Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.975,32

Bist

10.125,46

'Seçim ekonomiyi olumsuz etkilemiyor'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomik verilerin tamına yakınında iyileşme olduğunu ve seçimlerin ekonomiyi olumsuz etkilemediğini söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 16:24:39

'Seçim ekonomiyi olumsuz etkilemiyor'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yazılı yaptığı açıklamasında, kamuoyunun yakında takip ettiği gibi kendilerinin de Türkiye'ye yapılan bu haksızlığa, yine Türkiye'nin gerçeklerini kamuoyunun dikkatine arz ederek, halkın doğrularla bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Son dönemde üç seçim birden yaşayan bir ülkeyiz, şimdi bir kez daha seçime gidiyoruz ve buna rağmen ekonomimiz seçim yapılıyor olmasından kesinlikle olumsuz etkilenmiyor" dedi.

KUR VE FAİZDEKİ YÜKSELİŞ

Kur ve faizde istenmeyen bir artış olduğunu fakat bunun beklenildiğini belirten Zeybekci, “Kur ve faizdeki yükseliş hareketi, Türkiye'nin ekonomik gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Ekonomimizin tüm aktörlerinin bilmesini isterim ki; ekonomiye ait verilerimizde bu yıl yaşanan dalgalanmanın çok büyük kısmı yurtdışı etkiler kaynaklı. İşte bu nedenle göreve geldiğimizden beri ifade ettiğim gibi, piyasalar kendi dengesini bulacaktır” ifadelerini kullandı.

İHRACAT VE İTHALAT

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014'te 5 puan yükseldi. 2015'te daha da artacak ve tarihi bir oran ulaşarak yüzde 80'lerin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bütçe dengemiz son derece iyi düzeyde. Bütçe açığının milli gelire oranı geçen yıl yüzde 1,3'tü ve 23 AB üyesinden daha iyi durumdayız. Sadece Avrupa'da değil tüm dünyadaki en düşük bütçe açıklarından birine sahibiz. Kamu borcunun yurtiçi hasılaya oranında Avrupa'nın 25 ülkesinden ve dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi durumdayız. Ülkemizin kamu ve özel toplam brüt dış borcunun GSYİH'ye oranı yüzde 50 civarında ve bu pek çok gelişmiş ve gelişmekte ülkeden daha iyi bir düzey. Net dış borçlarımızın milli gelire oranı ise yüzde 30 civarında. Bunda da son derece sağlıklı bir yapıdayız.

Kısa vadeli borçlarımız 130 milyar dolar civarında. Gerek rezervlerimiz gerek ülkemizdeki döviz tevdiatı ile kısa vadede bir döviz sorunu yaşamamız mümkün değil. Bankalarımızın sermaye yeterlik ve likidite durumları herhangi bir risk yok. Otomobil ve inşaat satışları son derece iyi gidiyor. Kredilerde büyüme planlanan çerçevede devam ediyor. Enflasyon ve işsizlikte gerileme devam ediyor. Tüm bunları görüp de ekonomi kötüye gidiyor demek mümkün mü? Bu resmi alıp olumsuz beklentiler yaratmak ve yaymak Türkiye'ye haksızlıktır, Türkiye'ye kastı olanların işidir. Faiz ve kurdaki gelişmelerde de bu siyasi ve manipülatif aksiyonların sonucudur”.

"2002'DEKİ YÜZDE 86, YÜZDE 14'E İNDİ"

Ekonomide hiçbir yapısal soruna dayanmayan, küçük bir kısmı son günlerdeki yoğun siyasal ortam ve terör gelişmelerine, büyük kısmı ise küresel gelişmelerden kaynaklanan kur hareketliliğine 'faiz artırımı' ile çare bulduğunu söyleyenlerin gerçek niyetleri belli olduğunu kaydeden Zeybekci, 2002 yılında Türkiye'de toplanan verginin yüzde 86'sı faiz ödemelerine giderken, bugün bu oran yüzde 14'e indi. İşte asıl mesele bu. Biz buna izin vermemek için konuşmaya ve anlatmaya devam edeceğiz. Bunları ifade ederken kesinlikle, “Türkiye'deki gelişmelerin kurda, faizde etkisi yok” iddiasında olmadığımızın da bilinmesini isterim” dedi.

Nihayetinde seçim sonrasında hükümet kurulamaması gibi olağan dışı bir durum ile, artan terör olayları ile karşı karşıya olunduğunu ancak bazı çevrelerin, uluslararası mali kuruluşların iki sayfalık yüzeysel raporlarında yer alan iddialar ya da tahminler ile ateş olmayan yerden duman çıkarılmaya çalışıldığını vurgulayan Bakan Zeybekci, 'Kriz' kelimesini kullanılmasının bile abartılı olacağını ama Türkiye'deki durumun bir krizle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi ve yaşanan gelişmelerin tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde yaşandığını açıkladı.

 

Haber Ara