Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Malulen emekli olabilmek için prim borçlanması yapılabilirmi?

Malulen emekli aylığı için prim borçlanması ne kadardır? Sağlık nedeniyle erken emekli olup olmadıkları sorusu, bir iş kazasında olup olmadıklarını veya hasta olup olmadıklarını, ameliyat olup olmadıklarını ve işlerini rapor edip sürdüremediklerini merak edilen soruların başında gelir. SGK, engelli sayılan çalışanların erken emekliliğine izin verir. Ancak, engellilik aylığı koşullarını yerine getirmesi şartıyla. Peki engelli emeklilik koşulları nelerdir? Engelli aylığı için prim borçlanması var

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-08 21:06:17

Malulen emekli olabilmek için prim borçlanması yapılabilirmi?

Malulen emekli aylığı için prim borçlanması ne kadardır? Sağlık nedeniyle erken emekli olup olmadıkları sorusu, bir iş kazasında olup olmadıklarını veya hasta olup olmadıklarını, ameliyat olup olmadıklarını ve işlerini rapor edip sürdüremediklerini merak edilen soruların başında gelir. SGK, engelli sayılan çalışanların erken emekliliğine izin verir. Ancak, engellilik aylığı koşullarını yerine getirmesi şartıyla. Peki engelli emeklilik koşulları nelerdir? Engelli aylığı için prim borçlanması var mı? İşte malulen emekli aylığı haberleri.

Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin ilk olarak bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekir. Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1.800 gün prim ödemesi yoksa veya prim ödemesini borçlanma ile 1.800 güne tamamlayamıyorsa malullük aylığı alamaz. Yani, malul sayılmak, malullük aylığı almaya yetmez.

Sigorta prim borçlanması ne kadar 2020

 Malulen emeklilik olmak için prim borçlanması olur mu?

Malulen emekli olma talebinde bulunan kişinin başvuru tarihinde 1.800 gün primi yok fakat borçlanabileceği bir süre varsa ve bu süreyi borçlanması halinde prim günü sayısı 1.800'e ulaşıyorsa, bu durumda SGK sevk işlemini gerçekleştirmektedir. 

Örneğin, malullük aylığı talep eden kadın sigortalının 1.100 gün prim ödemesi ve borçlanabileceği bir doğumu bulunuyorsa, SGK bu kişiden 700 günlük doğum borçlanması için talep dilekçesini alır ve sevk işlemini yapar. Borçlanmaya ilişkin bedeli ödemeden sevk işlemi yapılan kişiler maluliyet tespitine ilişkin masrafları kendi ceplerinden öderler. Bu kişiler sevk işlemi yapıldıktan sonra fakat malullük aylığı bağlanmadan önce borçlanmaya ilişkin prim borçlarını öderse sevk işlemlerinin masrafları SGK tarafından karşılanır.

Haber Ara