Dolar

34,8712

Euro

36,6793

Altın

3.042,26

Bist

10.058,47

Traverten ve mermer arasındaki farklar

En eski zamanlardan beri kullanılan traverten ve mermerler, günümüzde de sıkça kullanımına rastladığımız doğal taşlardır.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-21 15:33:55

Traverten ve mermer arasındaki farklar

Gerek doğal yapısıyla, gerekse malzemelerinin kullanılabilirliğiyle birçok ürün elde edilen bu taşlar, ülkemizde de birçok ilde işlenerek insanların beğenisine sunulmuştur. Dünyada da Türk taşı olarak bilinen taşlar, uluslararası projelerde de yerini almıştır.

Traverten ve Mermer Nedir?

Bu doğal taşları terim anlamıyla açıklayacak olursak; traverten, yeraltı sularının çözünmüş olarak bulunan kalsiyum karbonatın yeryüzünde çökelmesi sonucunda meydana gelmiş doğal bir taştır. Doğal kaynak suyunun içerdiği minerallere göre renk alan travertenler, gri, krem, sarı, kahverengi ve kırmızı gibi renklerden oluşur.

Mermerler ise, kalkerlerin ısı ve basınç altında metamorfizmaya uğrayarak tekrar kristalleşmesi sonucunda oluşan taşlardır. Endüstriyel olarak kesilen, şekil verilen ve parlatılabilen ticari anlamda değeri olan her tür kayaç mermer olarak adlandırılır. Sert bir yapısı vardır ve parlak bir görünüme sahiptir.

Traverten mermerleri, mermerin traverten türünde kullanılarak uygulanması olarak anlayabiliriz.Traverten, bir mermer türü olarak değerlendirilir.

Traverten ve Mermer Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Traverten mermere göre daha yumuşak bir kayaçtır.
  • Traverten daha parlak, daha dayanıklı ve sağlıklı bir yapıya sahiptir.
  • Mermere göre traverten, daha kolay işlenir ve parlatma açısından cilalamayı çabuk kabullenir.
  • Bakım anlamında mermerin belirli dönemlerde silinmesi ve parlatılmasıyla temizlenmesi söz konusuyken, travertende doğal taşı korumaya yönelik bakım uygulamaları yapmak gerekir.
  • Mermer sert bir yüzeye sahipken, traverten yüzeyi sünger gibi deliklidir ve hafiftir. Aşırı soğuklarda traverten içine su alarak yapısında bozulmalar oluşabilir.
  • Estetik anlamda değerlendirildiğinde traverten mermere göre daha doğal ve sıcak bir görünüme sahiptir.

Traverten ve Mermerlerin Ülkemizdeki Durumu Nedir?

Ülkemiz çok çeşitli ve fazla miktarda mermer rezervine sahip bir ülkedir. Gerek kendimize, gerek ise başka ülkelere en önemli doğal taş üreticisidir. Özellikle Anadolu ve Trakya bölgesi bu anlamda zengin kaynaklara sahiptir. Amerika'nın traverten mermer ihtiyacının %55'ini karşılayan ülkemiz, Arap ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Türkmen ülkelerine de yıllardır doğal taş üretimi gerçekleştiriyor.

Dünya mermer rezervinde önde olan ülkemiz, dört yüz farklı renkle de çeşitliliğini sunuyor. Başlıca Türk traverten çeşitleri arasında gümüş, altın renk, fildişi, noçe, açık ve koyu klasik malzemeler sayılabilir.

Ülkemizdeki mermer üretimiyle hem farklı ülkelere ihraç sağlanarak ekonomimize katkıda bulunulur, hem de traverten mermerlerin farklı türlerde ve renklerde kaliteli üretimiyle, başka ülkelere de tanıtımı sağlanır.

Traverten ve Mermerlerin Kullanım Alanları

Traverten mermerler, içerdiği doğal yapısının ve görünümünün yanında, birçok ürün yapımında da kullanımına müsait doğal taşlardır. Eski çağlardan günümüze kadar sıkça kullanılan travertenler, iç ve dış mekânlarda uygulama alanlarına sahiptir. Romalıların antik tiyatrolarında, hamamlarında, tapınaklarında ve anıtlarında kullandıkları bu doğal taşlar, günümüzde pek çok mimar tarafından da estetik bir görünüme sahip olduğundan, iç ve dış mekânlarda kullanılmıştır.

İç mekân kullanım alanları; banyolar, duşlar, lavabolar, şömineler, merdivenler, basamaklar, tezgâhlar, zeminler ve duvarlardır. Dış mekân kullanım alanları; dış duvar kaplamaları, havuz kenarları ve basamakları, yürüyüş yolları ve barbekülerdir.

Travertenlerin yüzey işlemleri aynı zamanda kullanım alanlarını da belirler. Bunlar; eskitmeli, cilalı, honlu, ham ve fırçalı yüzeylerdir.

Eskitmeli yüzeyler; antik bir görünüme sahip olduğundan daha çok dış mekânlarda tercih edilir. Cilalı yüzeyler, genelde ticari alanlarda kullanılır. Honlu yüzeyler, daha mat bir görünümde olduklarından iç mekânlarda uygulanır. Fırçalı yüzeyler, kayma riski yaşanılan havuz kenarı gibi yerlerde tercih edilen yüzeylerdir. Ham yüzeyler de, traverten mermerlerin işlenmemiş olan halleridir.

Traverten Mermer Fiyatları

Traverten mermerler, çeşitlerine göre ebatları baz alarak fiyatlandırılır. Özel işçilik gerektiren, özel kesimlerle ebatlandırılan traverten mermer fiyatları da elbette değişiklik gösterecektir.

Genel olarak serbest boy ölçülerine göre bir hesaplama yapılır. 30 cm-30 cm, 30 cm-60 cm, 45 cm-45 cm standartlarına uygun traverten mermerleri kullanılır. Kırmızı traverten, gri traverten, sarı traverten, eskitme traverten, klasik traverten türleri; ham, cilalı, honlu, bakır gibi yüzeylerde ve daha ucuz travertenler olarak fiyat aralığı oluşturulur.

Ham traverten fiyatları genel olarak;60 TL ve 80 TL arasında, cilalı traverten fiyatları; 30 TL ile 130 TL arasında, honlu traverten fiyatları; 60 TL ve 140 TL arasında, kırmızı bakır travertenler; 65 TL civarında, eskitme travertenler; 35 TL ile 100 TL arasında, klasik travertenler de 45 TL civarında fiyatlandırılır. Bu fiyatlar değişkenlik gösterebilir.

Traverten mermerler, geçmişten günümüze pek çok kullanım alanıyla estetik bir görünümün yanı sıra, kullanışlılığıyla da tercih edilir. Severek ve beğenerek kullanabileceğiniz bu doğal taşları, evinizin en güzel yerlerine döşeyebilirsiniz. Doğaya en az zararla üretilen bu ürünler, çevre dostu kullanılabilirliği açısından da önem taşımaktadır.

Farklı türleri ve renk seçenekleriyle evinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz traverten mermerler, evinize daha modern bir görünüm de sağlayacaktır. Sizler de daha doğal bir görünüm istiyorsanız, kesinlikle eviniz ya da bahçeniz için traverten mermerleri seçmelisiniz.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara