Dolar

32,3702

Euro

34,9714

Altın

2.325,52

Bist

9.137,23

Foreign Policy: 'Türkiye ABD'yi İncirlik'le tehdit etmiş olabilir'

Dış Politika dergisi Foreign Policy, ABD yaptırımlarının 'bekletildiğini' ve bunun sebebinin 'Türkiye'nin İncirlik Üssü tehdidi' olduğunu iddia etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-15 18:39:47

Foreign Policy: 'Türkiye ABD'yi İncirlik'le tehdit etmiş olabilir'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD merkezli Dış Politika dergisi Foreign Policy'de Elias Groll ve Lara Seligmann imzasıyla "Türkiye'ye Yaptırıma Trump Set" başlıklı bir makale yayınlandı.

Makalede Türkiye'ye S-400 teslimatının başlamasına değinilerek, ABD yaptırımların hemen devreye girmemesine dikkat çekildi.

"TÜRKİYE ABD'Yİ TEHDİT ETMİŞ OLABİLİR"

Haberde Türkiye'nin ABD'yi İncirlik Üssü'nü kapatmakla tehdit etmiş olabileceği ve yaptırımların bu sebeple bekletildiği iddia edildi.

Söz konusu iddia adı açıklanmayan bir ABD yetkilisine dayandırıldı.

İNCİRLİK ABD İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

İncirlik Üssü, Ortadoğu'ya yakınlığı nedeniyle ABD için önemli.

Soğuk savaş sırasında ABD'nin kilit operasyon merkezlerinden biri olarak kullanılan üs, 1950'lerin ikinci yarısı ve 1960'lar sırasında ABD'nin Sovyetler Birliği üzerindeki keşif uçuşlarında, Norveç'teki askeri üsle birlikte kilit görev üstlenmişti. Üsten kalkan bir U2 uçağının Sovyet hava sahasında düşürülmesiyle uluslararası kriz çıkmıştı.

1974 Kıbrıs harekâtı sonrasında ABD'nin silah ambargosuna karşılık Türkiye'nin İncirlik'in kullanımını askıya alma kararı, ambargonun kaldırılmasıyla ortadan kalktı. 1990'larda ABD'nin Irak'ın kuzeyinde uçuşa yasak bölge uygulamasını denetlemek için kullandığı üs, daha sonra Afganistan ve Irak savaşları için lojistik merkezi olarak işlev gördü. 1991'deki Irak savaşı sırasında aktif olarak kullanılan üste, Saddam Hüseyin'in Scud füzelerine karşı patriotlar konuşlandırılmıştı.

TRUMP ENGELLİYOR İMASI

Makalede bir de Trump faktörüne değinildi ve yaptırımların hemen devreye girmemesi Trump'la ilişkilendirildi.

Haziran ayında G20 Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmenin basına açık kısmında Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye'ye adil davranılmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Dün İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nde gazete ve televizyon kanallarının genel yayın yönetmenleriyle görüşen Erdoğan, yaptırımlar konusunda "Ben inanıyorum ki Sayın Trump bu oyuna gelmeyecektir" dedi.

"15 TEMMUZ BEKLENİYOR" İDDİALARI

Daha önce ABD'nin S-400'lere anında yaptırımla karşılık vermemesi konusunda "Trump yönetimi 15 Temmuz'un geçmesini bekliyor" iddiaları gündeme gelmişti.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1131659

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara