Dolar

32,4734

Euro

34,8374

Altın

2.450,84

Bist

9.871,34

Fransa-İspanya sınırında göçmenler kapana kısıldı

Göçmenler Fransa İspanya sınırında bir kısır döngü içinde yaşam savaşı veriyor. Fransa’dan geri çevrilenler İspanya’ya sınırına ve oradan tekrar Fransa sınırına yönlendiriliyorlar. İki ülke arasında kısıtlı bir bölgede insan kaçakçıları ve tehlikelere maruz kalıyorlar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-07 12:26:15

Fransa-İspanya sınırında göçmenler kapana kısıldı

Timetürk Çeviri

Fransa ve İspanya arasında kalan bölge Fransa ve daha ötesine geçmek isteyen göçmenler için Avrupa'nın geçiş noktası oldu. Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar MSF (Médecins Sans Frontières) örgütü tarafından bölgeye yaptıkları ziyaretler sonrası verilen bilgiye göre Fransız polisi de İtalya'nın sınırdaki göçmenlere uyguladığı politikanın aynısını uyguluyor. Özellikle Fransa İspanya sınırındaki Bayonne, Hendaye ve Irun bölgelerinde insanlar Fransa sınırında geri dönmeye zorlanıyor. MSF örügütünün Fransa yöneticisi Corinne Torre, “Fransa'dan geri döndürüldüklerinde göçmenler İspanya polisinin eline teslim edilmiş demek ve burada da kısa bir kimlik kontrolünden sonra İspanya tarafında Irun'dan Fransa tarafında Hendaye'ye uzanan köprünün bir ayağında serbest bırakılıveriyorlar” dedi.

Böylece göçmenler iki ülke arasında kısır bir döngü içinde dönüp dururken yalnız ve çaresiz olarak insan kaçakçılarına yalvarıyorlar. Kaçakçılar ise her iki ülkenin de topraklarına girmek için tek alternatifleri ve insani hakları gaspediliyor.

16 yaşındaki Nana, kendisine Fransa'da sığınma ve güvenlik sağlanması yerine Fransa'ya vardığında bir polis arabasına bindirilip İspanya sınırına geri gönderildiğini söylüyor.

Sivil toplum ise sınır bölgelerinde yetersiz kamu hizmeti nedeniyle harekete geçmiş durumda. Fransa'dan geri gönderilenlere ve güney İspanya aracılığıyla bölgeye ulaşanlara yardım etmeye çalışıyorlar. Açtıkları yataklı 200 kişilik merkez ise daima dolu.

MSF de sivil toplum ve gönüllülere temizlik malzemeleri ile battaniye temin ediyor. Bayonne gibi bazı belediyeler de göçmenlere danışmanlık yapmaya çalışıyor.

Fransa sınırındaki Bayonne Belediye Başkanı Jean-René Etchegaray “Bayonne'de göçmenlerin biraraya getirilmesinden sorumlu yardımcımla meydandaydım. Onların yaşadığı zorluklara tanıklık ettim, uzunca bir süredir yiyecek hiçbir şeyleri yoktu, daha uzun bir süredir de duş alamamışlardı. Kendime onlara yardım etmeli miyiz etmemeli miyiz diye sorarak zaman harcamadım. Bunu ahlaki bir sorumluluk olarak görüyorum; inanışlarımız, dinimiz ve değerlerimiz ne olursa olsun bu sadece bir insanlık sorunu”diye konuştu.

İki ülke arasında yaşanan ve göçmenlerin futbol topu gibi bir taraftan diğer taraf atıldığı bu durum affedilemez. Fransa ise çocuk yaştakiler bile kanunun gerektirdiği üzere korunmak yerine İspanya'ya geri gönderiliyor.

Kaynak: msf.org

 

Haber Ara