Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Nedir bu dolara ilgi?

Ev ve iş yeri kiralarını dövize borçlanarak ödeyen kitle az değil. Şirketlerin dövizle borçlanmasından tutun mikro ölçekte kadınlar arasında yapılan dolar günleri de dolarizasyonun ülkemizde ne derece yaygın olduğunun göstergelerinden

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-03 19:32:00

Nedir bu dolara ilgi?

Uluslararası piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de yüksek dolarizasyondan şikayet ediliyor. Yani piyasalarda dolar üzerinden görülen işlemlerin artması dolara endeksli bir finansal yapı oluştururken dolar karşısında da kırılgan bir yapı ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor.

Altın günleri bile dolara dönünce...

Elbette bundan en çok zarar gören ise dolar borçluları. Ev ve iş yeri kiralarını dövize borçlanarak ödeyen kitle az değil. Şirketlerin dövizle borçlanmasından tutun mikro ölçekte kadınlar arasında yapılan dolar günleri de dolarizasyonun ülkemizde ne derece yaygın olduğunun göstergelerinden.
Altın günü yapan kadınların dolara dönüş yapmaları da sizce manidar değil mi?
Dolarizasyona ve dolardan vazgeçememeye dönecek olursak;

Neden tercih ediliyor?

Dolarizasyonun ortaya çıkmasında iki temel unsur dikkat çeker. Bunlardan ilki, makroekonomik istikrarsızlık ve ekonomik birimlerin istikrarsızlığa karşı yabancı para birimine yönelerek korunma istekleridir. Dolarizasyonun ortaya çıkmasında etkili olan ikinci temel unsur, düzenleyici çerçevedeki aksaklıklar ve piyasa eksiklikleridir.

Faiz kararları tetikliyor

Son 6 aylık dönemde yabancı yatırımcılar Türkiye'de, net olarak 1,9 milyar dolarlık hisse senedi, 3,1 milyar dolarlık da tahvil (devlet iç borçlanma senedi) satın alımında bulundu.
Buna swap kanalından TL varlıklara yaklaşık 12 milyar dolardan fazla giriş de eklendiğinde, toplam 17 milyar dolarlık bir hareket TL'nin dolar karşısında değer kazanmasını da beraberinde getirdi. Bu harekette en büyük etken, politika faizinin bu dönemde 675 baz puan artışla yüzde 10,25'ten yüzde 17'ye çekilmesi oldu. Yerli yatırımcıların yabancı para mevduatları ise bu dönemde azalmak bir yana 11,1 milyar dolar arttı.Bankalardaki toplam mevduat için yabancı para payı, yüzde 53,7 seviyesinde.

Direnç ve destek takibi

Dolar/TL tarafında tepki alımları direnç seviyelerini henüz geçebilmiş değil.
Doların takibinde kırılganlık noktaları çok önemli.Dolar/Lira paritesi, 7.15 seviyesinden başlayan yükseliş eğilimiyle 7.48 seviyesinden başlayan düşüş eğilimi arasında sıkışma içinde hareket ediyor. Sıkışmanın kırılması halinde hareketlilik kırılma yönünde devam edebilir. Düşüş trendinin direnci 7.39 bölgesinde bulunurken, yükseliş trendinin destek seviyesi 7.27 yakınlarında bulunuyor. Direnç ve destek seviyelerine baktığımızda Dirençler: 7.3620 / 7.3900 / 7.4190 ve Destekler: 7.3260 / 7.3000 / 7.2650 gibi görünmekte.

Dolar sepette olmalı mı?

Küresel açıdan bakılınca Merkez Bankaları bilançolarını artırmaya devam ediyor.Dünya finansal sisteminin para birimi dolar değer kaybetmekte. Düşük seviyeler görülüyor ama Amerika yönünden atılavak adımlar, ki teşvikler ve açıklanan paketler doların seyrinde de etkili oluyor.Türkiye CDS değerleri 5 yıllık tahvil üzerinden 330 baz puan. Buna ülke riski olarak yüzde 5 eklendiğinde yüzde 10'luk bir fark mevcut. Dolar alımından ziyade sepet tercihi yapılması da asla ihmal edilmemeli.

 

Haber Ara