Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, fahiş kira fiyatlarıyla ilgili değerlendirmesinde herhangi bir sınırlama olmaması durumunda piyasanın arz-talep ilişkisiyle piyasanın denge kazanabileceğini hatırlattı.
KİRADA TAVAN FİYAT UYGULAMASI
İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank'ın, 2023'ün ilk çeyreğine dair Global Konut Fiyat Endeksi'nde Türkiye en yüksek artışın yaşandığı ülke çıkmış.
Firmanın 150 şehri kapsayan konut fiyatları araştırmasında da yüzde 135.3 oranındaki artışla Ankara dünyada ilk sırada yer alıyor.
Başkentin ardından yıllık bazda yüzde 133 artış gerçekleşen İzmir ve yüzde 127.3 artışla İstanbul üçüncü sırada geliyor.
Raporun 4. sırasında yüzde 22.4'le Zagreb, 5. sırasında ise yüzde 20.2 ile Budapeşte var.
"KEŞKE HİÇ SINIRLAMA YAPILMASA"
Yüzde 25 kira artışı sınırlaması kaldırılıp eskiden olduğu gibi enflasyon oranında artışa geçilmeli.
Ev sahiplerini "Kârdan zarar ediyorum" telaşından kısmen kurtarıp piyasalardaki oynaklığı azaltacak bu adımın ardından semtlere göre rayiç kira fiyatı uygulaması da düşünülebilir.
Kira değer haritası çıkartılır, tavan fiyat belirlenir ve kontratlar denetlenir.
Evet, idealini ben de biliyorum... Dünyanın ekonomik dengesini altüst eden pandemi tedbirlerinden beri de "Yasaklarla, müdahale ettikçe bozuyorsunuz, toplayamayacaksınız; faturayı yine biz ödeyeceğiz" diye bas bas bağırıyorum.
Keşke hiç sınırlama yapılmasa da piyasadaki arz-talep ilişkisi birkaç yıl önce olduğu gibi kiraları dengelese.
Ancak hissedildiği üzere büyükşehirlerde en temel problem, kira piyasasındaki bu irrasyonel durum, balonun şiştikçe şişmesi.
Ayrıca merak etmeyin; İngiltere'den Hollanda'ya, İtalya'dan Danimarka'ya, ABD'den Avusturya'ya dünyanın her yerinde azami kira uygulamasının çeşitleri var. Serbest piyasamıza halel gelmez.