Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Kahverengi kokarca böceği paniği yaşanıyor. Nasıl mücadele edilir?.

Kahverengi kokarca böceği nedir? Karadeniz'de kahverengi kokarca böceği paniği yaşanıyor. Vatandaşlar, fındık verimini azaltan ve ağaçlara zarar veren kahverengi kokarca böceği hakkında, 'Kahverengi kokarca böceği nedir?', 'Kahverengi kokarca böceğinden kurtulmak mümkün mü?' sorularınızın cevabını araştırır. İşte 'Kahverengi kokarca böceği ile nasıl savaşılır?'

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-09 11:20:43

Kahverengi kokarca böceği paniği yaşanıyor. Nasıl mücadele edilir?.

Kahverengi kokarca böceği nedir? Karadeniz'de kahverengi kokarca böceği paniği yaşanıyor. Vatandaşlar, fındık verimini azaltan ve ağaçlara zarar veren kahverengi kokarca böceği hakkında, "Kahverengi kokarca böceği nedir?", "Kahverengi kokarca böceğinden kurtulmak mümkün mü?" sorularınızın cevabını araştırır. İşte "Kahverengi kokarca böceği ile nasıl savaşılır?"

Kahverengi kokarca böceği nedir?

'Kahverengi kokarca' olarak biline ve günde 30 kilometre yol kat eden böceğin, fındık bitkisinin kökünü 20 günde kuruttuğu belirlendi. Fındık ağaçlarının yapraklarını yiyip suyunu emerek ağaç köklerinin kurumasına neden olan böcek Karadenizlilerin başının belası olmuş durumda. Yaz aylarında fındık bahçelerinde kışın ise ev ve ahır gibi kapalı ve kurak ortamlarda yaşamını devam ettiriyor.

Kahverengi kokarca böceği zararları nelerdir?

Söz konuş böceğin anavatanının Çin olduğu Türkiye'ye 3 yıl önce Gürcistan üzerinden Artvin'den girdiği belirtildi. Bu böceğin günde 30 kilometre yol kat etmesi Karadenizlileri çok daha fazla kaygılandırıyor.  Prof. Dr. Celal Tuncer, “Bitkiyi tüketmiyor, yaprak, sap ve meyvesini sokup, emiyor. Yaprak ve sap kısmında değil ama meyvenin içine iğnesini sokarsa acılaşmasına, bozulmasına ve şekil bozukluğuna sebep oluyor. Meyvenin içinde kahverengi doku olur. Fındıkta acılaşma ve çöküntüler oluşuyor. Domateste açık sarıya dönüşen lekeler, biberde şekil bozukluğu, mısır tanelerinin tamamen içinin boşalması, besin değerini yitirmesi olarak kendini gösteriyor. Halk arasında pis kokulu böcek olarak biliniyor" dedi.

Kahverengi kokarca böceğiyle nasıl mücadele edilir?

Prof. Dr. Tuncer, "Eğer önlem alınmazsa ilk patladığı şu yıllarda üründe yüzde 50 kalite kaybı, yüzde 30 civarında da pazar değerinin düşmesi demek. Bu da Türkiye için sadece fındıkta yıllık 1 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor. Şeftali, elma, üzüm, kayısı yakın gelecekte risk altında. Böcek yayılmaya devam ediyor. 3 yıl içinde 8 ile yayıldı. Birkaç yıl içinde bütün Türkiye'ye yayılabilir" ifadelerini kullandı.

Samuray arıları çözüm mü?

Prof. Dr. Tuncer, "Karantina ve eradikasyon önlemleri çok zor çünkü çok hareketliler, günde 5 kilometre kadar rahat uçabiliyorlar. Ticari vasıtalarla rahatça yayılabiliyorlar. İlk görüldüğü yerlerde ilaçla mücadele ediliyor. Anavatanı olan Çin'de bu böceği kontrol altına tutan doğal düşman bir arı türü var.  Bu arı türüne 'samuray arıcığı' deniyor. Kahverengi kokarcanın yumurtalarını yiyerek yok ediyor, doğal düşmanı. Arı şu anda Türkiye'de yok, mücadele kapsamında acil istediğimiz ülkede bulunmayan ve zararlıyı kontrol eden en etkili doğal düşmanını transfer etmek. Gerekli izinleri alıp, altyapıyı oluşturduğumuz takdirde bu arı türünü getirip ülkemizde üretimini yapabiliriz" diye konuştu.

Haber Ara