Dolar

32,4449

Euro

34,7869

Altın

2.447,07

Bist

9.932,91

En iyi çay nasıl demlenir? Soğuk su ile çay demleme yöntemi

Türkiye'nin milli içeceği çay en iyi nasıl demlenir? Sabah kahvaltısından öğle arasına, akşam dinlenmesinden, misafir ağırlamaya kadar çay günün her saati aramızda. Çayın demle yöntemine göre bazı tartışmalar ortaya çıktı. Kimisi çayı kaynar suyla demlerken kimisi de çayı demlemek için soğuk su kullanıyor. Peki en iyi yöntem hangisi? Bu haberimizde en iyi çay nasıl demlenir konusunu sizlerle paylaşacağız. Soğuk su ile çay demleme yöntemi de haberimizin detayında olacak! Soğuk su ile çay nasıl demlenir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-23 20:31:30

En iyi çay nasıl demlenir? Soğuk su ile çay demleme yöntemi

Çay Türk insanın hayatının bir parçası haline gelmiş durumda. Kimi evlerde demlik hiç boş kalmaz. Türk sofralarından eksik olmayan çayın demleme yöntemleri konusunda çeşitki tartışamlar söz konusu. Kaynar su ile demlenen çay, soğuk suyla demlenen çay, yıkanıp demlenen çay, elektrikli çay ocağında demlenen çay... En iyi çayı demlemek isteyen vatandaşlar En iyi çay nasıl demlenir? sorusuna yanıt aramaya başladı. En iyi çay demleme yöntemi hangisi? Soğuk su ile çay demleme yöntemi hanfisi? Soğuk su ile çay nasıl demlenir?

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan çayın en lezzetli şekilde nasıl demleneceği konusu sıkça tartışılıyordu. son günlerde soğuk su ile çay demleme yöntemi oldukça revaçta görünüyor. İşte en iyi çay demleme yöntemi...

En iyi çay nasıl demlenir?

En iyi çay nasıl demlenir? sorusuna verilecek kısa bir cevap yoktur. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var çay ne kadar kaliteli ise çayın tadı ve aroması da o kadar güzel olur. Çay suyunda mümkün olduğunda içme suyu kulalnılmalı. Musluk suları bazen tad bakımından değişkenlik gösterebiliyor. Bazen kireçli bazende klorlu olabiliyor. Tümbunlara değindikten sonra geçelim en iyi çay nasıl demlenir sorusuna..

Öncelikle iyi bir çay demlemek için daha önce de bahsettiğimiz gibi temiz, yumuşak ve arıtılmış su kullanılmalı. 

Çayın kailtesi önemli. Ayrıca çayın iyi muhafaza edilmiş olması gerekiyor.

Çayı demlerken tercihinizi porselen demlikten yana kullanın

Su kaynarken içi boş demlik de kaynayan suyla ısıtılmalı. Böylece demleme sırasında ısı kaybı minimuma iner.

En önemli püf noktasına geldi. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve suyun fokurdamasının bittiği an demlemeye en uygun olduğu andır. 

Çay demlendikten sonra ocağın altını kısık ateşte açın ve 15 dakika kadar iyice demlemeye bırakın.

Önemli nokta: Çayınızı uzun süre bekletirseniz tat ve armoma kaybı yaşarsınız. Çayınızı saatlerce ateşin altında bekletmeyin. Yarım saat içinde tüketmeye bakın.

Soğuk su ile çay demleme yöntemi

Şu sıralar soğuk su ile çay demleme yöntemi oldukça fazla tartışılıyor. Peki soğuk su ile çay demleme yöntemi nedir nasıl yapılır?

Öncelikle çayı demlemeden temiz içme suyu kullanıyoruz. Ve çayımızın da kaliteli ve taze olmasına özen gösteriyoruz. Sonra çaydanlığa suyumuzu koyduktan sonra demliğe de kuru çayımızı ideal ölçüde koyuyoruz. Ardından çayın üstene yeteri kadar su koyuyoruz. Çaydanlığın altını yakıyoruz. Çaydanlığın kaynamasıyla üstteki demlik yavaş yavaş ısınıyor ve içindeki çay demlenmeye başlıyor. Bu şekilde çay taneleri daha yavaş demlenir ve daha taze kalır. 

Çay nedir?

Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay çalısının bilimsel ismi Camellia sinensistir. Hindistan, Sri Lanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malavi ve Vietnam dünyada en önde gelen çay üretici ülkeleri oluşturur. Türkiye'de çay, sadece Gürcistan sınırından başlayan ve Fatsa'ya kadar uzanan alan içerisinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de yaygın olarak çay, Doğu Karadeniz bölgesinden toplanır ve çay yapraklarından yapılan kırmızı renkteki içecek için kullanılır.

Haber Ara