Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.,31 Mart 1989 tarihinden kurulduğundan bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmekte. Kuveyt Türk, dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla, müşterilerinin hizmetine sunduğu yenilikçi ürünleriyle ve yurt dışı açılımıyla katılım finansın gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor.
Seçkin finansal ürün ve hizmetlerini etkin bir biçimde tasarruf sahipleriyle ve yatırımcılarla buluşturan Kuveyt Türk, müşteri odaklı yaklaşımı, teknoloji-inovasyon çalışmaları ve dijital dönüşüm yolunda attığı adımlarla sektöründeki öncü konumunu sürdürmekte kararlı.
SEKTÖRDE İLKLERE İMZA ATILDI
Kuveyt Türk, katılım finans enstrümanlarının geliştirilmesi için öncü olmakta ve müşterilerine birçok yenilik sunmaktadır. Altında en geniş ürün yelpazesine sahip katılım finans kuruluşu olan Kuveyt Türk, İstanbul Altın Borsası'nda işlem gören ilk ve tek katılım finans kuruluşu olarak gram üzerinden altın satışına 2007 yılında başladı ve o tarihten itibaren altın bankacılığı alanında yurt içinde ve yurt dışında pek çok ilke imza attı. Altın Günleri, Altın Hesapları, Altın Veren ATM gibi birçok ürün ve hizmet ilk kez Kuveyt Türk tarafından hayata geçirildi.
20 TONUN ÜZERİNDE ALTIN EKONOMİYE KAZANDIRILDI
2007'de İstanbul Altın Borsası'nda yer alan, 2011'de ise Londra Külçe Piyasası Birliği'ne kabul edilen Kuveyt Türk, son olarak Şanghay Altın Borsası'na Türkiye'den kabul edilen ilk kurum olarak Ocak 2019 itibarıyla önemli bir başarıya imza attı. Müşterilerine gram altın hesabı hizmeti ile ATM'lerden gram altın çekme hizmeti sunan Kuveyt Türk, bugüne kadar 20 tonun üstündeki altını ülke ekonomisine kazandırdı.
SUKUKTA TARİHİ REKORA İMZA ATILDI
Avrupa'nın ve Türkiye'nin ilk banka kira sertifikası (sukuk) işlemini 2010 yılında gerçekleştiren Kuveyt Türk, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında 17 milyar TL, 2 milyar dolar ve 800 milyon Malezya Ringiti sukuk ihracı gerçekleştirdi. 2019 yılında 5.9 milyar TL kira sertifikası ihracı gerçekleştiren Kuveyt Türk, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan altına dayalı kira sertifikasına da aracılık etmektedir.
MEGA PROJELERİN ARKASINDA
Kuveyt Türk, ülke gelişimine katkı sunan projelere olan desteğini giderek artırmakta. Türkiye'de kurulu bulunan güneş enerjisi santrallerine 423 milyon ABD doları tutarında kaynak aktaran Kuveyt Türk, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasında kilit görevler üstlenecek köprü ve otoyol gibi altyapı finansmanlarına da 2018-2019 döneminde 340 milyon ABD doları kaynak sağladı. Güçlü sermaye yeterlilik rasyosunun yanı sıra sağlam ortaklık yapısından güç alan Kuveyt Türk, Çanakkale Köprüsü ve Niğde-Ankara Karayolu'nun ardından Kuzey Marmara Otoyolu'nun ilk faizsiz finansmanına imza atarak Türkiye ekonomisine olan güvenini ortaya koydu.
AR-GE'DE ÖNCELİKLİ ATILIM
Kuveyt Türk, bugün Türkiye'de iki Ar-Ge merkezine sahip tek finans kuruluşu unvanına sahiptir. Teknoloji odaklı, inovatif ürün ve hizmetleri hayata geçiren Kuveyt Türk'ün Ar-Ge merkezlerinde geliştirdiği projeler arasında, dünyada bir ilk olan görüntülü görüşmeyle self servis işlemlerin bir arada yapılabildiği XTM Şube de yer almaktadır.
GÜÇLÜ BİR SERMAYE YAPISI
Güçlü sermaye yapısı ve dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla ön plana çıkan Kuveyt Türk'ün hisselerinin yüzde 62,24'ü Kuwait Finance House'a (KFH), yüzde 18,72'si Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 9'u Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kuruluşu'na, yüzde 9'u İslâm Kalkınma Bankası'na, yüzde 1,04'lük kısmı ise gerçek ve tüzel kişilere aittir. Kuveyt Türk'ün öz varlıkları 6.8 milyar TL'nin üzerinde. Ana ortak KFH, fon büyüklüğü ve etkin uluslararası hizmet ağı sayesinde Kuveyt Türk'ün istikrarlı gelişiminin teminatı.
Türkiye'de 431 şubesiyle hizmet veren Kuveyt Türk, yurt dışında ise Bahreyn şubesiyle ve yüzde 100 kendi iştiraki olan KT Bank AG'nin Almanya'daki beş şubesiyle faaliyetlerini sürdürüyor.
2020 İLK YARI PERFORMANSI
Kuveyt Türk, 2020 yılının ilk çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıkladı. Kuveyt Türk'ün toplanan fon büyüklüğü 2019 yılı sonuna göre yüzde 15,6 artışla 98,8 milyar TL olurken, kullandırılan fon büyüklüğü de yüzde 20,8 artış göstererek 70 milyar TL'ye yükseldi. Kuveyt Türk, bu dönemdeki net kârını ise bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 24,3 artırarak 316 milyon TL'ye çıkardı. Öz varlıklarını 6,8 milyar TL'ye, aktif büyüklüğünü ise 118,3 milyar TL'ye ulaştıran Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından katılım finans kuruluşları arasında ilk sıradaki yerini korurken bankacılık sektöründe ise 11. sırada yer aldı.
" MÜŞTERİ VE ÇALIŞAN SAĞLIĞI ÖNEMLİ"
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Katılım finans esasları doğrultusunda geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizle 30 yılı aşkın süredir müşterilerimize hizmet veriyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılın ilk çeyreğinde de istikrarlı büyümemizi devam ettirdik” dedi. Koronavirüs salgınının 2020 yılının ilk çeyreğinde toplumsal dinamikleri etkilediğini belirten Ufuk Uyan, Kuveyt Türk olarak bu dönemde ana odaklarını müşterilerinin ve çalışanlarının sağlığı çerçevesinde şekillendirdiklerini ifade etti. Ufuk Uyan, “Süreci yöneten resmi otoritelerin tavsiyeleri doğrultusunda tedbirleri hızlıca aldık. Tüm süreci yakından takip etmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
YENİDEN YAPILANDIRMA İMKANI SUNULDU
Koronavirüs salgını nedeniyle müşterilerine ve gerçek ihtiyaç sahiplerine bugüne kadar verdikleri destekler hakkında bilgi veren Ufuk Uyan, “Ana gelir faaliyetlerinde bozulma yaşayan müşterilerimize talepleri doğrultusunda gerekli esnek vade ve yeniden yapılandırma imkânı sunduk. Müşteri odaklı hizmet anlayışımızdan taviz vermediğimiz bu süreçte talep eden müşterimizin Nisan ayı sonuna kadar olan taksitlerini, kâr payı veya masraf almadan Haziran ayı sonuna erteledik. Mevcut ödeme tablosuna göre daha esnek bir vade yapısı talep eden müşterilerimizin ise finansmanını yeniden yapılandırdık. Bu süreçte ekonomik yapının en temel unsurunu teşkil eden reel sektöre yeni finansman desteğinde bulunmaya da devam ettik” dedi.
ÜLKE GELİŞİMİNE FİNANSAL KATKI
Koronavirüs salgını sürecinde çiftçilere yönelik destek paketi hazırladıklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, “Memleketimizin bereketli topraklarının işlenmesi, koronavirüs salgını sürecinde yaşadığımız tecrübeler de gösterdi ki, ülkemizin gelişmesi ve temel gıda ihtiyacının karşılanması bakımından büyük önem arz ediyor. Bu hassas süreçte bereketli topraklarımızı işleyen çiftçilerimize destek olmak amacıyla 500 milyon TL limitli finansman paketi oluşturduk. Kampanya Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Finansman kullandırım ücretinin olmadığı Çiftçiye Destek Paketi kapsamında çiftçilerimiz, yüzde 0,79'dan başlayan kâr oranlarıyla faizsiz finansmana ulaşabiliyor. Ödemeleri yılda bir kez yapma imkânı da sağlayarak bu zorlu süreçte çiftçilerimizin yanında yer alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.