Dolar

34,8728

Euro

36,7570

Altın

3.042,79

Bist

10.142,10

Yerli otomobile 'tarih' verildi

Bakan Fikri Işık, '2020 yılından önce yerli otomobilin seri üretimine geçeceğiz' müjdesini verdi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-05 05:35:43

Yerli otomobile 'tarih' verildi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeri otomobil çalışmalarına ilişkin, "Şu ana kadar 4 tane prototip ürettik. Bu yılın sonuna kadar da 30, 40 araçlık bir test filosu üretip her türlü arazi, iklim ve mevsim şartlarında bu araçlarımızın testini yapacağız. 2020 yılından önce de inşallah yerli otomobilin seri üretimine geçeceğiz" dedi.

Işık, TBMM Genel Kurulu'nda 2016 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında bakanlığının bütçesi üzerinde konuşma yaptı.

"Çalışmalarımızı "Yerli, Yenilikçi ve Yeşil Üretim" anlayışıyla sürdürüyoruz"

Çalışmalarını "Yerli, Yenilikçi ve Yeşil Üretim" anlayışıyla sürdürdüklerinin altını çizen Işık, bu anlayışla hazırladıkları ve 70 önemli eylemden oluşan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin vizyonunu, "Orta Yüksek ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde, AfroAvrasya'nın Tasarım ve Üretim Üssü Olmak" şeklinde belirlediklerini aktardı.

2015 yılında, Sanayi Stratejisi Belgesi'nin yanı sıra 13 farklı strateji belgesini daha uygulamaya aldıklarını, bu strateji belgeleriyle hem mevcut güçlü sektörleri geleceğe hazırladıklarını hem de yeni nesil sektörlerde ivme yakalamayı sağlayacak adımları attıklarını anlatan Işık, "Proaktif bir anlayışla, 2020'li yıllara damga vurması beklenen Sanayi 4.0 süreciyle ilgili hazırlıklara şimdiden başladık" dedi.

"TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz"

Hem ithalat bağımlılığı azaltmak hem de ihracatı artırmak için, yerli üretimi güçlendirmeye yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini söyleyen Işık, bu amaçla yayınladıkları Yerli Malı Tebliği kapsamında, TOBB ve TESK'e bağlı odalar tarafından, bugüne kadar 5 bin 57 adet "Yerli Malı Belgesi" verildiğini bildirdi.

Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli üretimi artırmak için sektörler özelinde yürüttüğümüz projelerin içinde en çok öne çıkan çalışmamız, hiç şüphesiz yerli otomobil projemizdir. Otomotiv sektöründe dünyanın önemli üretim merkezleri arasında yer alan ülkemizin, artık kendine özgü bir marka oluşturması gerektiğine inanıyoruz. Otomotiv yan sanayimizin stratejik ortak konumuna gelmesi için bunu bir gereklilik olarak görüyoruz. Şu ana kadar 4 tane prototip ürettik. Bu yılın sonuna kadar da 30, 40 araçlık bir test filosu üretip her türlü arazi, iklim ve mevsim şartlarında bu araçlarımızın testini yapacağız. Ve 2020 yılından önce de inşallah yerli otomobilin seri üretimine geçeceğiz. Bu projeyle yerli bir marka oluşturmanın da ötesinde, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi otomotiv teknolojilerini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmeyi hedefliyoruz.

Otomotiv sektörü için büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi'ni Bursa Yenişehir'de kurmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Test merkezinin ilk aşaması olarak fren test pistinin inşaatına ise bu yıl içinde başlayacağız. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık. Ayrıca TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz."

"3 yeni büyük üretim bölgesi oluşturmayı planlıyoruz"

Ülkenin farklı bölgelerinde en az 3 yeni büyük üretim bölgesi oluşturmayı planladıklarını ifade eden Işık, "Belli bölgelerde boş parselleri yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis ediyor, belirli bir süre üretime geçilmeyen parsellerin ise tahsisini iptal ediyoruz. Bugüne kadar, 3 bin 591 parseli tamamen bedelsiz, bin 300 parseli ise kısmen bedelsiz olarak girişimcilere tahsis ettik. Yatırım yapılmayan ve atıl durumda kalan bin 886 parselin tahsisini iptal ettik" diye konuştu.

"Bilişim Vadisi, dünyanın önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya adaydır"

"3 milyon metrekare alanda kurmakta olduğumuz Bilişim Vadisi'ne ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bilişim Vadisi'nde, altyapı çalışmalarını tamamladığımız 1. Etapta, 55 bin metrekarelik üstyapı inşaatını da haziran ayında tamamlayacağız. Yüksek teknoloji şirketlerinin buluşacağı Bilişim Vadisi, sadece ülkemizin değil, dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya adaydır.

"TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce hayata geçireceğiz"

Bakan Işık, AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Programı 1. dönemi kapsamında, Rekabetçi Sektörler Programı'nın yürütüldüğünü, bu program ile Türkiye'nin doğusunda yer alan 43 ilde 490 milyon avro bütçeli 47 projenin sürdürüldüğünü kaydetti.

Milli yazılım anlayışının bir gereği olarak yerli uçak, helikopter, gemi gibi araçların beyin işlevi gören Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ni geliştirdiklerini belirterek, TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce hayata geçireceklerini söyledi.

Haber Ara