Dolar

32,3805

Euro

34,5724

Altın

2.386,65

Bist

10.045,74

Ölüm aylığında merak edilen: Çift maaş almak mümkün mü?

Ölüm aylığı konusunda en çok merak edilenlerden biri de çift maaş alınıp alınamayacağı. Hürriyet'ten Noyan Doğan, ölen sigortalıların yakınlarına her şart altında maaş bağlanacağı yönündeki bilgiye bugünkü köşesinde açıklık getirdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-21 18:36:23

Ölüm aylığında merak edilen: Çift maaş almak mümkün mü?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ölüm aylığı konusunda en çok merak edilenlerden biri de çift maaş alınıp alınamayacağı. Yani, hem vefat eden eşten hem de anne-babadan maaş bağlanıp bağlanamayacağı. Hürriyet'ten Doğan, ölen sigortalıların yakınlarına her şart altında maaş bağlanacağı yönündeki bilgiye bugünkü köşesin taşıdı. Doğan şunları yazdı:

TEK MAAŞA BAĞLANIYOR

Çift maaş almanın da şartları var. İlk şart, ölen eş ya da anne-babanın farklı sigortalı olması; ikinci şart ise, sigortalının ölüm tarihi. Ölen eş ve anne-baba aynı sigortalıysa tek maaş bağlanıyor. Örneğin, eş de SSK'lı, anne-babada SSK'lı ise hak sahibi tek maaş alabiliyor. Aynı şekilde eş de devlet memuru, anne-babada devlet memuru ise tek maaş bağlanıyor.

İŞTE ÇİFT MAAŞ ALMA ŞARTI

Ancak bağlı oldukları sigortalar farklı ise o zaman iki maaş alınıyor. Eş devlet memuru ve Emekli Sandığına bağlı, anne ya da baba işçi ve SSK'lı ise çift maaş alınabilir.

İKİ MAAŞ ALINABİLİYOR

Ölüm tarihine gelince; farklı sigortalara bağlı eş ve anne-baba Ekim 2008'den önce ölmüşse hak sahibi iki maaş alabilir. Ölen sigortalılardan biri Ekim 2008'den önce, diğeri Ekim 2008'den sonra vefat etmişse ve farklı sigortaya bağlı ise yine iki maaş alınabiliyor.

Ölümlerin ikisi de 2008'den sonra ise farklı sigortalı olmak şartıyla memur kızı ve memur eşi çift ölüm aylığı hakkına sahip oluyor. Örneğin, ölen eş memur emeklisi, baba ise SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu ise kadınlar çift maaş alabiliyor.

ŞARTLAR NELER?

- Emekli Sandığı'na bağlı ya da Bağ-Kur'lu sigortalının Ekim 2008'den sonra ölmesi halinde en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

- Ekim 2008'den sonra ölen sigortalının SSK'lı olması halinde 5 yıldan beri sigortalı olması ve 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

- Ölen Bağ-Kurlunun genel sağlık sigortası primi dahil tüm prim borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.

- SSK'lı sigortalının Ekim 2008'den önce vefat etmesi halinde 5 yıl sigortalı olarak çalışmış olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

- Bağ-Kurlu sigortalının Ekim 2008'den önce ölmesi halinde 1080 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

KİMLERE, NE KADAR MAAŞ BAĞLANIR?

- Ölen sigortalının çocuğu bulunmaması ve dul eşin herhangi bir işte çalışmıyor olması halinde eşe yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanır.

- Hak sahibi bir eş ve bir çocukça; maaşın yüzde 50'si eşe, yüzde 25'i çocuğa bağlanır.

- Hak sahibi bir eş ve iki çocuksa; eşe maaşın yüzde 50'si, çocuklara da yüzde 25'şer ödenir.

- Hak sahibi bir eş ve 3 çocuksa; maaşın yüzde 40'ı eşe bağlanır, çocuklara ise çocuk başına yüzde 20 hisse düşer.

- Ölen sigortalının anne-babası ise gerekli şartların sağlanması halinde maaşın toplam yüzde 25'i oranında hisse alır.

 

Haber Ara