Dolar

34,9543

Euro

36,6198

Altın

3.011,31

Bist

10.058,63

Nihat Zeybekci: Bazı uygulamalara karşı olduğumuzu, Rusya'ya altını çizerek söyledik

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya ile Kasım 2015’ten sonra konan yasakların artık tamamen kaldırıldığını belirterek, “Fiili olarak yasağa tabi olan hiçbir ürün yok artık. Bazı ufak uygulamalar var, bunlara da karşı olduğumuzu Rus tarafına altını çizerek söyledik.” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-22 14:07:39

Nihat Zeybekci: Bazı uygulamalara karşı olduğumuzu, Rusya'ya altını çizerek söyledik

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin  başkenti Kazan'da düzenlenen “Rus-Türk Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu  (KEK) 15. Dönem Toplantısı”na ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İki ülkenin ticari ilişkilerinde, Kasım 2015'ten sonra her şeyin  yasaklandığı, negatife gitti bir sürece girildiğini anımsatan Zeybekci, “Ancak  biz hiçbir engel koymadık. Ama gördük ki, Rusya, bize koymuş olduğu engelleri  kaldırma konusunda sıkıntılar yaşıyordu. Biz de bu konuda kendilerini sabırla  bekledik. Bazen de bazı şeylerde kontrollü bir şekilde karşılık vererek onları bu  konuda adım atma konusunda teşvik etmeye çalıştık.” diye konuştu.

KEK toplantısının ardından gelinen noktada, Kasım 2015'ten sonra konan  yasakların tamamının kaldırıldığının artık söylenebileceğine işaret eden  Zeybekci, “Fiili olarak yasağa tabi olan hiçbir ürün yok artık. Bazı ufak  uygulamalar var, bunlara da karşı olduğumuzu Rus tarafına altını çizerek  söyledik.” ifadelerini kullandı.

Bu uygulamaların, özellikle domates ithalatının belirli şirketlerden,  belirli miktarlarda yapılmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Bu bizim  için sürdürebilir değil. Çünkü bizim üzerimizde de siyasi baskı var. Bu baskı,  Türkiye'deki ihracatçıların haklı tepkileriyle alakalı.” değerlendirmesinde  bulundu.

"HASSASİYETLERİMİZ KARŞILANIRSA RUSYA'DAN ET İTHAL EDEBİLİRİZ"

Rusya'nın da Türkiye'ye kırmızı ve beyaz et ihraç etmek istediğini  anlatan Zeybekci, “Bizim de bu konuda hassasiyetlerimiz var. Bu hassasiyetleri  tamamlayan şirketlerden bu ürünleri almakla ilgili bir problemimiz yok.  Alabiliriz, çünkü Türkiye olarak biz büyükbaş ithal eden bir ülkeyiz.” dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin Avustralya, Uruguay, Brezilya ve Bosna Hersek  gibi ülkelerden büyükbaş ithal edildiğini anımsatarak, “Rus şirketlerin, Tarım  Bakanlığımızın büyükbaşla ilgili standartlarını, hassasiyetlerini karşılaması  halinde buradan da ithal ederiz. Sonuç itibarıyla Rusya, 100 milyar dolarlık  ticaret hedefimizin olduğu ekonomik bir müttefiğimiz.” şeklinde konuştu.

"SAVUNMA, ULAŞTIRMA, HİZMET GİBİ ALANLARDA ORTAK ÜRETİM ÇOK ÖNEMLİ"

Rusya ile hizmet, sağlık, metalürji, makine ve teknolojileri, savunma  sanayi, haberleşme ve ulaştırma gibi alanlarda teknik, teknolojik işbirliklerinin  ve ortak üretimin son derece önemli olduğunun altını çizen Zeybekci, şunları  kaydetti: “Türkiye ile Rusya, birbirini tamamlama anlamında belki de dünyanın en  uygun iki ülkesi. Bu iki ülkenin yer altı, yer üstü zenginlikleri, üretim  kabiliyetleri ve dağıtım-tüketim ağlarına olan yakınlıklarını bir araya  getirdiğimiz zaman 100 milyarlık dolarlık ticaret hacmi son derece kolay  ulaşılabilecek bir hale geliyor. Yerli para kullanımıyla ilgili de siyasi  mutabakat var. Her iki ülkenin merkez bankalarının swap anlaşmalarındaki  detayları yerine getirmesiyle, iki ülkenin bu konuda milli paralarıyla alışveriş  yapmalarının tam anlamıyla ekonomik özgürlük anlamında da güzel bir sonuç  olacağını düşünüyorum.”

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara