Dolar

32,4734

Euro

34,8374

Altın

2.450,84

Bist

9.871,34

'F-35'lerin pilotların hayatını tehlikeye atacak hataları var'

Savunma sanayi haberleri yapan Defence News, F-35 programının çok önemli 13 teknik sorun içerdiğini, düzeltilmemesi durumunda pilotların hayatının tehlikeye atılacağını yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-14 12:10:24

'F-35'lerin pilotların hayatını tehlikeye atacak hataları var'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye-ABD arasında da gerilime sebep olan F-35 savaş uçaklarına ilişkin her geçen gün yeni bir haber yayınlanıyor. Savunma sanayi haberleri yapan Defence News de yayınladığı son haberde F-35 programının çok önemli 13 teknik sorun içerdiğini yazdı. Habere göre bu sorunlar öylesine ciddi ki düzeltilmemesi durumunda pilotların hayatının tehlikeye atılacağı söyleniyor. Atılması beklenen ilk adım ise birinci derece kabul edilen sorunların ikinci dereceye indirilmesi.

NE GİBİ SORUNLAR YAŞANIYOR?

Buna göre;

- F-35B ve F-35C pilotları, uçak gövdesine zarar gelmemesi için uçuş hızını sınırlıyor. Oluşan kokpit basıncı ise pilotlarda kulak ağrısına ve acıya sebep oluyor.

- F-35C'de de gece görüş kamerası ve kask monteli ekran sıkıntıları yaşandığı belirtiliyor.

- F-35 sistemi ABD'ye çok fazla bilgi erişimi imkanı veriyor. Programın lojistik sisteminin mevcut durumda bu sorunu giderebilmesi mümkün değil.

- F-35'ün lojistik sisteminin gösterdiği yedek parça envanteri, her zaman gerçeği yansıtmıyor. Ayrıca arıza raporları veriliyor ve bundan kaynaklı görev iptalleri yaşanıyor.

- Süpersonik uçuşların uçağın kaplamasında hasara ve kabarmaya neden olduğu belirtiliyor.

- Uçakta yalpalama yaşandığı ve pilotların zaman zaman bunu kontrol edemediği aktarılıyr.

- Sorunlar arasında uçuş sırasında lastiklerde patlama riskinden de söz ediliyor.

- Uçağın deniz arama modunda yetersiz ışıktan söz ediliyor.

JAPONYA'DA DÜŞEN F-35 UÇAĞI

Defence News'in haberi Japonya'da düşen F-35 uçağını akıllara getirdi. 9 Nisan akşamı yaşanan olaydan tam bir gün sonra uçak enkazına ulaşılabilmiş, Japon Savunma Bakanlığı, pilotun bağlantı kesilmeden önce kuleye sinyal gönderdiği, fakat bir sorun bildirmediğini açıklanmıştı. Resmi bir açıklama olmasa da konuya ilişkin gündeme gelen iddialarda pilotun "baş dönmesi" yaşadığı ve bunun vertigo hastalığını tetiklediği belirtilmişti.

Olay sonrası Japonya Hava Kuvvetleri, geçici olarak envanterindeki 12 adet F35'in uçuşlarını durdurmuştu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

22_2

Haber Ara