli ürünlerin sayısı 400'ün üzerinde, Avrupa Birliği'nde üç tane tescil edilmiş ürünümüz var bunlar, Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı. Aydın kestanesi için de Avrupa Birliği başvurusu yapıldı, kısa bir süre içerisinde o da ilan edilecek. Ülkemiz bu anlamda çok zengin. Hep diyoruz beyaz kelebeklerimizin bunlara sahip çıkması lazım, tıpkı ticari markalar gibi” diye konuştu.

Gastronomi şehirlerinin önde gelen lezzetleri

-Gaziantep: Baklava, Antepfıstığı, Kilis tavası, İslahiye biberi, katmer.

-Afyonkarahisar: Sucuk, pöç çorbası, güveç, kabak, lokum.

-Hatay: Künefe, Şam oruğu, abugannuş, oruk, öcce.

Haber Ara