Eylül 2018'den bugüne Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı görevini yürüten Dr. Ali Taha Koç, teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir Türkiye olmak için, “Milli Teknoloji Hamlesi” sloganı ile çıktıkları yolda, geliştirilmesini destekledikleri yerli ve milli teknolojilerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımıza hız verdiklerini söyledi.
Vodafone imzasıyla Rize'de gerçekleşen ULAK baz istasyonu açılış töreninde kamuoyunun merak ettiği sorulara cevap mahiyetinde açıklamalarda bulunan Dr. Ali Taha Koç, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde kurulum ve kullanımına öncülük ederek, ULAK'ın tüm operatörlerin tercihi haline gelmesinde rol oynadıklarını belirterek şu mesajları verdi:
Millileşmede ilk adım Külliye'de atıldı
Külliye'nin mobil iletişim altyapısının ULAK baz istasyonlarıyla karşılanmaya başlanması, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, dijital dönüşüm ve bu dönüşümü destekleyecek iletişim altyapılarında yerlileşme ve millileşme gayretlerine verdiği desteğin önemli bir göstergesidir.
Kamuda uygulama deneyimleri ile başarılı olmuş ilgili ürünler için bölgesel ve uluslararası yaygınlaştırma stratejilerini belirlemek ve uygulanmasını takip etmek görevimiz kapsamında, ULAK baz istasyonunun kullanımı konusunda gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Toplumun tüm kesimlerinin dijital dönüşüm sürecinde yer almasına katkı sağlamak amacıyla mobil erişim imkânları büyük şehirlerimize göre daha kısıtlı olan yerleşim yerlerimizde de bu teknolojilerin yaygınlaşması için çaba gösteriyoruz. Bu doğrultuda, Evrensel Hizmet Projesi Faz 1 kapsamında 468 adet, Faz 2 kapsamında ise 181 adet olmak üzere toplam 649 saha sayısına ulaşılmıştır. Geldiğimiz noktada, 71 farklı ilimizde 965 noktada ULAK baz istasyonları hizmet vermektedir. Türkiye genelinde toplam 190 bin civarında baz istasyonu kullanıldığı düşünüldüğünde, kurulumu yapılan ULAK baz istasyonları toplam kullanımın yüzde 0,05'ine karşılık gelmektedir. Bu oran son derece yetersizdir.
Her sipariş cari açığı düşürüyor
Son dönemde operatörlerimiz arasında yer alan Türk Telekom ve Vodafone tarafından 250'şer adet ve Turkcell tarafından 2 bin 900 adet olmak üzere toplam 3 bin 400 adet ULAK baz istasyonu siparişi verilmiş olmakla birlikte, ülkemizde yerli üretimi desteklemek ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak adına operatörlerimiz tarafından sipariş sayılarının artırılması bekleniyor.
4.5G'li abone sayısı artıyor, ulak yaygınlaşıyor
Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun 2019 yılı üç aylık pazar verileri ikinci çeyrek raporuna göre; Haziran 2019 sonu itibarı ile Türkiye'de yaklaşık yüzde 99,5 penetrasyon oranına karşılık gelen, makineler arası iletişim (M2M) aboneleri dâhil, toplam 81 milyon 578 bin 284 mobil abone bulunuyor. 3G abone sayısı düşerken, hızla artmaya devam eden 4.5G abone sayısı göz önüne alındığında, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2018 yılı nüfusumuzun 81 milyon 867 bin 223 kişi olduğu ülkemizde, yeni nesil iletişim altyapısı olan ULAK'ın kullanımının yaygınlaşması büyük önem arz ediyor. Güvenilir ve hızlı bağlantı taleplerinin arttığı günümüzde, yüksek kalitede ve uygun fiyatlı iletişim altyapılarının yaygınlaşması, dijital teknolojilerin kullanımına giderek daha fazla imkân sağlamaktadır. 5G, bir sonraki mobil teknoloji değil, aynı zamanda mevcut kaynakların çok daha verimli kullanılmasına olanak sağlayan bir paradigma değişimidir.
5G'nin odağında nesneler olacak
Bütün nesnelerin konuşabildiği bir döneme doğru gidiyoruz. 5G'nin odağında nesneler olacak. Yakın gelecekte çevrimiçi olacak milyarlarca cihazın ürettiği artan veri talebini karşılamak için yeni nesil iletişim altyapısı olan 5G teknolojileri kullanılacak. Bugün artık gücün belirleyicisi, sahip olunan veri ve bunları işleme kabiliyetidir. Bu nedenle dijital çağda sadece veriye değil, veriden değer üretmeye odaklı bir yönetişim anlayışıyla çalışmaktayız. Dijital dünyada üretilen veri miktarı sürekli ve hızla artmaktadır. 2019 Yılı Dijital Ekonomi Raporuna göre, 2022 yılında saniyede 150.700 GB olması beklenmektedir. Nasıl ülkemizin her karış toprağı bizim için canımız pahasına bir değere sahipse, her bayt verimize de aynı gözle bakmaktayız.
5G'nin etkili olacağı alanlar
-Akıllı Ulaşım Sistemleri
-Enerji sektörü
-Endüstri 4.0 süreci
-Siber güvenlik,
-Uzaktan Sağlık hizmetleri
-Akıllı Tarım ve Hayvancılık uygulamaları