Dolar

32,4432

Euro

34,7597

Altın

2.441,10

Bist

9.919,12

Ezher'den Arakanlı Müslümanlar için arabuluculuk teklifi

Ezher Şeyhi, Myanmar'da taraflar arasındaki anlaşmazlık uçurumunu daraltmak için tüm dini ve etnik grupların liderleri ve etkin genç gruplarla görüşebileceklerini söyledi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-19 09:05:50

Ezher'den Arakanlı Müslümanlar için arabuluculuk teklifi

Mısır'daki Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Arakan bölgesinde yaşayan Arakan Müslümanlarının şiddete maruz kaldığı Myanmar'daki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtti. 

Başkent Kahire'de Ezher Şeyhi Tayyib ile bir araya gelen Myanmar Büyükelçisi Mini Lwin'in, ülkesindeki Müslümanların şiddete ve işkenceye maruz kaldığı ile ilgili ve bölgede yaşananlara ilişkin bilgi verdiği ifade edildi. 

Tayyib, görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Myanmar'da taraflar arasındaki anlaşmazlık uçurumunu daraltmak için tüm dini ve etnik grupların liderleri ve etkin genç gruplarla görüşmeye hazırız." ifadesini kullandı.

Bu görüşmeden, Müslüman vatandaşlara yönelik zulmü durduracak somut sonuçlar çıkması gerektiğini vurgulayan Tayyib, Myanmar halkının tüm kesimleri arasında daimi ve kapsayıcı bir barışın başlamasının önemine dikkati çekti. 

Myanmar Dışişleri Bakanlığının da Ezher'in bölgede tırmanan gerginliğin sona erdirilmesi ve tüm taraflar arasında barışın sağlanması konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. 

Myanmar'da 1982'de onaylanan yasaya göre Arakanlılara vatandaşlık hakkı tanınmıyor ve hükümet tarafından "Bangladeş'ten gelmiş yasa dışı göçmenler" olarak kabul ediliyor. Ülkenin batısındaki Arakan mülteci kamplarında yaklaşık 500 bin Müslüman bulunuyor. Arakanlı Müslümanlar BM tarafından, "dünyanın en fazla şiddete maruz kalan dini azınlık grubu" olarak nitelendiriliyor. 

Haber Ara