Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ev alırken hangi işlemler yapılır

Ev alırken yasal olan bu süreci eksiksiz tamamlamak için belediye ve tapu aşamalarını iyi bilmeniz gerekiyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 19:46:42

Ev alırken hangi işlemler yapılır

Eviniz için pazarlığı ve ödemenin nasıl yapılacağı konusunda anlaşmaya vardıysanız, ev alımı yasal süreçleri de başlatmış oldunuz. Ev alım sürecinizi sorunsuz olarak tamamlasanız bile özellikle yasalara tam olarak uyulmadan yapılan işlemlerden dolayı ilerleyen zamanlarda çeşitli cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bundan dolayı, bu süreçte dikkatli olmak ve gerekli mevzuatlara kesinlikle uymak gereklidir. Yasal olarak konut alım süreci belediye ve tapu aşamalarından oluşuyor.

Peki, bu aşamalarda hangi işlemler yapılır ve nelere dikkat edilir? İşte yanıtı…

BELEDİYEDE YAPILACAK İŞLEMLER

Evi satın alma sürecinde yapılacak olan ilk işlem, konutun bağlı bulunduğu belediyeden rayiç bedelin belirlenmesidir. Rayiç bedel, belediyenin belirlediği mahallenin metrekare bazında en alt limitten yüksek olması şartı ile evin satın alma bedelini, belediyeye bildirdiğiniz ve belediyenin de resmileştirdiği bedeldir. Yapılması basit bir işlem olmakla birlikte, bedelin doğru olarak beyan edilmemesi durumunda ağır ceza ve vergi yüküne maruz kalınabilen bir sürecinde aynı zamanda başlangıcıdır.

DÜŞÜK GÖSTERİLEN RAYİÇ BEDELLERE TAPU HARCI CEZASI

Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı yüzde 2 tapu harcı ödüyor. Tapu harçları belediyede belirlemiş olduğunuz rayiç bedelin yüzde 2 alınarak hesaplanıyor. Yani, rayiç bedeli düşük göstermeniz daha az tapu harcı ödeyeceğiniz anlamına da geliyor. Bundan dolayı geçmiş yıllarda daha az tapu harcı ödemek isteyenler rayiç bedellerini düşük gösterdi. Bu duruma müdahale eden Gelir İdaresi Başkanlığı 'da bankalardan çekilen kredi tutarlarını isteyerek, beyan edilen rayiç bedelleri ile kıyasladı.

Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir. Bu işlemleri sıkı takip edilerek sizin adınıza emlakçı veya ev sahibinin bu bedeli düşük belirlemesine izin vermeyin. Son olarak eğer rayiç bedelinizi düşük olarak beyan ettiyseniz, pişmanlık dilekçesi ile aradaki tapu harcı farkını ödeyerek yükseltebiliyorsunuz.

TAPUDA YAPILACAK OLAN İŞLEMLER

Rayiç bedelinizi belirledikten sonra alıcı ve satıcı ayrı ayrı yüzde 2 tapu harcını tapunun anlaşmalı olduğu bankaya tapu döner sermaye bedeli ile birlikte yatırıyor. Harçlar yatırıldıktan sonra gerekli evraklar ile tapuya başvuruda bulunuyorsunuz.

GEREKLİ EVRAKLAR

– Kimlik aslı ve fotokopisi,
– Resim, (Satıcı 1, alıcı 2 resim)
– Tapu aslı ve fotokopisi,
– Evin borcu yoktur yazısı, (Rayiç bedel alınırken belediyeden alınacak)
– Kredi kullanılacaksa bankanın ipotek evrakları

Tapuya evrakların tesliminden sonra bulunduğunuz bölgenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte aynı gün içerisinde satış işlemini yapılabilir, ya da randevu ile ortalama 2 gün içerisinde işleminizi tamamlayabilirsiniz. Öte yandan evin yasal olarak birden fazla sahibi varsa, tapuda bizzat bulunmaları ya da vekalet vermeleri gereklidir. Yoksa satıcı sadece kendi üzerine düşen payını satabilir.

Haber Ara