Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Ücret kesme cezası nedir? Ücret kesme cezası ne zaman verilir?

Ücret kesme cezası nedir? Ücret kesme cezası çalışanların maaşında belli sebepler için kesinti yapmak olarak tanımlanabilir kısaca. Ücret kesme cezası somut bir dayanağı olması gerekir. Ücret kesme cezası ne zaman verilir? Ücret kesme cezası hangi durumlarda uygulanır? Ücret kesme cezası ne kadar?Maaştan ne kadar ücret kesilir? İşte ücret kesme cezasına ilişkin tüm bilinmeyenler...

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-07 17:34:00

Ücret kesme cezası nedir? Ücret kesme cezası ne zaman verilir?

Öncelikle ücret kesme cezası nedir? sorusuna açıklık getirmekte fayda var. Ücret kesme (maaş) cezası çalışma hayatında çok sık olmasa da karşılaşılan bir durumdur. Ücret kesme cezası ile karşılaşan çalışanlar Ücret kesme cezası nedir? Ücret kesme cezası ne zaman verilir? Ücret kesme cezası hangi durumlarda uygulanır? Maaştan ne kadar ücret kesilir? gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. Ücret kesme (maaş) cezasıyla ilgili detaylar haberimizde...

Kısaca ücret kesme cezası çalışanların maaşında belli sebepler için kesinti yapmak olarak tanımlanabilir. Peki ücret kesme cezası ne zaman verilir? Ücret kesme cezası hangi durumlarda uygulanır? Maaştan ne kadar ücret kesilir? 

Ücret kesme cezası somut bir dayanağı olması gerekir. Ücret kesme cezası ne zaman verilir? Ücret kesme cezası hangi durumlarda uygulanır? Maaştan ne kadar ücret kesilir? İşte ücret kesme cezasına ilişkin tüm bilinmeyenler... 

Ücret kesme cezası iş hayatında çalışan birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Ancak yaşanan bu durum hakkında çalışanlar çok fazla bilgi sahibi değil. Peki, ücret kesme cezası nedir? Şartları nelerdir? Hangi durumlarda çalışanlar ücret kesme cezasına maruz kalmaktadırlar.  

Ücret Kesme Cezası Nedir?

Ücret Kesme Cezası 4857 sayılı İş Kanunumuzun 38. maddesinde düzenlenmiştir. Bir işçiye ücret kesme cezasının uygulanabilmesi için hangi hallerde ücret kesme cezasının uygulanacağı yazılı bir sözleşme ile belirtilmelidir. Kanun maddesinde de “İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.” Hükmü gereği sözleşme dışında kalan davranışlardan dolayı işçi ücret kesme cezasını sınırlandırmıştır.

Ücret Kesme Cezası Üst Sınırı Nedir?

Sözleşme ya da toplu iş sözleşmesinden kaynaklı kesilecek olan “ücret kesme cezası” somut dayanaklar ile uygulanmalıdır. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

HANGİ DURUMLARDA ÜCRET KESME CEZASI UYGULANIR

Ücret Kesme Cezası 4857 sayılı İş Kanununun 38. maddesinde düzenlenmiştir. Bir işçiye ücret kesme cezasının uygulanabilmesi için hangi hallerde ücret kesme cezasının verileceği yazılı bir sözleşme ile belirtilmelidir. Yani işe girdiniz sizinle bir iş sözleşmesi yapacaklar. O iş sözleşmenizde hangi durumlarda ücret kesme cezasının uygulanacağı söylenir.

Kanunda “İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.” Deniyor. Yani, işveren tarafından keyfine göre ücret kesme cezası verilmesi mümkün değil.

MAAŞTAN NE KADAR ÜCRET KESİLEBİLİR?

Ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler, işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. İşçi aynı zamanda, yapılan haksız ücret kesme cezası nedeniyle uğradığı zararı tazmin etme hakkına da sahip olabilir.

Haber Ara