Dolar

32,4726

Euro

34,8402

Altın

2.451,54

Bist

9.867,11

Gallup araştırması: ABD halkının yarısı, bağımsız Filistin devletini destekliyor

Gallup şirketinin araştırmasına göre, ABD halkının Filistin’in bağımsızlığına destek 2012’den bu yana ilk defa yüzde 50’ye tırmandı. Demokratların yüzde 62’si bağımsız bir devleti savunurken, Cumhuriyetçilerin yüzde 33’-34’ü ise İsrail-Filistin ihtilafını ABD için kritik bir tehdit olarak görüyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-30 22:16:10

Gallup araştırması: ABD halkının yarısı, bağımsız Filistin devletini destekliyor

foto3_3

Trump'ın iktidar koltuğunu oturduğu günden bu yana izlediği İsrail yanlısı politikaların, Amerikan halkından fazla destek görmediği ortaya çıktı. Gallup şirketinin yaptığı araştırmada, ABD halkının yarısı bağımsız bir Filistin devletini savunduğu ortaya çıktı.
Gallup'un araştırmasına göre, Filistin bağımsızlığına destek 2012'den bu yana ilk defa yüzde 50'ye tırmanıyor; Demokratların yüzde 62'si bağımsız bir devlet, Cumhuriyetçilerin ise yüzde 33-34'ü İsrail-Filistin ihtilafını ABD için kritik bir tehdit olarak görüyor.

2012 yılından bu yana ilk defa Amerikalıların en az yarısı, “Batı Yaka ve Gazze Şeridi'nde” bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını tercih ediyor. Bağımsız bir Filistin devletine destek, 2015'te yüzde 42 iken, 2015'ten bu yana her geçen gün daha da artmakta.

Mayıs 2003'te İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, üç yıl içinde bağımsız bir Filistin Devleti'ni içeren bir barış planını kabul ettiği bir dönemde, en yüksek destek seviyesi olan yüzde 58'e ulaşılmıştı.

Amerikalılar arasında bağımsız bir Filistin'e yönelik desteğin artması, Trump hükümetinin İsrail'e verdiği koşulsuz desteğin tartışıldığı bir zamana denk geliyor.

Diğer anketlerle ABD halkının İsrail ve Filistin'e bakışı ise şöyle:
• Geçen sonbaharda yapılan bir anket, Amerikalıların yüzde 62'sinin ABD'nin çatışmaya katılmaması gerektiğine inandığını ve bunun da İsrail'e büyük bir yardımın sona ermesine yol açacağını; bir diğeri , Dems'in% 82'sinin ABD'nin tarafsız olmasını istediğini belirtti.
• Geçen sonbaharda yapılan bir başka ankette, Amerikalıların yüzde 38'inin İsrail'in ABD hükümeti üzerinde çok fazla etkisi olduğuna inandığı ortaya çıktı .
• Geçen ay yapılan bir ankette, Amerikalıların yüzde 75'inin boykot önleyici yasalara aykırı olduğu belirtildi.
• yüzde 60'ı hükümetin İsrail'e çok fazla para harcadığını düşünüyor.
• yüzde 45'i Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını onaylamazken, yüzde 49'u da Amerikan elçiliğini Kudüs'e taşımayı onaylamıyor.

Haber Ara