Dolar

32,4643

Euro

34,8262

Altın

2.445,43

Bist

9.909,62

'Esed rejimi Afrin'e Şebbihaları gönderiyor' iddiası

Beşar Esed rejimi ordusunun Afrin'i PYD'den devralacağı iddiaları netlik kazanmazken, haberlerde sıklıkla 'milis güçler' ifadeleri kullanılıyor. İddialara göre bu rejime bağlı birçok milis güç bulunurken, Afrin'e girecek olanlar ise 'Şebbihalar.' Peki kim bu Şebbihalar?

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-19 16:59:28

'Esed rejimi Afrin'e Şebbihaları gönderiyor' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Reuters'e açıklamalarda bulunan PYD'nin Afrin Özerk Yönetim Danışmanlarından Bedran Çiya, Esed rejimi ordusunun Afrin'e geçmesi ile ilgili YPG ile Şam yönetimi yetkilileri arasında devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandığını ve rejim askerlerinin iki gün içerisinde Afrin'e geçeceğini söyledi.

ARAP BASINI: ESED REJİMİ UNSURLARI AFRİN'E GİRECEK

Al Mayadeen, YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Esed rejiminin nihai anlaşmaya vardığı ve Suriye ordusuna bağlı birliklerin, milis güçlerin 24 saat içinde Afrin'e geçeceğini iddia etti. Televizyon kanalı, iki gün önce de YPG ve Şam rejiminin, Afrin'e asker gönderme konusunda anlaştığı iddiasını gündeme getirmişti.

ESED'İN ŞARTLARI

Mepanews'in Suriye'den yerel haber aktarımı yapan "Nors for Studies" ajansından aktardığı bilgiye göre, rejim koalisyonu Afrin'e yerleşmek için PKK'ya silah bırakması başta olmak üzere bazı şartlar sundu. Afrin'deki PKK güçlerinin ve silahlı halkın tamamının silahlarını teslim etmesinin istendiği şartlar arasında, bölgedeki 52 askeri merkezin tamamının rejime bağlı güçlere teslim edilmesi koşulunun da yer aldığı ifade ediliyor. Öte yandan rejime bağlı güçlerin PKK'ya deklare ettiği 'teslim' şartları arasında, bölgedeki okul ve devlet dairelerinin de tamamıyla rejime bağlı güçlere devri yer alıyor.

PYD'DEN YALANLAMA

Afrin Kantonu Eş Başkanı Hevi Mustafa, Suriye yönetimine bağlı güçlerin Afrin'e geçeceği iddialarını reddederek henüz bir anlaşma sağlanmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Kurdistan24'e konuşan Cizir Kantonu Savunma Meclisi Eş Başkanı Rezan Gilo da şu ana kadar Suriye rejimiyle herhangi bir anlaşmanın sağlanmadığını ve Afrin'i başka güçlerin eline teslim etmeyeceklerini söyledi.

SURİYE TELEVİZYONU: BİR KAÇ SAAT SONRA AFRİN'E GİRİLECEK

Esed rejimine bağlı Suriye Resmi Devlet Televizyonu ise bu sabah saatlerinde "Rejim güçleri bir kaç saate kadar Afrin'e girecek" haberini paylaştı.

"ESED REJİMİ AFRİN'E ŞEBBİHALARI SOKACAK" İDDİASI

NTV'nin aktardığı habere göre Suriye yerel basınında Esed rejiminin Afrin'e Şebbihaları sokacağı belirtildi. Peki Suriye'deki 8 yıllık savaşın ilk zamanlarında çok gündemde olan "Şebbihalar" kimdir?

10384583_332876213561700_2650303365014364242_n

ŞEBBİHALAR KİM?

Arapça'da "hayalet" anlamına gelen "şebbiha" ifadesi ile isimlendirilen bu grup, Suriye'nin Lübnan'a girmesinden sonra 1975'te kuruldu. Beşar Esed'e direkt bağlı olduğu bilinen Şebbiha örgütü üyelerinin çoğunun ordudan atılmış eski askerler olduğu ifade ediliyor.

Yapılı vücutları, uzun sakalları ve sıfıra vurdurdukları başları ile ilk görüşte dikkat çeken Şebbihalar, Suriye savaşının başından beri imza attıkları katliamlarla tanınıyor.

Şebbihalar, bombardıman sonrası gerçekleştirilen ani baskınların da baş aktörleri.

0x0-001

 

Haber Ara