Dolar

34,9584

Euro

36,7761

Altın

2.983,28

Bist

10.125,46

Yumurta satışında yeni dönem

Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğle birlikte yumurta satışında yeni döneme girildi. Üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılmayacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-30 09:38:00

Yumurta satışında yeni dönem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yumurta üreticileri, "yetiştirme metodu kodu"nu da içeren yeni kodlama uygulamasına başladı.

Yeni düzenlemeye göre; doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan kabuklu yumurtada (A sınıfı) üzerine "yetiştirme metodu kodu" olacak.

Söz konusu kodun tespitinde "Yumurtacı Tavukların Korunması İle İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik" hükümleri esas alınacak.

Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne, organik yetiştiricilik için 0, free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik için 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2 ve kafesli yetiştiricilik için 3 olacak şekilde sistem tarafından otomatik verilecek.

İLK HANEYE DİKKAT

0: Organik tavuk
1: Gezen tavuk
2: Kümeste özgür tavuk
3: Kafes tavuğu

Kod, işletme ve kümes numarası kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak.

Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası yazılmamış A sınıfı yumurta, toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.

Yetiştirme metodu kodu, A sınıfı yumurtanın etiket bilgilerinde (0: organik yetiştiricilik gibi) açıklanacak.

Tebliğe göre, yumurta ürünleri üretimine dair işletme onay belgesi almış sıvı yumurta ve işleme tesisleri, "gıda sanayi" olarak tanımlandı.

4 FARKLI YUMURTA ÜRETİMİ

Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, uygulamanın çok yerinde ve doğru olduğunu söyledi.

Kula, “Eski yumurtaların üzerindeki kodlamada TR diye başlayan ardından vilayetin plaka kodu ve ondan sonra kümes işletme numarası vardı. Şimdi ise bunların önüne 4 farklı yumurta üretim metodu kodu geldi. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodunu basıyoruz. Yani satın alınan yumurtada üzerindeki kodlara baktığınız zaman organik yetiştiricilik ürünü mü, kafeste ya da özgür gezen tavuk yumurtası mı olduğunu görebileceksiniz” dedi.

KOLİSİ 10 LİRAYA ÇIKTI

Faruk Kula, kodlaması yapılmayan yumurtaların satılmaması gerektiğini de ifade etti.
1,5 ay öncesine kadar düşük seyreden yumurta fiyatları nedeniyle üreticilerin zorda olduğunu da dile getiren Kula, “Şu anda yumurtanın çiftlik çıkışı satışı 29 kuruş seviyesinde. Bu da tüketiciye aşağı yukarı 35 kuruş seviyesinde ulaşıyor. Kolisi marketlerde 10 liraya kadar satılıyor" diye konuştu.

Haber Ara