Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Yakın çevre arazileri fiyatlarını katladı

Silivri, Çatalca, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'deki yakın bölgelerde arazi yatırımında bulunanlar değer artışıyla önemli bir kazanım elde ettiler

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-22 19:10:40

Yakın çevre arazileri fiyatlarını katladı

Pandemi sürecinin de etkisiyle büyük şehirden kopmadan, yakın çevrelerde özellikle arazi yatırımında bulunanların büyük bölümü arazilerinin fiyatlarını katyladılar.

Önemli bir gelir elde eden yatırımcıların lokasyon seçimleri ise İstanbul'un yakın çevre bölge ya da illeri.

Yakın çevre kazandırdı

Elindeki birikimini belli bir alana kanalize ederek en hesaplı şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcıların radarında araziler var.
İstanbul başta olmak üzere yakın çevreden arazi alımında bulunup, bu arazilerin belli süre sonra büyük kazançlar getirdiği bilinen bir gerçek.
uparazzi Arsa Arazi Yatırım Uzmanlığı Genel Müdürü Hakan Erilkun da yaptığı değerlendirmede bu yönde yatırımların son dönemdeki artış ve kazancına dikkat çekiyor.

Şehirden kopmayalım ama...

Erilkun, "Pandemi dönemi öncesinde başlayan bu yatırımlar aslında yaşam tercihlerinin ne denli kökten değiştiğini gösteriyor. Bugüne kadar ‘bir yer alıp kiraya vereyim' mantığı, kira gelirinin minimal artışının enflasyonun çok gerisinde kalmasından ötürü cazibesini yitirdi ve kendi değerini sürekli katlayan toprak yatırımlarına rağbette artışa sebep oldu. Bu yönelimin arkasında ‘Şehirden kopmayayım ama bir ayağım da mutlaka doğada olsun' şeklinde bir yaklaşım olduğunu tahmin ediyoruz" yorumunda bulundu.

Silivri, Çatalca, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'ye dikkat

Şehre yakın noktalarda (Silivri, Çatalca, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale) toprakların adeta borsa hızıyla el değiştirmesi ve son bir yılda yüzde 40'tan yüzde 400'e varan fiyat artışlar dikkat çekici.Bu bölgeler arasında Çanakkale'nin başı çektiği be gözlerden kaçmıyor

Sakin yaşama kaçış

İstanbul nüfusunun yüzde 31'i 40-66 yaş aralığında. Şehre olan talep ekonomik koşullardan ziyade sakin bir yaşam arayışı nedeniyle doğaya talebe dönüşmüş durumda. İstanbul'da nüfus artış hızı göç vermenin etkisiyle yüzde 3 seviyesinden 10 kat azalarak yüzde eksi 0,3 seviyesine düştü, üç büyük şehir ortalaması ise yüzde 2,5'ten yüzde 0,23'e kadar geriledi.

Bursa-İzmir otobanı tetikledi

Doğaya olan talep adeta borsa hızında gerçekleşmekte. Bu talep daha ziyade yeni İstanbul - Bursa – İzmir otobanının açılmasıyla çok daha yakın hale gelen bakir bölgelere kaymış durumda. Bu da İstanbul'a sadece 5 saat mesafede bulunan Çanakkale'yi en gözde yeni merkez haline getirdi ve arsa arazi fiyatlarının son bir yılda imarsız noktalarda yüzde 50, imarlı yerlerde yüzde 400'e varan fiyat artışına neden oldu.

Arazi fiyatları katlandı

100 bin liraya alınan bir arazi 500 binlere, 30 binlere alınan bir arazi 300 binlere kadar fırladı.Talep artışıyla birlikte bu bölgelere yatrımda bulunan, daha doğrusu önceden bu bölgelerde yatırımda bulunup elinde tutanlar yeni gelişmelerle birlikte aldıkları fiyatın çok üzerinde değer artışı elde ederek önemli bir kazanım sağlamış durumdalar.
O bölgelerden bazıları isi şöyle:

Fiyatlarını katlayan bölgeler

Silivri; Selimpaşa,Gümüşyaka, Çanta, Alibey
Çatalca; Kestanelik, Çanakça, Kızıl, İzzettin
Çanakkale; Biga, Lapzeki, Ezine, Ayvacık
Kırklareli; Kızılağaç, Kışlacık, Küçükyayla, Demirköy
Bursa; Karacabey, Nilüfer, İnegöl, Kemalpaşa
Balıkesir; Karesi, Bigadiç,Altı Eylül, Kepsut

SON VİDEO HABER

Münbiçli Arap esnaf, PKK/YPG'yi anlattı

Haber Ara