Zorlu Grubu'nun genç profesyonelleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda yaptıkları çalışmalarla, UN Global Compact Türkiye Ağı, Liderler Zirvesi “SDG Futures Lab” oturumunda Türkiye'yi temsil etti.
Zorlu Holding'in üyeleri arasında yer aldığı UN Global Compact, 20. yıl dönümünü sanal platformda gerçekleştirilen Liderler Zirvesi ile kutladı. Zirve, “Recover Better, Recover Stronger, Recover Together” başlığıyla, 15 Haziran'da New York'taki BM Genel Merkezi'nde başladı ve 26 saat boyunca çevrimiçi sürdü. 180 ülkeden temsilcilerin katılımıyla; 100'ü aşkın oturumun yapıldığı etkinliği, toplamda 20.000'den fazla kişi izledi.
Zirvede Global Compact Türkiye'nin gerçekleştirdiği “Sustainability: The Key to Unlock the Potential” oturumuna Vestel Elektronik Genel Müdürü Murat Sarpel panelist olarak katıldı. “SDG Futures Lab” oturumunda ise Zorlu Holding'i ve Türkiye'yi temsilen; Zorlu Enerji'den Kemal Burak Çakırer, Vestel Müşteri Hizmetleri'nden Gaye Özgencil ve Vestel Beyaz Eşya'dan Çağlar Ebeperi'den oluşan bir ekip sunum yaptı.
UN Global Compact'in tüm dünyada eş zamanlı olarak yürüttüğü ve Global Compact üyesi şirketlerde çalışan genç profesyonellerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) kullanarak, kendi iş kollarında yeni ürün ve hizmet geliştirmelerini sağlayan “Young SDG Innovators” programı çerçevesinde gerçekleştirilen oturumda Zorlu Holding ekibi, elektrikli ve elektronik ekipman atıklarıyla ilgili projelerini aktardı.
Proje, dünyada yılda 50 milyon ton elektronik atık oluştuğu gerçeğinden ve bu atıkların sadece %20'si hammadde olarak geri dönüşüp %80'inin gömülerek doğaya karışması gerçeğinden yola çıkıyor. Ülkemizde ve dünyada da bozulan ve eskiyen ürünlerin tekrar kullanım oranlarının çok düşük olduğunu biliniyor. Oysa bu ürünler değerlendirilerek yeniden kullanılıp ekonomiye kazandırılabilir.
Akıllı Hayat 2030 yolunda umut verici bir adım
Zorlu Holding'in sürdürülebilirlik vizyonu Akıllı Hayat 2030 doğrultusunda harekete geçen profesyoneller, SKA'nın 12. maddesi “Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim” ile 8. maddesi “İnsana Yakışır İş ve Büyüme” başlığı altında getirdikleri çözüm önerileriyle iyi bir gelecek adına umut verdiler.
Zorlu Holding ekibi, çözüm önerileri ile ürünlere yeni yaşamlar sağlamayı planlıyor. Aynı zamanda, bu ürünlerin yeniden kullanım değerlemesini yapabilecek sertifikalı bir uzman ağı oluşturarak toplum içerisindeki ihtiyaç sahibi kesimlere alternatif iş olanakları sunacaklar. Ayrıca, tasarlanan sistem ile Avrupa Komisyonu'nun da gündeminde olan “Tamir Hakkı” (Right to Repair) akımına şimdiden uyum sağlayarak şirketlerini geleceğe hazırlamayı hedefliyorlar.
Proje kapsamında, ürünlerin yeniden kullanım yöntemlerinden, toplumdaki tüketim kültürünün değişimi için farkındalık oluşturulmasına kadar uzanan birçok adımın hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu sistem özellikle elektronik ürünlerin nasıl değerlendirileceği konusunda var olan güven eksikliğini ve yönlendirmeyi sağlamada önemli bir rol üstlenirken, sistemin kişilerin daha uygun fiyatlarla teknolojik ürünlere ulaşılması için yeni bir pazar yaratması bekleniyor. Elektronik ürün tüketiminde daha çevreci bir kültür oluşturmayı amaçlayan proje, aynı zamanda teknolojiye erişimin artırılması gibi bir amaca da hizmet ediyor.