Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Ekonomide 2019 nasıl geçti?

Finansal saldırılara yönelik müdahalelerle toparlanma süreci yaşayan, ticaret savaşlarının etkisini hisseden Türkiye, ekonomide çalkantılı bir yılı geride bırakarak yeni yıla büyümeyi işaret eden göstergelerle giriyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-01 09:51:52

Ekonomide 2019 nasıl geçti?

Türkiye ekonomisi, dengelenme süreci adımlarının etkisi ve finansal saldırılara yönelik müdahalelerle 2019'da toparlanma süreci yaşarken, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yeniden büyüme patikasına girdi. Türkiye ekonomisi, 2019'da dengelenme sürecinin etkilerinin hissedildiği bir yılı yaşadı. Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından ekonomi yeniden gündemin en önemli konuları arasında yerini aldı. Küresel ekonomideki gelişmeler, korumacılık önlemleri ve ticaret savaşlarına rağmen ihracat artışını sürdürdü ve yıl boyu rekorlara imza atıldı. Kasım ayı sonunda ihracat geçen senenin 11 ayına göre yüzde 1,77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara ulaştı.

2019 yılında aylara göre ekonomide öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

Ocak

-Konut, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimleri 3 ay uzatıldı.

-Hazine ve Maliye Bakanlığınca, köprü geçiş ihlalleri nedeniyle kesilen idari cezalarda iade süreci başlatıldı.

Şubat

-Türkiye'nin nüfusunun, 1 milyon 193 bin 357 kişilik artışla 2018 sonunda 82 milyon 3 bin 882 kişiye ulaştığı açıklandı. 

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayraktanzim satış mağazalarına ilişkin, “Önümüzdeki hafta ilk etapta İstanbul'da 50, Ankara'da 30'dan fazla noktada, hakiki değerinde olacak şekilde süreci başlatacağız” dedi.

Mart

-Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ Değer Kredisi-2'yi devreye aldı.

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ'lere uygulama ve ticarileştirme desteği vereceğiz. Proje çağrısının bütçesini ilk aşamada 250 milyon lira olarak belirledik” dedi.

-Konuttaki KDV ve tapu harcı indirimi yıl sonuna kadar, mobilyada KDV indirimi, beyaz eşyada ÖTV sıfırlanması ve otomobiller ile motosikletler için ÖTV indirimi 30 Haziran'a kadar uzatıldı.

Nisan

-Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,71, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29,64 oldu.

-Türk Hava Yollarının Atatürk Havalimanı'ndan kalkan ve Singapur'a hareket eden son tarifeli uçağına kalkış iznini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan verdi. Bakan Turhan, “Bundan sonra İstanbul'a uçacak yolcular, dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı'na iniş ve oradan kalkış yapacaklar” dedi.

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019”u düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Mayıs

-İVME Finansman Paketi” açıklandı.

Haziran

-Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, mayısta Genel Ticaret Sistemi (GTS) dikkate alındığında ihracat yüzde 11,46 artışla 16 milyar 813 milyon dolar, ithalat yüzde 19,85 azalışla 18 milyar 588 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye, ihracatta mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı” dedi.

Temmuz

-Murat UysalMerkez Bankası Başkanlığı'na atandı.

-Enflasyon, haziranda aylık bazda yüzde 0,03 artarken, yıllık bazda yüzde 15,72 oldu.

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ağustos

-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarıyla yürürlüğe girdi.

-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracat Ana Planı”nı açıkladı.

Eylül

-Türkiye ile ABD arasında ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için atılabilecek adımlarla ilgili toplantılar yapıldı.

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'ni açıkladı.

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020-2022 yıllarını kapsayan ve teması “Değişim Başlıyor” olarak belirlenen Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıkladı.

Ekim

-Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı. Plana göre, 2020-2022 döneminde ekonomi politikasının temel amacı, fiyat istikrarı, finansal istikrar ve cari işlemler dengesinde son bir yılda elde edilen kazanımların korunup geliştirilmesi, üretim ve verimlilik odaklı sürdürülebilir büyümeyle adaletli paylaşıma yönelik ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesi olarak belirlendi.

-2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi açıklandı.

-Borsa İstanbul Genel Müdürlüğüne Hakan Atilla atandı.

Kasım

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İVME Finansman Paketi kapsamında reel sektöre tahsis edilen krediler, sadece ekim ayında yüzde 106 artarak 24,5 milyar liraya ulaştı. Yüzde 5'lik büyüme hedefimize üretimle ulaşacağız” dedi.

-Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 11 Kasım'da yurt genelinde gerçekleştirilen fidan dikme etkinliğinde Çorum'da, 1 saat içinde 303 bin 150 fidan dikimiyle rekor kırıldığını açıkladı.

-3. Tarım ve Orman Şurası gerçekleştirildi.

-Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Avrupa bağlantısı, İpsala'da düzenlenen törenle açıldı.

Aralık

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İleri Verimli Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi çerçevesinde reel sektörümüze ve üreticilerimize tahsis edilen kredi tutarı 40 milyar liraya ulaştı” açıklamasında bulundu.

-Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ilk uçuş testini yaptı.

-Türkiye'nin ilk yerli otomobili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Gebze'de teknoloji vadisinde ilk kez sergilendi. 2022 yılında satışa çıkacak olan otomobilin ön satışa açılmasını isteyen Erdoğan, ilk siparişi de kendisi verdi.

Haber Ara