Dolar

32,4643

Euro

34,8262

Altın

2.445,43

Bist

9.909,62

Fransız medyasından siyahilere çifte standart

Fransa medyası, Amerika'da başlayan 'Blacks Live Matter' (Siyahların Yaşamları Değerlidir) kampanyasına büyük ilgi gösterdi. Ancak BLM yetkilileri, hareketin Fransa'da yayılmaya başlaması sonrası,medyanın kendilerine büyük bir sansür uyguladığını söylüyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-13 13:01:30

Fransız medyasından siyahilere çifte standart

ABD'de '60'lı yıllara damga vuran Kara Panterler'in ardından siyahilere yönelik ırkçı saldırılar ve polis cinayetlerine karşı Black Lives Matter hareketi doğdu. Bu hareket kısa sürede, Avrupa ülkelerine, Brezilya ve Avustralya'ya kadar yayıldı. Ancak birçok ülkede, sosyal harekete karşı devletin ve medyanın iki yüzlü yaklaşımları öne çıkıyor.

Buzzfeed'e konuşan Black Lives Matter'in Fransa koordinatörü Fania Noël "Fransa devleti ve medyası ABD'de olaylar başladığında inanılmaz ilgililerdi. Ancak hareket yayılıp, kendi ülkelerine geldiği zaman tam bir ikiyüzlü davrandırlar ve sansürlediler" ifadelerini kullandı.

ABD merkezli hareket, çalışmalarını küresel bir vizyonla yapıyor. Dünyanın birçok yerinde baskı altındaki siyahi platformlar için İspanyolca, Arapça, Çince ve Fransızca yayınlar düzenleniyor.

BLACKS LİVE MATTER HAREKETİ NEDİR?

Black Lives Matter (Siyahların Yaşamları Değerlidir), ABD'de yaşayan Afro Amerikan kökenli halka karşı uygulanan şiddete karşı kurulmuştu. BLM, Birleşik Devletler genelinde kolluk kuvvetler tarafından öldürülen siyahiler ve ABD yasalarındaki ırk ayrımı yapan ceza hukukuna karşı için düzenli olarak gösteriler düzenmişlerdi.

2013 yılında sosyal medya üzerinden #BlackLivesMatter etiketi ile yayılan hareket, Afro-Amerikan kökenli Traybon Martin'i öldüren George Zimmerman'in tutuklanması ardından ilk gösterisini düzenlemişti. 2014 yılında Michael Brownve Eric Garner'in New York'ta kolluk güçleri tarafından öldürülmesi ardından Ferguson Protestoları ile eylemlerini tüm ülkeye yayılmıştı.

 

Haber Ara