Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Merkez Bankası'nın kararı piyasaları nasıl etkiler?

ABD enflasyon oranı beklentinin üzerinde gerçekleşirken ons altına olumlu yansıdığı görüldü. Bugün yapılacak olan TCMB PPK toplantısı sonrasında gram altında hareketlilik görülebilir.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-15 10:44:55

Merkez Bankası'nın kararı piyasaları nasıl etkiler?

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısını bugün saat 14'te gerçekleştirerek faiz ile ilgili kararını açıklayacak.

Beklentilere bakıldığında faizlerde bir artış olmayacağı, düşüşün sınırlı tahmin edildiği, ağırlıklı görüş ise faizin sabit bırakılacağı yönünde.

Dün yurt içi piyasalarda Borsa tarafına bakıldığında banka hisselerine gelen alımların etkili olduğu ve günün genelinde riskli varlıklara ilginin önceki iki güne göre daha fazla ilgi olduğu görüldü.

Jeopolitik tansiyonun düşmesi, ABD enflasyonunun beklentilerden çok fazla sıçramaması ve TCMB faiz kararına ilişkin beklentiler endeksteki yükselişte etkenler olarak sıralanabilir.
Bugün TCMB faiz kararı ise günün en önemli gelişmesi olarak izlenecek. Beklentiler faizde değişiklik yapılmayacağı şeklinde.

Sıkılaştırıcı önlemler korunacak mı?

Toplantı metni ise önemli çünkü önceki iki metinde yer alan enflasyona dayalı vurgu ve gerektiğinde para politikasında ilave sıkılaştırıcı önlemlerin alınacağına dair ifade korunacak mı bu beklentiler içerisinde olacak. Karar ve metindeki ifadeler sonrası Türk Lirası varlıklarda hareketlilik artabilir. Bu karar öncesinde dün kur tarafında 8.03 seviyesine kadar geri çekilmelerin oluştuğu da gözlendi.
Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler'in analizine göre; ABD'de Wall Street endeksleri çarşamba günü karışık şekilde kapandı, Nasdaq Composite ve S&P 500, büyük bankaların bilanço sezonunun ilk gününde gün içi yüksek rekor seviyelere ulaşmasına rağmen düştü. JPMorgan Chase & Co'nun net karı yaklaşık yüzde 400 arttı. Etkileyici ticaret ve yatırım bankacılığı gelirine rağmen, hem JP Morgan hem de Wells Fargo'nun kredileri bir yıl öncesine göre düştü.

Hangi veriler beklenti oluşturuyor?

Piyasaların bugünkü haftalık işsizlik başvuruları ve Mart ayı perakende satış verilerinin ekonominin koronavirüs salgınından toparlanmasına ilişkin daha fazla ipucu vermesini beklemesi nedeniyle ABD Hazine getirileri yükseldi ve getiri eğrisi Çarşamba günü dikleşti. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi son olarak yüzde 1.6341'de yükseldi ve 14 ayın en yüksek seviyesi olan% 1.776'nın altında kaldı. Sabah Asya seansına baktığımızda genel olarak satıcılı hareketlerin meydana geldiğini görüyoruz. ABD vadeli endekslerinde ise hafif yukarı yönlü bir eğilim göze çarpıyor. Endeksin de bugüne yatay bir başlangıç yapması mümkün gibi görünüyor.

Faiz artışı beklenmiyor

Gözler TCMB PPK toplantısına çevrildi. Kurul, Şahap Kavcıoğlu başkanlığında ilk kez toplanacakken piyasalar tarafından faiz artışı beklenmiyor. PPK toplantısı sonrasında kurda hareketliliğe neden olabilir. ABD'de açıklanan enflasyon oranı beklentinin üzerinde yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Ekonomik aktivitenin, aşılama ve destek paketleriyle destek kazanırken açıklanan ekonomik verilerin büyümeyi destekliyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 8,20 ve 8,25 TL direnç seviyeleri takip edilecek. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 8,03 ve 7,94 destek seviyeleri test edilebilir.

Avrupa piyasaların "Merkezi"nde

Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamada Covid-19 öncesi normal ekonomik büyüme seviyelerine 2022 ortalarına kadar dönülebileceğini belirtildi. Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamada Covid-19 öncesi normal ekonomik büyüme seviyelerine 2022 ortalarına kadar dönülebileceğini belirtildi. ABD'de Mart ayı enflasyonu endeksi beklentinin hemen üzerinde yıllık olarak yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranının açıklanmasının ardından ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde oynaklık gözlemlenmedi.

Altının uluslararası seyri ve direnç noktası

ABD Mart ayı enflasyon oranının beklentinin üzerinde gelmesi Altın'da yukarı yönlü hareketin oluşmasına neden oldu. Altın için ciddi risk oluşturan ABD 10 yıllık faiz getirilerinde herhangi bir değişik görülmedi. ABD ve Rusya arasındaki gerginlik Altın fiyatlarında oynaklığa neden olabilir. ABD hükümeti tarafından yürürlüğü geçirilmesi beklenilen destek paketinin Ons Altın'a olumlu yansıması bekleniyor. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1748 ve 1755 dolar direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1735 ve 1720 destek seviyeleri yakından izlenecek.

Altın hangi noktada tutunacak?

OPEC tarafından yapılan açıklamaya göre Petrol Üretimi Mart ayında 200 bin varil artış gösterdi. Dünya ekonomisinde yaz itibariyle net bir şekilde toparlanma görülmesi beklenirken Avrupa'da aşılamanın hız kazanması Brent Petrol için önemli.
ABD enflasyon oranı beklentinin üzerinde gerçekleşirken Ons Altın'a olumlu yansıdığı görüldü. Bugün yapılacak olan TCMB PPK toplantısı sonrasında Gram Altın'da hareketlilik görülebilir. Piyasa tarafından toplantıdan herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor. Gram Altın'da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 460 ve 468 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 445 ve 435 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

Haber Ara