Dolar

32,5839

Euro

35,0281

Altın

2.461,49

Bist

9.883,44

Filipinlere yardım Duterte'ye takıldı

Yardım kuruluşu MCC, Filipinler'e sağlayacağı yardım için yapılacak oylamayı hukukun üstünlüğüyle ilgili endişeleri nedeniyle erteledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-16 14:13:11

Filipinlere yardım Duterte'ye takıldı

Merkezi ABD'de bulunan yardım kuruluşu Millennium Challenge Corporation (MCC), Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin belediye başkanlığı yaptığı yıllarda Davao şehrinde bazı şüphelileri bizzat öldürdüğünü açıklamasının ardından, sağlayacağı yardım için yapılacak oylamayı erteledi. Gerekçe ise Filipinler'de hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili endişeleri.

AA'nın Yerel ABS-CBN kanalından aktardığı habere göre, Filipinler Maliye Bakanı Carlos Dominguez, MCC'nin kararını açıklamasının ardından, Duterte'nin hukukun üstünlüğüne olan bağlılığının sürdüğünü ifade etti.

Dominguez, Filipinler'in Duterte'nin devlet başkanlığı taahhüdü olan iyi yönetim, barış, düzen ve hukukun üstünlüğünü sağlamlaştırmak için girişimleri aktif bir şekilde uyguladığını kaydetti.

Dominguez, ülkede, MCC'nin 20 kriterinden hukukun üstünlüğünün, temel hakların ve yolsuzlukla mücadelenin sürdürülmesinin de aralarında olduğu 13'ünün yerine getirildiğini vurguladı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da MCC'nin erteleme kararının ilişkilerin sonu olmadığını ve Manila yönetimine MCC ile diyaloğun sürdürülmesi şansı sunduğunu kaydetti.

Açıklamada, MCC ile hükümet politikaları ve programlarıyla ilgili doğru ve güncel bilginin üyelerine ulaştığından emin olunması için görüşmelerin süreceği aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

MCC, 2011'de 434 milyon dolarlık yardım paketi için Filipinler'i seçmiş, geçen yıl da Filipinler'in, iyi yönetimle ilgili politikalarını geliştirmeye yönelik süren çabaları nedeniyle ikinci bir bağış için oy birliğiyle yeniden seçildiğini açıklamıştı.

Öte yandan BBC'nin haberine göre, Devlet Başkanı Duterte'nin geçen hafta söylediği sözlere açıklık getiren Devlet Başkanlığı Haberleşme Bürosu Sekreteri Martin Andanar, "Duterte'nin söylediklerini ciddiye almalıyız ama genel anlamıyla değil" ifadelerini kullanarak Duterte'nin katil olmadığını, konuşma tarzının bu olduğunu dile getirdi.

Duterte'nin kafa karışıklığına, endişe bozukluğuna hatta halüsinasyonlara yol açabilen güçlü bir ağrı kesicinin yan etkilerinden muzdarip olduğu iddialarını da yalanlayan Andanar, "Sayın Başkan sağlıklı, sabahlara kadar çalışıyor. Kendisi aceleci davranıyor çünkü ülkemiz zor durumda." ifadelerini kullandı.

Duterte, belediye başkanlığı yaptığı yıllarda geceleri Davao çevresinde motosikletle dolaştığını ve şüphelileri bizzat öldürdüğünü söylemişti. Polise, "Ben yapabiliyorsam, siz neden yapmayasınız?" demek istediğini savunan Duterte, "Davao sokaklarında devriye gezer, bela arardım. Meydan okusunlar diye beklerdim ki onları öldürebileyim." demişti.

Devlet başkanı seçilmeden önce Davao'da 20 yıl belediye başkanlığı yapan Duterte, hakkında Davao Ölüm Mangası (DDS) adlı çetenin tetikçilerinden biri olduğuna dair çıkan iddiaları ise reddetmişti.

Duterte, geçen yıl yaptığı açıklamada da Davao'da adam kaçırma ve tecavüz suçlarından aranan en az 3 kişiyi öldürdüğünü belirtmişti.

Devlet başkanlığı koltuğuna 30 Haziran'da oturan Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" vermesi sonucu binlerce şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Haber Ara