Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Esed yanlılarından protesto

Suriye'de Esed'in kuzenin trafikte tartıştığı albayı öldürmesi nedeniyle protesto yürüyüşü düzenlendiği bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-11 01:39:59

Esed yanlılarından protesto

Suriye'de rejim yanlılarının kalesi Lazkiye'de halkın protesto yürüyüşü düzenlediği belirtildi. İddiaya göre protestonun sebebi, Suriye ordusundan bir albayın trafikte anlaşmazlık yaşadığı Beşşar Esed'in kuzeni tarafından öldürülmesi.

Al Jazeera.com'un AFP ve El Vatan'a dayandırdığı habere göre; Halkını varil bombalarla öldüren Beşşar Esed'in kuzeni Süleyman Esed, Lazkiye kentinde trafikte tartıştığı Suriye Ordusu'nda Albay rütbesindeki Hasan Şeyh'i üç gün önce öldürmüştü. Bu olaya tepki gösteren kent halkı adalet arayışıyla sokaklara döküldü. Esed gibi Nusayri mezhebine mensuğ Suriyelilerin yoğun olduğu kentte aktivistler, ordu erleri ve subayları mevzilerini terk etmeye ve protestolara katılmaya davet etti. Süleyman Esed cezalandırılana kadar askeri emirlerin yerine getirilmemesi gerektiğini savundular.

Aktivistlerin sosyal medya platformları üzerinden yayınladığı videoda, olayı protesto etmek için toplanan kalabalığın yürüyüşü ve öldürülen subayın kardeşinin protestocuları ilerki günlerde eylemi sürdürmeye davet ettiği görülüyor.

Üzerinde Beşşar Esed'in resimlerinin olduğu dövizlerle eylem düzenleyen rejim yanlıları ise Suriyeli Albay'ın haysiyetini sorgulayan sloganlar atarak bir karşı gösteri düzenledi.

ESED AİLE İLE GÖRÜŞTÜ

Öldürülen albayın rejimle iyi ilişkileri olduğu söyleyen eşi El Vatan gazetesine yaptığı açıklamada , Esad'ın suçlu her kimse cezasını çekeceğine dair söz verdiğini söyledi.

AFP'nin haberine göre albayın eşi, Esad'ın sözlerinin kendisini Lazkiye'de ziyarete gelen hükümet yetkilileri tarafından iletildiğini ve Esad'ın sözünü yerine getireceğine emin olduğunu söyledi.

Sosyal medyada bazı hesaplar, sorunun çözüme kavuşturulması için Beşşar Esed'in yeğeninin başkanlığında bir heyetin, öldürülen subayın ailesine ziyaret ettiğini ve protestoları durdurmak için çaba sarf edildiği yönünde haberler aktarılıyor.

Bu açıklamalara rağmen Süleyman Esed gözaltına alınmış ya da tutuklanmış değil.

Suriye'de 5 yıl önce reform talebiyle başlayan barışçıl eylemler rejimin şiddete başvurmasıyla silahlı bir mücadeleye dönüştü. Ülkeyi büyük bir yıkım ve kaosa sokan iç savaş nedeniyle 220 bin kişi öldü. 11 milyon Suriyeli de ülkenin içinde veya dışında sığınmacı durumuna düştü.

Haber Ara