Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'nin 81 ilinde başlatılan ikinci sosyal konut seferberliğinde açıklanan 100 bin konut için devam eden başvurularda sayı 100 bine ulaştı. İlk gün 17 bin 506 vatandaşın başvuru yaptığı konutlar için ikinci gün 43 bin 921 kişi ön kayıt yaptırırken, bu sayı dün itibariyle 100 bini buldu. Bu durumda ilan edilen 100 binlik konut sayısına eşit olan müracaat sayısına 72 saatte ulaşılmış oldu.
İstanbul ve Gaziantep revaçta
Sosyal konuta en büyük talep İstanbul'dan geldi. Avrupa yakasının hızla gelişen ilçelerinden Başakşehir'de inşa edilecek konut için müracaat edenlerin sayısı ilk gün 2 bin 758 iken, üçüncü günde 5 bin sınırını aştı. Aynı şekilde Tuzla'daki konutlar için de ilk gün 2 bin 69 kişi müracaat ederken, bu sayı 5 bine dayandı. Arnavutköy'deki konutlar için de sayının kısa sürede 3 bine ulaşması bekleniyor. İnşa edilecek konut sayısı bakımından 5 bin 200 ile ikinci sırada yer alan Gaziantep'te de benzer bir hareketlilik yaşanıyor. Bu ilin sınırları içinde yükselecek bloklar; Güneykent, Nurdağı, Şehitkamil ve Islahiye ilçelerinde inşa edilecek.
Kayıtlar banka veya e-devlet üzerinden
Geçen hafta, 15 Ocak akşamına kadar sürecek olan ön kayıtların Ziraat Bankası şubelerine yapılabileceği açıklanmıştı. 16 Aralık Pazartesi günü başlayan müracaatlar için ikinci bir seçenek de e- devlet olarak açıklandı.
Kabinenin en önemli vaatleri arasında bulunan sosyal konut projelerinin ilk halkası olan 50 bin konut için 636 bin 787 başvuru alınmıştı. 67 ilde 140 projede yer alan konutlar bir bir sahiplerini bulurken, bu defa 81 ile yayılan 100 bin konutluk proje dizisine 1.5 milyona yakın başvuru bekleniyor. İlk grup çekiliş programının ise şubat ayında yapılması planlanıyor.
En az 500 lira yatıran çekilişe katılabilecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın finansal planlaması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olan TOKİ'nin profesyonelliği ile yatay mimari anlayışı doğrultusunda 2+1 ve 3+1 planda inşa edilecek konutlarla ilgili rakamsal detaylar ise şöyle: Projelerde 2+1 ve 3+1 tipi konutlar yer alacak. 2+1 tipi konutlar için 500 lira, 3+1 konutlar için 1000 lira başvuru ücreti ödemesi gerekiyor. Sosyal konut için başvuracak kişinin aylık hane gelirinin net 5 bin 500 liranın üstünde olmaması şartı aranacak. Diğer başvuru şartları ise “T.C. vatandaşı olmak, projenin bulunduğu il-ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olmak veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak, TOKİ'den daha önce konut satın almamış olmak ve idareden konut kredisi kullanmamış olmak, kendisine eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı, kat mülkiyetli bağımsız bir bölüm veya müstakil bir konutu (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) bulunmamak ve başvuru tarihi itibarıyla 25 yaşını doldurmuş olmak” şeklinde sıralandı. Bu arada şehit aileleri, engelliler ve emekliler için de yüzde 10'un üzerinde kontenjan ayrılacak.
Endeks umut verdi
İnşaat malzemeleri sanayisi, son bir yılda yaşanan keskin düşüşlerin ardından toparlanma eğilimi içine girdi. Kademeli ve yavaş gerçekleşen toparlanma Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksine de yansıdı. Endeksin kasım ayında 0,16 puan artması ‘güven artıyor, iyileşme başlıyor' şeklinde yorumlandı. Önümüzdeki üç ayda ise özellikle yurtiçi siparişlerdeki mevsimsel yavaşlama ile üretimde gerileme bekleniyor.
Rağbet neden arttı?
Konutta
-KDV ve tapu harcı indirimlerinin 31 Aralık'ta sona erecek olması. (Yüzde 4 olan tapu harcının yüzde 3'e indirilmesi ve 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması teşvikleri) Yıl sonuna kadar satın alınacak 500 bin lira değerindeki bir dairede 55 bin lira avantaj sağlanıyor.
-Öncelikli olarak kamu bankalarının uyguladığı konut kredisi vade farklarının minimum düzeye çekilmesi.
-Müteahhit firmaların inşaatlardaki maliyet artışına rağmen konut satış fiyatlarına zam yapmamaları.
-Bazı inşaat firmalarının vade farkı olmadan yıl sonuna kadar kampanya başlatmaları.
-“Nitekim 2020'de ne yeni ruhsat alacak projelerde bugün olan fiyatı görmek mümkün olacak ne de KDV ve tapu harcı teşviki bir arada bulunacak. Bugün kredi faizlerinin de ulaşılabilir seviyeye geldiğini düşünürsek konut almak için doğru zaman diyebiliriz. Nitekim 500 bin liralık bir eve yıl sonuna kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyerek, yani 90 bin TL yerine 40 bin TL ödeyerek 50 bin lira fayda sağlıyor. Ayrıca tapu harcını da 20 bin TL yerine 15 bin TL ödüyoruz. Dolayısıyla yıl sonuna kadar 500 bin liralık bir evde 55 bin liralık avantaj devam ediyor.”
Araçlar için
-Hurda teşviği ve ÖTV indirimleri.
-1 Ekim-31 Aralık döneminde kamu bankalarının Türkiye'de üretilen binek ve hafif ticari araçlar için kredi vade farklarını 0,49-0,69 aralığına düşürmesi.
-16 yaş ve üzerindeki motorlu araçların hurdaya çıkarılmasına bağlı olarak, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında terkin edilecek ÖTV'nin üst sınırı 15 bin liraya yükseltilmişti. 31 Aralık 2019'a kadar sürecek olan bu uygulama ile hurda aracı olanlar matrahı 70 bin liraya kadar olan yeni araç alımlarında 15 bin lira avantaj elde ediyor.