Dolar

32,2663

Euro

34,7207

Altın

2.401,51

Bist

10.336,50

Erdoğan: Finansörler insaflı değildir

Hırvatistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-27 14:05:07

Erdoğan: Finansörler insaflı değildir

Hırvatistan'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İş Forumu'nda konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"10 yıl önce geldiğim Hırvatistan başkaydı, 10 yıl sonra bambaşka. Çok ciddi bir gelişmenin olduğunu görüyorum. 2006'daki ziyaretimde Hırvatistan halen NATO üyesi ve AB üyesi değildi. Son 10 yıldaki gelişmeleriyle, Hırvatistan'ın kabuğuna sığmayan yapısını gördüm.

60 kadar Türk girişimci bunu öngördü ve buraya geldi. 2008'deki kriz, Hırvatistan'ı da etkiledi. Ancak 2015 yılından itibaren Hırvatistan büyüme gösterdi. Türkiye'nin yaşadıkları Hırvatistan'a örnek.

"EKONOMİDEKİ DEVLETÇİLİK ANLAYIŞINI KENARA KOYDUK"

2001 krizinde ekonomimiz durma noktasına gelmişti. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla bu krizi aştık. Ekonomideki devletçilik anlayışını bir kenara koyup, devlete ait yapıları özelleştirerek, özel sektörü güçlendirme gayreti içerisine girdik.
Devletin elini ekonomik alandan çekmesiyle ciddi bir sıçrama yaşandı. Tarihimizde olmamış özelleştirmeler gerçekleştirdik.

Biz Hırvatistan'ı doğrudan sınıra sahip olmasak da iyi bir komşumuz, dostumuz olarak görüyoruz. Hırvatistan'la ekonomik, askeri, siyasi ortaklıklarımızı geliştirdik.

BÜYÜKBAŞ HAVYANCILIK TİCARETİ

İki ülke arasında Hırvat Cumhurbaşkanı'nın özel isteğiyle 10 bin tonluk büyükbaş hayvanın Türkiye'ye getirilmesi konusunda ekonomi bakanları çalışmalar başlattı.

"PARA CIVA GİBİDİR"

Para denilen olay çok farklı, finansın yönetimi çok farklı. Para adeta bir cıva gibidir. Cıva kendine uygun zemini bulur oraya doğru kaçar. Para da öyledir. O nedenle finansörler insaflı değildir. Kendileri için nereyi uygun görürlerse oraya kaçarlar. Bunun için bize düşen, bu uygun zemini hazırlamaktır. Biz bu zemini hazırlarsak para buraya kaçacaktır.

Türkiye ve Hırvatistan rakip değil, birer ortaktır. Bu nedenle Hırvatistan ile ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Sizlerin de aynı görüşlerde olduğunuzu düşünüyorum ve o nedenle burada olduğunuza inanıyorum. Umuyorum ki, bu forumun aynısı İstanbul'da da yapılır. 

"HEDEF 1 MİLYAR DOLAR"

2006'da ikili ticaret hacmi 270 milyon dolar iken, şimdi krizlere rağmen 355 milyon dolar civarındayız. Hedef artık 1 milyar dolar. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, Sayın Kitaroviç ile konuştuk, 1 milyar dolara yükseltme kapasitesini sevgili mevkidaşımda gördüm.

"EĞER BÜROKRATİK OLİGARŞİYİ AŞAMAZSANIZ..."

Devlet yöneticileri olarak bizler iş dünyasındaki bürokratik engelleri kaldırmakla görevliyiz. Benim bürokraside en büyük rakibim bürokratik oligarşidir. Siyasiler bürokratik oligarşiyi mağlup ettikleri ölçüde başarı olabilirler. Eğer bürokratik oligarşiyi aşamazsanız ‘bugün git-yarın gel', başarılı olamazsınız.

Bugün gerçekleştirdiğimiz iş forumu sayesinde Hırvat ve Türk iş adamları birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldu, bulacaklar.

Merkezi Avrupa ile Güneydoğu Avrupa kesişim noktasında ve stratejik bir konumda bulunan Hırvatistan yetişmiş iş gücüyle yüksek oranda yatırım imkanı sağlıyor.
Bugün Hırvatistan; turizm, marina işletmesi, sağlık, yenilebilir enerji ve bankacılık sektörlerindeki yatırım 350 milyon avro'yu olmuştur. Bu rakam 10 yıl önce 30 milyon avro'ydu. Bu rakam halen potansiyelin altındadır. Önümüzdeki dönemde yapılması ön görülen 200 milyon avro anlaşma mevcuttur.

Ekonomik anlaşmalarımızın ülkelerimizin yanı sıra bölgenin de gelişeceğine inanıyorum. Geçen yıl Türkiye'ye doğrudan yapılan yatırım tutarı, 16 milyar dolardır. 22 milyardan düştü, bu rakamı tekrar yakalayacağımıza inanıyorum."

Haber Ara