Dolar

34,8945

Euro

36,7495

Altın

3.005,84

Bist

10.058,63

Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi Erdoğan tarafından açıldı

ETİ Maden Tesisleri'nde batarya imalatında kullanılan lityum karbonat üretim tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafından resmen açıldı. Erdoğan, 'TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan temin etmeyi planlıyoruz' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-26 15:10:36

Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi Erdoğan tarafından açıldı

ETİ Maden Tesisleri'nde batarya imalatında kullanılan lityum karbonat üretimine başlandı. Tesis Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantıyla katılımının ardından resmen açıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan temin etmeyi planlıyoruz" dedi. Tesiste ilk aşamada yılda 10 ton üretim yapılacak. Üretimin ilerleyen yıllarda kademeli olarak 600 tona çıkarılması bekleniyor.

Erdoğan, ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde, "TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan temin etmeyi planlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Dünyanın birçok noktasında ekonomiler durma noktasına gelmişken biz her gün yeni bir eseri ülkemize kazandırma heyecanını yaşıyoruz. Bugün de az önce Ankaramızın güney istikametinde ulaşımda büyük rahatlama yaşatacak yatırım bedeli 352 milyon lira olan projenin açılışını yaptık. Zor günler aynı zamanda eleme, elenme ayrışma günleridir. Bu günler milletimizin gerçek dostlarıyla sahtelerin tefrik edildiği zamanlardır. Bu süreçte herkes kimin ne olduğunu kime hizmet ettiğini görme fırsatını buluyor. Büyük ve güçlü Türkiye davamızla aramıza kimsenin girmesine müsaade etmeyeceğiz. Milletimizin desteği ve duası ile sürdürdüğümüz hizmet mücadelesini önümüzdeki dönem de devam ettireceğiz.

"Dünyanın en önemli sondaj ve sismik araştırma filolarından birini ülkemize kazandırdık"

6kB6I31gu02jmFa-8yvlHQ

Bu sene özellikle enerji alanında müjdelerle dolu bereketli bir yıl yaşadık. Akdeniz ve Karadeniz'de yapılan sondaj sayısı 9'u buldu. Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Bunun için önce dünyanın en önemli sondaj ve sismik araştırma filolarından birini ülkemize kazandırdık. Sonra arama çalışmalarına başladık. 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfi ülkemiz için kırılma noktası olmuştur. 

"Son 4 yılda 4,4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek bu alanda tarihi bir rekor kırıldı"

6kB6I31gu02jmFa-8yvlHQ_1

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü kurulduğu 1935'ten 2003 yılına kadar yaklaşık 70 senede yalnızca 3 milyon metrelik sondaj yapmıştır. Aynı kurum 2003 yılından bu yana yaklaşık 7,5 milyon metrelik sondaj gerçekleştirdi. Bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın yaklaşık 2,5 katı iş ortaya çıkıraldı. Son 4 yılda 4,4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek bu alanda tarihi bir rekor kırıldı. 2017 yılında 2 uçakla havadan jeofizik çalışmalarını başlatarak 920 bin kilometrekarelik alanı taradık. Karadan yapılan eski yöntemlere göre 100 kat fazla hızla gerçekleştirdik.

"Bor üretimimiz yaklaşık 1,6 milyon tonu buldu"

fQkYeJl5OEKe8Ceo9CZN-w

Toprağımızın üstünü nasıl boş bırakmıyorsak altındaki nimetlerden de istifade etmeye çalışıyoruz. Bilhassa ülkemizin en stratejik yeraltı kaynaklarından olan bor madenine özel önem veriyoruz. 2002'de 436 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimimiz, bu yıl aralık ayı itibarıyla yaklaşık 1,6 milyon tonu buldu. Bor ürünleri ihracatımız salgına rağmen 610 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde rafine bor ürünleri kurulu kapasitemizi de 2 milyon 753 bin tona yükselttik. İnşallah önümüzdeki dönemde bor minerallerinin kullanım yelpazesini daha da genişletmeyi planlıyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesis çabalarımızın son örneğini teşkil ediyor.

Yerli otomobil ve mobil cihazların pillerinin lityumu Eti Maden'den

NiS60epArU6jxGyWhqQebQ

Ülkemizdeki bor rezervleri lityum da içeriyor. TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan (Eti Maden) temin etmeyi planlıyoruz. Tablet, dizüstü bilgisayar olmak üzere tüm mobil cihazların bataryasında da bu lityum kullanılacaktır. Yatırım sayesinde geri dönüşüm odaklı insan ve çevre sağlığına duyarlı modelle sıvı atığın yüzde 90'ınını yeniden kazanmayı hedefliyoruz. 

G0Mexwhj9UWHoQyEDHDV2A

MUhIDBbu1UGZVzM--NdMdg

t8yoI36wgkKSFTebaVw9Gg

 

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara