Dolar

32,4652

Euro

34,8281

Altın

2.452,43

Bist

9.891,91

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-17 16:35:39

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler
Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türkler ve Müslümanlar, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimini protesto etti.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de çok sayıda Türk, darbe girişimini protesto için Türkiye Büyükelçiliği önünde toplandı.

Yüzlerce kişi, alkış ve sloganlarla hükümete desteklerini gösterdi. Protestoya Brüksel Parlamentosu milletvekilleri Hasan Koyuncu ve Şevket Temiz, Uluslararası Aktif Saygı İnisiyatifi Başkanı Tekin Deniz, UETD ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de katıldı.

Darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin anıldığı ve duaların edildiği etkinlikte ortak bildiri okundu. Bildiride, "Silah zoru, algı operasyonları ve insanların medya yoluyla korkutulmaya çalışıldığı bu darbe teşebbüsü, Türk halkının cesareti ve dik duruşu sayesinde bertaraf edilmiştir." ifadeleri kullanıldı. Gerçekleştirilen terör eyleminin, demokrasiye, insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenine karşı yapılmış bir darbe girişimi olduğuna dikkat çekilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Türk halkı demokrasiyi savunarak meydanlara inmiştir. Avrupa'nın birçok şehrinde Türk kökenli insanlar ve Türkiye dostları, Türk temsilcilikleri önünde demokratik iradesi, özgürlük ve Türkiye'nin bağımsızlığı için ayağa kalkmış, yüzde 52'lik bir oy oranı ile halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı'nı desteklemiştir."

Bildiride, Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru demokratik seçilmiş hükümetine yapılmak istenen bu tip girişimlerin gelecekte de başarısız olmaya mahkum olduğu belirtilerek, "Özgür dünyanın ve bütün demokratik devletlerin dayanışması beklenmekte ve talep edilmektedir." ifadesi yer aldı. Bildiride, bu girişimden sorumlu darbecilerin Türk halkı ve adaleti önünde hesap verecekleri vurgulandı.

Belçika'nın Beringen şehrinde yüzlerce Türk de FETÖ'ye ait bir derneğe yürüdü.

Yolda zırhlı araçlarla barikat kuran Belçika polisi, Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerini taşıyan kalabalığı binaya yaklaştırmadı. Gece geç saatlere kadar FETÖ ve elebaşı Fethullah Gülen aleyhinde slogan atan grup olaysız dağıldı.

- Batı Trakyalı Türkler, Dedeağaç'ta toplandı

Batı Trakyalı Türkler de darbe girişiminde yer alan 8 kişinin bulunduğu helikopterin iniş yaptığı Dedeağaç havaalanında gösteri yaptı. Gümülcine ve İskeçe'den otobüs ve özel araçlarıyla Dedeağaç havaalanına gelen yaklaşık 500 kişilik grup, Türk askeri helikopterinin bulunduğu pistin karşısında toplanarak Türkiye'yi destekleyen slogan attı.

Gösteri sırasında "Darbeye hayır, demokrasiye evet", "Darbecilere sığınma hakkı darbecilere destektir", "Darbecilere kucak açmak komşu ülkeye ihanettir" yazılı pankartlar açan grup hainlerin Türkiye'ye teslim edilmesini istedi.

Dedeağaç havaalanındaki gösterinin ardından Gümülcine'ye geçen grup Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğuna giderek, Başkonsolos Ali Rıza Akıncı'ya dayanışma ve geçmiş olsun dileklerini sundu.

- ABD'de protestolar Pensilvanya, Ohio ve Chicago'da

ABD'de yaşayan Ahıska Türkleri, darbe girişimini en sert şekilde kınayarak ABD yönetiminden FETÖ elebaşına sığınma hakkı verilmemesini istedi.

Ahıska Türkleri, Ohio'nun Dayton kentindeki Ahıska Türk-Amerikan Dernekleri Konseyi binası önünde toplanarak hep birlikte gelişmeleri takip etti ve darbe girişimini protesto etti.

Akademik çalışmalar için ABD'de bulunan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğretim üyeleri, Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğu önünde "darbeye hayır", "Türkiye teslim olmayacak" ve "Türkiye düşmeyecek" yazılı pankartlarla bir araya geldi.

İstiklal Marşı'nı okuyan yaklaşık 20 akademisyenden oluşan grup, daha sonra İngilizce ve Türkçe basın açıklaması yaptı.

Chicago'daki gösterilerin ikincisi ise kentte yaşayan Müslümanlar tarafından gerçekleştirildi. Türk bayraklarının yanı sıra "Türkiye'yi destekliyoruz" ve "darbeye hayır" yazılı pankartlar taşıyan grup, darbe girişiminin kabul edilemez olduğu mesajını verdi. Göstericiler, Türk halkı ve Recep Tayyip Erdoğan'a destek olmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

ABD'de yaşayan Türkler, FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in yaşadığı Saylorsburg bölgesindeki çiftlik önünde darbe girişimini protesto etti.

ABD'nin New York, New Jersey, Maryland eyaletlerinin yanı sıra başkent Washington'ın da aralarında bulunduğu birçok kentten gelen Türk-Amerikan toplumu üyesi yüzlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren Gülen'in kaldığı çiftliğin önünde toplanmaya başladı.

Ay yıldızlı tişört giyen kalabalık giderek artarken, göstericiler Türk bayraklarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterlerini taşıdı.

"Millet burada darbeciler nerede", "Dik dur eğilme bu millet seninle" yazılı pankartlar taşıyan kalabalık sık sık "Devran döndü sıra sana geldi", "Obama Gülen'i eve gönder", "İdam gelsin ihanet bitsin" şeklinde slogan attı.

Gösteride İstiklal Marşı ve darbe girişiminde şehit olanlar için Kur'an-ı Kerim okundu.

- İsviçre

İsviçre'nin Zürih kentinde toplanan yaklaşık 500 Türkiye, Somali, Arnavutluk ve Bosna Hersek vatandaşı, darbe girişimine lanetleyerek kınadı. Oldukça coşkulu geçen gösteride katılımcılar, milli iradenin, cumhurbaşkanının, hükümetin ve TBMM'nin yanında yer aldıklarını belirten sloganlar attı.

Gösteriye Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) öncülüğündeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Aslı Oral, UETD İsviçre Başkanı Murat Şahin katıldı.

- İsveç

İsveç'te yaşayan Türk vatandaşları, FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından organize edilen gösterisi, İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde yapıldı. Protesto gösterisine Türklerin yanı sıra Somali ve Özbekistan vatandaşları katıldı.

Gösteride, büyükelçilik önüne dev bir Türkiye bayrağı asıldı.

Kosova'nın güneybatısında bulunan Prizren şehrinde yaşayan Kosovalı Türk, Arnavut ve Boşnaklar, darbe girişimine tepki gösterdi.

Prizren'deki Şadırvan Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, ellerinde Türkiye bayrakları eşliğinde, 'Biz Ümmeti Muhammediz', 'Dik dur eğilme, Kosova seninle' ve "Türkiye ile Kosova omuz omuza, Hz. Muhammed'in ümmeti senin yolunda' yazılı dövizler açtı. Şehirdeki Sinan Paşa Camisi'nde de darbe girişiminde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Kalabalık ayrıca, Türkiye'nin Prizren Konsolosluğuna giderek desteklerini ifade etti.

- Suriyeliler de Türkiye'ye destek verdi

Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin denetiminde bulunan İdlib'te yüzlerce kişi, FETÖ'nün darbe girişimini protesto ederek Türk halkına destek verdi.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan ve rejim güçlerinin her gün saldırılarına maruz kalan İdlib kent merkezinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Suriyeli, ellerine Türk ve Suriye devrim bayrakları alarak bir araya geldi.

Meydandaki Suriyeliler, Türkçe ve Arapça 'Türkiye, benim onurumun yüceliğidir. Erdoğan kalıcıdır.' yazılı dövizler taşıdı. 'Erdoğan seninle ölüme kadar varız", "Erdoğan Suriye senin yanındadır" diye slogan atan Suriyeliler, marşlar okudu.

- Macaristan

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaşayan Türkler, FETÖ'nün darbe girişimini Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto ederek hükümete desteklerini dile getirdi.

Ülkedeki Türklerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen gösteriye, sağanak yağmura rağmen çok sayıda kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete destek mesajları verilen gösteride, darbe girişimi reddedildi. İstiklal Marşı'nın okunduğu ve saygı duruşunda bulunulduğu gösteride, şehitler için dua edildi.

- Azerbaycan

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanan Türk ve Azerbaycanlılar, Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimini protesto etti.

Azadlık Caddesi'nde toplanan grup ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla darbe girişimini kınadı.

- Ürdün

FETÖ'nün darbe girişimi Ürdün'de de protesto edildi. Başkent Amman'daki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, ellerinde Türk bayrakları ve "Tek millet, tek vatan, tek devlet, tek millet" ve Arapça "Üzülme Allah seninle", "Yanınızdayız" yazılı pankartlar taşıyarak Türkiye ve Türk halkı ile dayanışma içinde olduklarını duyurdu.

Ürdün'de yaşayan Türklerin, burada eğitim gören Türk öğrencilerin ve Ürdünlülerin katıldığı protesto, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Okunan bildiride darbe girişimi şiddetle kınandı. Darbeye direnenlerin desteklendiği belirtilen bildiride, Arap coğrafyasına ve diğer ülkelere darbeye karşı sesini yükseltme çağrısı yapıldı.

Protestoya katılan Ürdünlüler, darbe girişiminin püskürtülmesini kutlamak için gösterinin ardından çevredekilere tatlı dağıttı.

- Fransa'da protestolar Bordeaux ve Paris'te

Fransa'nın Bordeaux kentinde yaşayan Türkler darbe girişimine karşı Türkiye'nin Bordeaux Başkonsolosluğu önünde gösteri düzenledi. Yaklaşık 150 Türk vatandaşının katıldığı gösteride, darbe girişimine karşı koyarken şehit olan güvenlik güçleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ve Fransız milli marşı okundu.

Fransa'nın başkenti Paris'te de darbe girişimi yüzlerce Türk ve Afrika kökenli kişinin katılımı ile protesto edildi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen gösteride büyük bir Türk bayrağı açıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Göstericiler kırmızı ve beyaz renkli meşaleler yakarak ve "Kırmızı-Beyaz, en büyük Türkiye", "Her şey vatan için", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları atarak darbe girişimine tepki gösterdi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalnız bırakmamak, Türkiye'ye sahip çıkmak için meydanlara indiklerini söyledi.

- Lübnan'ın birçok kentinde protesto

Lübnan'ın birçok kentinde de, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek gösterisi düzenlendi. Başkent Beyrut'un Tarik Cedid mahallesinde Lübnanlılar, araçlarına taktıkları ve yanlarında taşıdıkları Türk bayrakları ile bir araya geldi. Grup, yoldan geçenlere tatlı dağıtarak, darbe girişiminin başarısız olmasını davul zurna eşliğinde kutladı.

Mahalle çevresinde birçok dükkanın duvarlarının Türk bayraklarıyla süslenmesi dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hükümeti ve halkı lehine tezahürat yapan Lübnanlılar, Türkiye'yi hedef alan terör saldırılarını sloganlarla lanetledi. Türk bayraklarıyla süslenmiş motosiklet ve araçlardan konvoy oluşturan vatandaşların havai fişekler eşliğinde meydandan ayrılması renkli görüntüler oluşturdu.

Benzer şekilde, Lübnan'ın kuzeyinde Akkar kentindeki Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kuveşra köyünde, yüze yakın kişi ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto etti. Grup, Türkiye'yi hedef alan saldırılar aleyhine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye hükümeti ve halkı lehine slogan attı.

Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde darbe girişimini protesto etmek için toplanan Türkiye ve Lübnan bayrağıyla süslenmiş yaklaşık 50 araç konvoy oluşturdu.

- Almanya

Almanya'nın başkenti Berlin'de, binlerce kişi FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği önünde Türk sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen gösteride Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete destek mesajları verildi, darbe girişimine tepki gösterildi. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan gösteride şehitler için dua edildi.

Ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, "Dik dur eğilme, millet seninle", "Recep Tayyip Erdoğan", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Biz Fatih'in nesliyiz" sloganları attı.

Gösterisi sırasında yoğun güvenlik önlemi alan polis, elçilik önündeki caddeyi trafiğe kapattı.

Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelen Türkler de FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi. Ellerinde Türk bayraklarıyla tarihi Köln Katedrali önünündeki meydanı dolduran Türklere, Suriyeliler başta olmak üzere diğer Müslümanlar da destek verdi.

- İngiltere'de protesto başbakanlık konutu önünde

İngiltere'nin başkenti Londra'da yüzlerce kişi FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti. Londra'da başbakanlık konutunun önünde toplanan kalabalık, ellerinde dövizler ve Türk bayrakları ile "Darbeye Hayır", "Yaşasın Erdoğan," "Çok Yaşa Demokrasi", "Türkiye'den ellerinizi çekin" şeklinde sloganlar attı. Dövizlerde "Gülenci terörü durdurun", "Hain Gülen", "Eli kanlı Gülen" yazması dikkati çekti.

Gösteriye başta Suriye, Mısır, Bangladeş ve Pakistan olmak üzere İslam dünyasının pek çok ülkesine ait sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

- İtalya

İtalya'da yaşayan Türkler de darbe girişimini protesto için ülkenin kuzeyindeki Milano'daki Türk Başkonsolosluğu önünde toplandı. Yaklaşık 200 kadar Türk, alkış ve sloganlarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete destek verdi.

Yapılan konuşmalarda darbe girişimi sert şekilde kınandı, kalkışma sırasında çıkan olaylarda yaşamını yitirenler için dua edildi.

- Pakistan

Pakistanlılar darbe girişimini başkent İslamabad'daki basın kulübü önünde toplanarak protesto etti. Türk bayrakları taşıyan Pakistanlılar Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek sloganları attı.

- Avusturya

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaklaşık 6 bin kişi, terör örgütü FETÖ'nün darbe girişimini yürüyüşle protesto etti.

Türkler, Viyana'daki Christian Broda Platz Meydanı'nda toplandı. Grup "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme, Viyana seninle", "Darbelere karşı omuz omuza" şeklinde sloganlar atarak Heldenplatz Meydanı'na yürüdü.

- Somali'deki protestoya bakanlar ve milletvekilleri de katıldı

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bakanlar, milletvekilleri ve din adamlarının katılımıyla Türkiye'deki darbe girişimine tepki için gösteri düzenlendi. Türkiye'ye destek için meydanları dolduran yüzlerce eylemci, "Meşruiyete evet, darbeye hayır" sloganları atarak Türk bayrakları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterlerini taşıdı.

- Gazze'deki protestolarda çocuklar da vardı

Gazzeliler, FETÖ'nün darbe girişimine tepki için gösteri düzenledi.

Hamas'ın çağrısıyla Gazze'nin Han Yunus kentindeki belediye meydanında bir araya gelen yüzlerce eylemci, Türkiye ve Filistin bayrakları taşıyarak slogan attı. Bazı göstericilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterlerini öptüğü görüldü. Eylemde, "Gazze, zor zamanlarında Türkiye'nin kendisine verdiği desteği unutmayacak", "Allah'ım Türkiye'yi ve halkını koru" yazılı dövizler taşındı.

Öte yandan Hamas'ın çağrısıyla Gazze'nin doğusundaki Filistin meydanında bir araya gelen çocuklar da Türkiye'ye destek gösterisi düzenledi. Gazzeli çocuklar Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını taşıdı.

- Güney Afrika

Güney Afrika'da yaşayan Türkler, darbe girişimini Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliği önünde protesto etti. Büyükelçiliğin önünde toplanan Türkler, seçilmiş hükümetin darbe ile devrilmeye çalışılmanı kınadı.

Haber Ara