Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgın döneminde alışveriş tercihlerinde değişiklikler yaşandı. Belli sektörlerde belli ürünlerin daha fazla kitleye ulaşmasında ise lojistik ağırlığını yakından hissettik.
Alışveriş merkezlerinden ayağını çekmek durumunda kalan tüketiciler online alışverişe yönelirken başta gıda sektörü olmak üzere çok farklı kulvarda tüketici alışkanlıklarına şahit olduk.
Marka ve şirket pozisyonları
Dijital sektörünün aynı süreçte kendisini geliştirerek e ticaret başta olmak üzere diğer platformlarda da tüketicinin talebine en uygun karşılığı vermesi için de şirket ve markaların ne derece altyapı yatırımı yaptıkları da ortaya çıktı.
2021 yılına dair beklentiler...
Yeni bir sürece kapı açıldı
Tüm bunların ötesinde yeni normal yaşama girerken tüketicilerin alışveriş tercihlerinde de değişim süreci yaşanmaya ve farklılaşmaya devam ediyor.
Salgın dönemi 2020 bittikten sonra bizleri 2021 yılında nasıl bir alışveriş konjonktürünün beklediğine dair algı ve sektör araştırmaları da sürmekte.
Koronavirüs salgını dünyanın dört bir yanında tüketicilerin satın alma davranışları, neyi nasıl satın aldıkları üzerinde benzersiz bir etki yaptı.
NielsenIQ'nun 2021 yılında gerçekleştirdiği “Pandemi Döneminde Tüketici Davranışlarını Anlamak” başlıklı araştırmanın sonuçları da bu konuda çarpıcı verileri ortaya çıkardı.
Tüketiciler daha tedbirli
Türkiye'deki tüketicilerin artık daha tedbirli olduklarını ve satın alma alışkanlıklarını bugünün dünyasının yeni ekonomik koşullarına göre değiştirdiklerine işaret eden araştırmada tüketicilerin yarısının gelirleri konusunda kendilerini güvende hissettikleri ortaya konurken Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 75'inin son 6 ay içinde davranış biçimlerini değiştirdikleri de gözlemlendi. Bu oran global ölçekte ise yüzde 66 seviyesinde.
Marka mı promosyon mu?
Bugünün tüketicisi, markaların ve perakendecilerin bildiğinden farklı.Türkiye'deki tüketicilerin büyük bir kısmı, bütçelerini yönetmek için farklı davranışlar geliştiriyor. Tüketicilerin yüzde 45'i markadan bağımsız promosyonlara göre ürün tercih ediyor ve yüzde 44'ü ise tasarruf etmek için aktif olarak market markalı ürün arayışı içerisinde.
Türeticilerin yarıya yakını markaya sadık
Tüketicilerin neredeyse yarısı, yani yüzde 48'lik bölümü,marka sadakatini koruyor ve tercih ettiği markayı satın almaya devam edeceğini ifade ediyor. Hızlı tüketim ürünlerinde, kalite ve değer hala tüketiciler tarafından yüksek talep görüyor. Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 74'ü yüksek kalitedeki ürünlere daha fazla ödemeye razı durumda ve yüzde 88'i “kaliteli” ve "hesaplı" ürün yelpazesinin genişlemesini istiyor.
2021 harcamaları yeniden şekilleniyor
Bu sonuçlar, Türkiye'deki hızlı tüketim ürünleri markaları için orta vadede büyük bir potansiyel fırsatını işaret ediyor. Araştırma Direktörü Filiz Öztürk ise şunlara vurgu yapıyor: Pandemi ile başlayan süreç hem Türkiye'de hem de global ölçekte hanelerin satın alım gücü üzerinde benzersiz bir etki yaptı.Tüketiciler 2021'de harcamalarını yeniden şekillendirecekler, bu yeni davranış biçimlerini anlamak ise marka ve perakendecilere bu dönemde büyüme sağlayacak. Üretici firmalar ve perakendeciler, bu dönüşüm içindeki tüketici davranışlarının farkında olmalı, çünkü bugünün tüketicisi dün bildiklerinden çok farklı. Tüketiciler ürünlerin en önemli özelliklerini tartıp biçmeye eğilimli olduğu için, artık ürünler çok daha yoğun bir inceleme altında.”