Dolar

32,5892

Euro

35,0400

Altın

2.459,75

Bist

9.863,04

Fransa'dan Irak'a idam tepkisi

IŞİD üyeliğinden idam cezası verilen 3 Fransız vatandaşı için Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bu açıklamadan kısa bir süre önce ise bir Fransız'a daha idam cezası verildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-27 16:27:13

Fransa'dan Irak'a idam tepkisi

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta yargılanan IŞİD üyesi 3 vatandaşına idam cezası verilmesinden rahatsızlık duyduklarını bildirdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin idam edilmemesi için Bağdat yönetimiyle ciddi adımlar atacakları belirtildi. Kürdistan 24'ün haberine göre açıklamada, “Paris, nerede olursa olsun idam cezasına karşıdır” ifadesi kullanıldı.

KARARA İTİRAZ İÇİN 30 GÜN SÜRE

Irak'ta mahkemenin Pazar günü haklarında idam cezası verdiği Fransız vatandaşları Kevin Gonot, Leonard Lopez ve Salim Machou'nun karara itiraz için 30 gün süresi var.

Gonot, Lopez ve Machou, Şubat ayında yargılanmak üzere Suriye'den Irak'a gönderilen 12 Fransız vatandaşı arasındaydı.

İNFAZLAR HENÜZ GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ

Irak mahkemeleri IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen yüzlerce yabancı ülke vatandaşını yargıladı ancak verilen idam cezaları infaz edilmedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, IŞİD'e katılan Fransız vatandaşlarıyla ilgili Şubat ayında yöneltilen sorulara yanıt vermemiş, meselenin 'egemen bir devlet olarak Irak'ın kendi meselesi' olduğunu söylemişti. Fransa birçok Avrupa ülkesi gibi IŞİD'e katılan vatandaşlarını ve ya geride kalan kadın ve çocukları ülkeye kabul etmiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ülkelerine "Vatandaşlarınızı geri alın" çağrısına birçok Avrupa ülkesi "bunun mümkün olmadığı" şeklinde cevap vermişti. Lübnan basınında çıkan haberlere göre Irak'tan Avrupa'ya "Kişi başı 2 milyon dolar verildiği takdirde IŞİD"lileri yargılayabileceklerine" ilişkin çağrı gelmişti.

Bu çağrıyı kimin yaptığı belirtilmese de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National'a Mart ayında açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak anayasasındaki "idam" cezasını hatırlatmış ve uygulayabileceklerini söylemişti.

Haber Ara