Asgari ücrete 2020'de yüzde 15.03 artış yapılması dikkatleri özel sektör çalışanlarının maaşlarına çevirdi. Şirketlerin 2019'da toparlanma eğilimine girmeleri, kârlarına kâr katmaları ve bu sene için büyük hedefler belirlemeleriyle birlikte umutlanan çalışanlar; maaşlarına bu sene uygulanacak zam oranının yüzde 15'in altında kalmamasını bekliyor.
İyileştirmeye gidilmeli
Sosyal güvenlik uzmanları, 2020'nin 2019'a göre daha iyi geçeceğini kaydederek, “Yeni yılda ekonomi güçlenecek, büyüyecek. Bu büyümeden paylarını alacak olan firmalar, ana ve ara elemanlarının maaşlarında iyileştirmeye gitmeliler” diyorlar.
Maaşların en az yüzde 15 artırılması gerektiğini vurgulayan aynı uzmanlar, “Aylıklar enflasyon rakamları, büyüme oranları göz önünde bulundurularak güncellenmelidir. Çalışanların giderleri de dikkate alınmalıdır. Emekçilerin yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilmeleri; ailelerinin ve yakınlarının maddi taleplerine karşılık verebilmeleri sağlanmalıdır” ifadelerini kullanıyorlar.
İlaç sektörü ilk sırada
Araştırmalara göre maaş zam oranları sektörlere göre değişecek. İlk sırayı yüzde 17.5'le ilaç sektörü alacak. Bu sektörü yüzde 16'yla lastik, yüzde 15.5'le kimya, yüzde 15.3'le otomotiv, yüzde 15.2'yle yazılım takip edecek. Enerji, petrokimya, perakende, ambalaj, dayanaklı tüketim ve e-ticaret sektörlerinde ise maaşlar yüzde 15 zamlanacak. Yabancı ve yerli şirketler, asgari ücreti baz alıp aylıkları yüzde 15 iyileştirme yoluna gidecekler.
Araştırmalar, sektörler arasındaki zam makasının giderek daraldığını ortaya koyuyor. Ayrıca teknik işlerde çalışanların maaş artışının daha yüksek olduğuna işaret ediyor.
Unvan belirleyici
Maaşlar unvanlara göre derecelenecek. Varsayımlara göre 2020'de büyük bir holding ya da köklü şirketin Yönetim Kurulu Başkanı aylık 55-60 bin lira, Genel Müdürü 40-45 bin lira, Genel Müdür Yardımcısı 20-25 bin lira, Satış Direktörü 10-15 bin lira, Ürün Müdürü 10 bin lira gelir elde edecek.