Dolar

32,4449

Euro

34,7869

Altın

2.447,07

Bist

9.932,91

'Gabon hükümeti insanlığa karşı suç işledi'

Gabon'da ağustos ayında düzenlenen devlet başkanı seçiminde yarışan adaylardan eski Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping, hükümetin insanlığa karşı suç işlediğini ileri sürdü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-16 13:09:24

'Gabon hükümeti insanlığa karşı suç işledi'

AA'nın aktardığı yazılı açıklamada Ping, avukatı Emmanuel Altit ile 3 aydır yürüttükleri araştırma sonucunda Gabon hükümetinin insanlığa karşı suç işlediğini belirlediklerini iddia etti.

Konuya ilişkin ellerinde kanıtlar olduğunu kaydeden Ping, "Başkent Libreville'de 31 Ağustos'ta Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın yeniden seçilmesine karşı düzenlenen gösteriye güvenlik güçlerinin sert müdahalesini ve Bongo'nun ifade özgürlüğünü engellemeye çalıştığını belgeleyen raporu Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) sunduk. Gabon hükümeti bu tutumuyla insanlığa karşı suç işlemiştir" ifadesini kullandı.

Öte yandan İletişim Bakanı Alain Claude Billie By Nze, basın toplantısı düzenleyerek Ping'in iddialarını yalanladı.

Gabon'daki seçim sürecini incelemek üzere daha önce ön soruşturma açan UCM'nin, Ping'in sunduğu raporu inceledikten sonra açıklama yapması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Ülkede 27 Ağustos'taki devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 50,66'sını alan Bongo tekrar iktidara gelmiş, rakibi Ping ise yüzde 47,24 oyda kalmıştı.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.

Seçimleri takip etmek üzere görevlendirilen Avrupa Birliği (AB) Seçim İzleme Misyonu Başkanı Mariya Gabriel de hafta başında düzenlediği basın toplantısında, seçimde usulsüzlüklerin yaşandığını duyurmuştu.

Haber Ara