Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İstatistik kurumunun 'istatistiğini' çıkarmak

Türkiye İstatistik Kurumu, periyodik yayınladığı istatistiki verilerle toplumu sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik yönden bilgilendirirken biz de bu kurumun 'İstatistiki kronolojisini' çıkardık...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-15 22:48:46

İstatistik kurumunun 'istatistiğini' çıkarmak

 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye İstatistik Kurumu, İstatistik Konseyi ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı olarak yapılandırılmıştır. İstatistik Konseyi, Resmi İstatistik Programı ve resmi istatistikler konusunda tavsiyelerde bulunmak, ileriye yönelik görüş ve önerileri kapsayan çalışmalar yapmak üzere oluşturulmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ise; Kararnamenin uygulanmasını sağlamak ve Kararname ile kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere Merkez ve Taşra teşkilatı olarak yapılandırılmıştır.

Merkez ve taşra teşkilatı

Kurumun resmi sitesindeki verilere göre;

Merkez Teşkilatı: Merkez teşkilatı, Ana hizmet birimleri, Danışma birimleri ve Yardımcı hizmet birimlerinden oluşur. Başkanlıkta, daire başkanlıkları bünyesinde grup başkanlıkları ve ihtiyaca göre takımlar oluşturulmuştur.
Taşra Teşkilatı: Taşra teşkilatı, ulusal düzeydeki sayım ve araştırma faaliyetlerinde sorumluluk bölgesine ait verilerin derlenmesi, değerlendirilmesi, kalite kontrolü, analizi ve merkeze aktarımı ile bölgesel istatistiklerin alt yapısını oluşturmakla ve üretmekle görevlidir.

İşte Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) gelişim ve dönüşüm aşamaları

1326-1389
Tarım ve araziye ait bilgi toplamak amacıyla toprak ve nüfus sayımları yapılmıştır.
1389
Defterhaneler kurulmuştur.
1831
İlk başarılı nüfus sayımı gerçekleştirilmiştir.
1891
Bab-ı Ali İstatistik Encümeni Nizamnamesi uyarınca Bab-ı Ali'de kurulan Merkezi İstatistik Encümeni ile istatistik hizmetleri kanuni bir esasa bağlanmıştır.
1918
Yeni bir kanunla istatistik faaliyetleri Sadaret'e bağlı istatistik Müdüriyeti Umumiyesi bünyesinde toplanmış, konunun uygulaması bir yıl devam ettikten sonra yürürlükten kaldırılmıştır.
1926
25 Nisan 1926 tarihli ve 3517 sayılı Merkezi İstatistik Dairesi İhdasına ve Vezâifine Müteallik Talimatname'ye Dair Kararname ile Merkezi İstatistik Dairesi Başbakanlığa bağlı olarak kurulmuştur.
1927
Cumhuriyet Döneminin ilk Nüfus Sayımı yapılmıştır. Binaların Numaralanması ve Sokaklara İsim Verilmesi hakkında Kanun çıkarılmıştır.
1930
Merkezi İstatistik Dairesi'nin tüm görev ve sorumlulukları yeniden düzenlenerek İstatistik Umum Müdürlüğü'ne bırakılmıştır.
1933
İstatistik Umum Müdürlüğü görevlerini Umum Müdürü, Müşavirlik, Muavinlik ve 10 Şube ile sürdürmesi karara bağlanmıştır.
1939
Taşra Mıntıka Teşkilatı ve Fiyat İstatistikleri Müdürlüğü teşkilata dahil edilmiştir.

Genel Müdürülük'e dönüşüm süreci

1945
Kurumun adı İstatistik Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.
1950
Genel Nüfus ve Genel Tarım Sayımlarının sonu sıfırla (0) biten yıllarda, Genel işyerleri Sayımları sonu birle (1) biten yıllarda olmak üzere (10) yılda bir yapılacağı kanun ile hükme bağlanmıştır. Tetkik ve Araştırma Dairesi kurulmuştur.
1952
Tekrar İstatistik Umum Müdürlüğü adını almıştır.
1955
Kanuna göre sonu sıfır (0) ve beş (5) ile biten yıllarda Genel Nüfus Sayımı, sonu sıfır (0) ile biten yıllarda Genel Tarım Sayımı, sonu bir (1) ile biten yıllarda Genel İşyerleri Sayımının yapılması hükme bağlanmıştır.Kanun ile makul bir özre dayanmaksızın nüfus sayımda görev almak istemeyenlere ve nüfus, tarım ve işyerleri sayımlarında cevap vermeyenlere ya da gerçeğe aykırı cevap verenlere cezai müeyyideler getirilmiştir.

1962

Başbakanlığa bağlı Devlet İstatistik Enstitüsü kurulmuştur.
1984
Teşkilat yeniden yapılandırılmıştır.
1989-1990
Günün ihtiyaçlarını ve ileriye yönelik atılımcı yapıyı gerçekleştirecek düzenlemeler yapılmıştır.

2005

5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile Türkiye İstatistik Sistemi ve Kurum yeniden yapılandırılmıştır. Kurumun adı Türkiye İstatistik Kurumu olarak değiştirilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu, İstatistik Konseyi ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'ndan oluşturulmuştur.

2006-2008
5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır.
2011-2012
Kurum merkez teşkilatı 662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlenmiştir.

2018
703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5490 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun teşkilatlanmaya ilişkin maddeleri yürürlükten kaldırılarak 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye İstatistik Kurumunun teşkilat yapısı yeniden düzenlemiştir.

Haber Ara