Dolar

34,9456

Euro

36,7118

Altın

2.989,04

Bist

10.125,46

Torku, endüstriyel yerli maya üretti

Yoğurt mayasında dışa bağımlılığı bitirecek hamle Torku’dan geldi. Torku ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yaklaşık dört yıl önce başlattığı “Türk Lezzetleri Projesi” ile endüstriyel yoğurt mayası üretmeyi başardı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-14 10:49:57

Torku, endüstriyel yerli maya üretti

Anadolu'nun dört bir yanındaki köylerden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesindeki akademisyenler ve Torku tesislerindeki gıda mühendisleri tarafından toplanan onlarca yoğurt kültürünün, üniversite laboratuvarlarında analizlerinin yapılması sonrası Türk damak tadına uygun kültürlerin seçilmesi ve endüstriyel üretimi destekleyecek yeterlilikte maya üretim tesisinin yapımıyla tamamlandı. 2018 yılından beri laboratuvar ortamında deneme üretimleri yapılan yerli maya ile üretilmiş yoğurdun, lezzet, raf ömrü gibi kriterler açısından da testi geçmesi üzerine Torku Yoğurtlar artık Konya Şeker'in kendi tesislerinde ürettiği yoğurt mayası ile çalınmaya (mayalanmaya) başlandı. Yerli maya ile üretilmiş yoğurtlar “Mayası Türkiye'de Üretilmiştir” kırmızı vinyetli ambalajlar ile raflarda yerini alırken, yerli maya üretimi ile Konya Şeker, sadece kendi yoğurt üretiminde kullandığı maya için ödediği milyonlarca lira ithalatın önüne geçecek.
Yoğurdu dünyanın Türklerden öğrendiğini söyleyen PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Biz Panagro Et-Süt Entegre Tesisi Yatırımına başladığımızda endüstriyel üretimde ithal maya kullanıldığını gördük. Belki Anadolu'da onlarca çeşit yoğurt mayası kültürü vardı ama Türkiye olarak biz bunu büyük ölçekli üretimlerde kullanılacak şekilde çoğaltacak, sürdürülebilir şekilde üretilebilecek yatırıma sahip değildik. Yani yoğurdun sütü bizden, mayası eldendi. Bizim ilk işimiz elbette bu garabete son vermek olmalıydı ve ilk talimatlarımızdan biri de o oldu. Bu garabete son verdik” dedi.

SON VİDEO HABER

Emlakçılar arasında silahlı çatışma: 2 ölü

Haber Ara