Dolar

32,3640

Euro

34,9709

Altın

2.325,78

Bist

9.079,97

Entelektüel Seyahat : Dünyaca Ünlü Tiyatro Sahneleri

Tiyatro severler, tiyatroyu sevmek isteyen seyahat sever Timetürk okuyucuları birleşin! Sizin için dünyaca ünlü tiyatro sahneleri listesi hazırladım!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-21 10:00:02

Entelektüel Seyahat : Dünyaca Ünlü Tiyatro Sahneleri

“Bütün dünya bir sahnedir,” demiş pek sevgili William Shakespeare, “Ve bütün erkekler ve bayanlar yalnızca birer oyuncu.” Biz hayatın içinde rolümüzü oynamaya devam edelim ama tiyatro izlemeyi de ihmal etmeyelim. En eski sanatlardan birisi olan tiyatro iki buçuk bin sene önce günümüzdeki halini alsa da, öncü halleri insanlık tarihi kadar eski. Hal böyle olunca tiyatro sahneleri de farklı bir önem taşıyor. O yüzden ben de sizler için dünyaca ünlü tiyatro salonları listesi hazırladım. İyi okumalar!

The Seebühne, Avusturya

Televizyonun evlerde yaygınlaşmasıyla beraber tiyatroda da farklı üsluplar ortaya çıkmaya başladı. Bunun en fantastik örneği ise The Seebühne. Kendisi yüzen sahne olarak anılıyor ve oyun dekoruna göre şekilleniyor. Devasa sandalyelerin, ellerin, gözlerin havada uçtuğu bu sahne, Quantum of Solace filminde de geçmektedir.

The Tampa Theatre, Florida

Peri masallarından fırlamış gibi gözüken bu salon, en iyi tiyatro salonları arasında sayılıyor. Mimar John Eberson tarafından tasarlandı ve 1926'da açıldı. Tavanından, yıldızlara benzeyen 99 adet lamba sarkar ve içi de Akdeniz esintileri taşıyan bir avlu gibidir.

The Winter Garden, Kanada

Bir başka peri masalı sahnesi daha. 1913'te inşa edilen bu sahnenin iç mimarisi bazen değiştirilmekte ve tavan süslemeleri bile burayı efsanevi yapmaya yetiyor. Bir vakitler dünyada aktif olarak hayatına devam etmekte olan son çift katlı – balkonlu tiyatro olma özelliğini taşısa da, son senelerde yeni yapılan tiyatro sahneleri ondan bu unvanı almıştır.

Minack Theatre, İngiltere

Deniz kenarında, antik tiyatroları andıran bu muhteşem yapı esasında büyük fedakarlıkların ve hayallerin ürünü. 20. Yüzyıl'ın başında, tiyatro yapmak isteyen amatörler tarafından inşa ediliyor ve Shakespeare'in oyunları oynanmaya başlanıyor. Özellikle 1932'de oynanan Fırtına oyunu, arkadaki gerçek deniz dekoru sayesinde epey ilgi görmüş. Günümüzde hala dünyaca ünlü tiyatro oyunları sergilemeye devam ediyor.

photo1jpg

Herodes Atticus Odean, Atina

Adından ve yerinden de anlaşılacağı gibi kendisi adını hak eden bir antik tiyatro. 2. Yüzyıl'dan, Roma zamanından kalmıştır. Geçtiğimiz yüzyılda restorasyon çalışmaları yapıldıysa da, orijinalliğini büyük ölçüde koruyor. Atina'da düzenlenen meşhur tiyatro festivalinde kullanılan sahnelerden bir tanesidir.

Globe Theatre, İngiltere

Her ne kadar İngiltere tiyatronun doğduğu yer olmasa da, doyduğu yer olarak kabul ediliyor. Shakespeare'in 1599 açılan tiyatrosu daha sonradan esasında uygun olarak tekrar inşa ediliyor ve Shakespeare oyunlarını, dönemin tiyatro anlayışını da koruyarak oynamaya çalışıyor.

Syndey Opera House, Avusturalya

Avusturalya'nın alameti farikası olan bu bina Danimarkalı mimar Jornutzon tarafından 1973'te inşa ediliyor. Dünyanın en büyük tiyatro salonu mudur bilinmez ama en işlek olanı olduğu kesin. Yılda 1500'den fazla oyunla yaklaşık olarak 1.2 000 000 seyirciyi ağırlıyor.

Zorlu PSM, Türkiye

Son senelerde epey aktif olan Zorlu PSM, Türkiye'nin en büyük tiyatro salonu olmaya da aday. Pek çok uluslararası alanda ün yapmış, önemli ekipleri memleketimize getiren Zorlu PSM, gerek konserleriyle, gerekse konferanslarıyla da epey büyük kitle ağırlıyor. Yurtdışına seyahat edemediğimiz bu günlerde siz tiyatro severler için kurtarıcı niteliğinde.

National Centre For Performing Arts, Çin

2007'de kullanıma açılmış bu “dev yumurta” Fransız mimar Paul Andreu tarafından dizayn edilmiştir. Etrafında bir de yapay göl bulunan bu sahnenin devamı suyun altındaymış gibi bir illüzyon yaratıyor.

Tiyatro mekanlarını gezerken birbirinden güzel oyunları da izlemeyi unutmayınız! Ben de unutmuyorum ve  sizlere şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Hazırlayan : Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara