Dolar

32,5865

Euro

35,0314

Altın

2.459,43

Bist

9.857,64

Felluce halkı: Yavaş yavaş ölüyoruz

Irak hükümet güçleri ve Şii milislerinin kuşatması altında bulunan Felluce halkı kıtlıkla karşı karşıya.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-01 10:10:11

Felluce halkı: Yavaş yavaş ölüyoruz

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

2015 yılının Temmuz ayında Irak hükümeti ve Şii milislerin Felluce'nın bağlı bulunduğu Anbar vilayetine başlattığı operasyon yüzünden Felluce halkı kıtlıkla mücadele ediyor.

'AÇLIKTAN ÖLÜYORUZ'

Nüfusu 80 bin ile 100 bin arasında değişen Felluce sakinleri “açlıktan ölüyoruz” diyor.

Felluce sakinlerinden Um Hüseyin içinde bulundukları durumu “Kuşatma altındayız. Felluce'ye yiyecek ve ilaç getirilemiyor. Uzun zamandan beri bu dertten muzdaripiz, burada yaşayan ailelere kimse merhamet etmiyor” şeklinde dile getirdi.

Irak'ın Anbar vilayetine bağlı olan Felluce şehri 2014 yılından bu yana IŞİD'in kontrolünde bulunuyordu. Bunun üzerine Irak hükümet güçleri ve Şii milislerinin Temmuz ayında başlattığı kuşatma eklendi.

Anbar vilayeti Irak topraklarını üçte birini teşkil edip nüfusu çoğunlukla Sünni Müslümanlardan oluşmaktadır.

2012 yılında Irak'ın Sünni ağırlıklı bölgelerinde yoğun protestolar yaşandı. Sünni halk, ekonomi bakanlığı da yapmış olan etkili bir Sünni lider olan Rafi El Essavi'nin tutuklanmasını protesto ediyordu. Sünni halk liderlerinin Şii Başbakan Nuri Maliki tarafından kasten hedef alındığını söylüyordu. Anbar'ın en büyük şehri Ramadi'de başlayan oturma eylemleri on üç ay sürdü.

Sünni halkın talebi, yeni bir anayasanın yapılması ve yargılanmadan tutuklanan binlerce Iraklının salıverilmesiydi. Halka göre yürürlükte bulunan hukuk kuralları sadece Sünnilere karşı, onların aleyhine işletiliyordu.

30 Aralık 2013'te Irak ordusu özel kuvvetleri Sünnilerin kampını bastı ve 5 kişi hayatını kaybetti. Anbar kıyamı olarak bilinen bu olayın ardından Sünni aşiretler bir araya gelerek Ramadi ve Felluce'nin kontrolünü ele geçirdi.

Ocak 2014'te ise Felluce IŞİD'in eline geçen ilk Irak şehri oldu.

2015 yılında Irak ordusu ve Şii milisler Felluce şehrini neredeyse tamamen kuşattı. Şehrin yiyecek ikmalini sağlayacak ve bazı ailelerin Felluce'yi terk etmesini sağlayacak bir iki yol açık bırakılmıştı.

Ancak Irak ordusu ve Şii milislerin Temmuz ayında Anbar'ı yeniden ele geçirmek için başlattıkları askeri saldırı sonucunda bu yollar kullanılamaz hale geldi, kuşatma yoğunlaştırıldı ve neticede insani bir kriz ortaya çıktı.

Tıbbi malzeme eksiliğinden Felluce'deki hastaneler en düşük seviyede hizmet vermekte. Buna ek olarak Irak hükümetinin sürekli bombalamalarından dolayı çok sayıda insan hayatını kaybetmekte.

Felluce'de yiyecek fiyatları da tavan yapmış durumda, fırınlar ekmeği karne ile satıyor. Şehir sakinleri yakıt fiyatlarının da aşırı yükseldiğini ve soğuk kış aylarında donmak üzere olduklarını söyledi.

'YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜME TERK EDİLDİK'

Felluce sakinlerinden Um Hüseyin içinde bulundukları zor durumu “İnsanlar bize karşı diğer gamlıklarını kaybetmiş. Yavaş yavaş ölmeye terk edildik. Çocuklar açlıktan ağlıyor. Onlara ne diyelim?” sözleriyle ifade ediyor.

Felluce valisi İsa Sayyar El Isavi halkının içinde bulunduğu insanlık krizini çözmek için Irak hükümetinin hiçbir hamlede bulunmadığını söylüyor. Isavi “Felluce halkı yiyecek sıkıntısı çekiyor, yaşlı insanlar tedavi olamıyor. Kentin bazı yerlerinde kıtlık baş gösterdi. Şehirde açlıktan dolayı üç çocuğu ile birlikte intihar eden bir anne olduğunu duyduk” dedi.

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgalinden bu yana Felluce en zor zamanlarını yaşıyor. Şehrin içinde IŞİD'in baskısı şehrin dışında da Irak hükümet güçleri ve Şii milislerin kuşatması Felluce halkını kafese almış durumda.

Haber Ara