2011 yılında Haliç Kongre Merkezi'nde basın toplantısıyla açıklanan Kanal İstanbul projesinde ilgili olarak plan çalışmaları tamamlandı.Daha önce açıklanan güzergahın etüdü için sondajı biten projenin, yap-işlet-devret modeliyle yürütülmesi amacıyla Çinli şirketlerle görüşme gerçekleştirildi.
162 NOKTADA SONDAJ ÇALIŞMASI
Konsorsiyum şeklinde yapılması düşünülen projenin, çevre dokusu, konut, ticaret, kamuya terkedilecek alanlar ve diğer ihtiyaçlarla ilgili tüm teknik çalışmalar da sona erdi. 1/5000 ve 1/1000'lik imar planları da tamamlanan projenin ihalesine de yakın bir tarihte çıkılacağı öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve diğer bakanlık birimlerinden uzmanların aylar süren çalışmaları neticesinde, coğrafi ve ekolojik dengeyi etkilemeyecek bir çözüm üzerinde uzlaşma sağlandı. Deprem ve doğal afetlere ilişkin hassasiyetlerin azami seviyede tutulduğu etüt çalışmalarında 162 noktada zemin sondaj çalışması yapıldı.
ÇİNLİLER İHALEYİ BEKLİYOR
Marmara ve Karadeniz'i birbirine bağlayacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 2018 yılbaşını işaret ettiği proje için kamu kurumları, belediyeler ve uzman teknik heyetlerin yaptıkları çalışmalar neticesinde, güzergâh üzerinde deprem, doğal afet ve ekolojik dengeyi etkileyecek unsurlar masaya yatırıldı. Sabah'ın haberine göre, kanalın yapımı ve sonrasında oluşacak etkiler gözönüne alınarak yerleşim ve ticari hareketlilikler planlandı. TOKİ eliyle oluşturulacak yeni yerleşim alanlarında hangi fonksiyonların yer alacağı belirlendi. Nihai plan çalışmaları sona eren Kanal İstanbul projesinin ihale takvimiyle ilgili detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek.