Dolar

34,8725

Euro

36,7751

Altın

3.048,45

Bist

10.123,54

En uygun kredi nasıl hesaplanır? Kredi hesaplama nasıl yapılır?

Kredi hesaplama işlemi, kredi çektikten sonra ödeyeceğiniz miktarı görebilmek ve bu doğrultuda plan yapabilmek için son derece önemlidir.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 16:25:05

En uygun kredi nasıl hesaplanır?  Kredi hesaplama nasıl yapılır?

Kredi hesaplama işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar söz konusudur.

Faiz Oranı Hesaplama: Kredi hesaplama yaparken dikkat edilecek en önemli hususlardan bir tanesi faiz oranıdır. Geri ödeyeceğiniz miktarı, kredinizdeki bu faiz oranı belirleyecektir. Geri ödenecek olan krediyi hesaplarken direkt olarak etkili olacak olan faiz oranı, büyük bir etkisi olsa da tek başına belirleyici bir faktör değildir.

Vade Süresi: Aslında vade süresi, faiz oranı ile doğru orantılıdır. Vade süresi ne kadar uzun olursa, faiz oranı da bir o kadar artacaktır. Eğer vade süreniz düşükse buna bağlı olarak faiz oranı da düşecektir. Özellikle yüksek meblağlı kredi çekerken vade süresinin, geri ödeyeceğiniz para miktarını önemli ölçüde etkileyeceğini unutmayın.

Kredi Türü: Kredi tipleri oldukça farklıdır. En çok tercih edilen krediler arasında yer alan ihtiyaç kredisi de kendi arasında onlarca farklı dala ayrılmıştır. Eğitim kredisi, sağlık kredisi, tatil kredisi vb. gibi alt dallara ayrılan ihtiyaç kredisi, türüne göre farklı ödeme kolaylıkları sunmuştur. Bu nedenle kredi seçimi yapmadan önce ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket etmeniz son derece önemlidir.

Yıllık Maliyet Oranı: Yıllık maliyet oranı, size kredinin ne kadara mal olacağını gösteren bir orandır. Dosya masrafları vb. gibi diğer tutarları da ekleyerek size net bir rakam verir.

Konut Kredisi Hesaplamasında Maliyet Kalemleri Nelerdir?

Konut kredisinde yalnızca faiz oranı ve dosya masrafı değil, ek olarak DASK ve ekspertiz ücretleri gibi ek ücretler de ilave edilir. Konut kredisi hesaplarken dikkat etmeniz gereken ekstra maliyet kalemleri;

Dosya Masrafı: Dosya masrafı, yasalarla belirli bir sınıra çekilmiştir. Çekilen kredinin binde beşi oranında bir dosya masrafı ödenmesi gerekir. Eğer 2 bin liralık bir kredi çektiyseniz 10 lira tutarında bir dosya masrafı ödemeniz gerekir.

Ekspertiz Ücreti: Satın alınmak istenen gayrimenkulün değeri, bankalar tarafından görevlendirilecek olan ekspertiz aracılığıyla belirlenir. Alabileceğiniz kredi, ekspertizin biçeceği değere göre şekillenecektir. Bu işi yapacak olan ekspertiz ortalama olarak 500 lira civarında bir para alacaktır. Bu para da tüketiciden tahsil edilir.

DASK: Doğal afet sigortasıdır. Yaptırılması zorunludur.

Hayat Sigortası: Hayat sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Ancak bazı bankalar kredi vermeden önce bu şartı da sunarlar. Özellikle yüksek meblağlı kredilerde hayat sigortası istenme ihtimali daha yüksektir.

İhtiyaç Kredisi Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

İhtiyaç kredisi hesaplarken yalnızca vade süresine ve faiz oranına dikkat etmek hatalı bir davranış olacaktır. Bu hesaplamaları yaparken dosya masrafı gibi diğer ek ücretler de hesaba katılarak hareket edilmelidir. Dosya masrafı çektiğiniz kredinin binde beşi tutarındadır.

Hesaplama yaparken yıllık maliyet oranına da dikkat edilmesi gerekir.

Niçin Kredi Hesaplama Yapmalıyız?

Kredi çekmeden önce kredi hesaplama işlemi yapmak, önünüzü görmenizi ve daha planlı hareket etmenizi sağlar. Bu nedenle kredi hesaplaması yapmak önem arz eder. Kredi hesaplaması vade sürenizi ve faiz oranınızı da dahil ederek size oldukça sağlıklı bir rakam çıkartır. Böylelikle ayda ne kadar ödemeniz gerektiğini kolaylıkla görebilirsiniz.

Her türlü kredi ile ilgili bilgiyi de hesaplama aracı sayesinde öğrenebilirsiniz. Toplamanız gereken evrakları, dosya masrafı vb. gibi diğer ilave ücretleri de kredi hesaplama sayesinde öğrenebilir, kendinize en uygun ödeme planını çıkartabilirsiniz.

Kredi Hesaplaması Ne İşe Yarar?

Kredi hesaplaması, bir plan çerçevesinde borçlarınızı ödemenizi sağlar. Kredi hesaplaması sayesinde bankaları vermiş oldukları faiz oranlarını görebilir ve bu doğrultuda hareket edebilirsiniz.

Kredi hesaplaması sayesinde bankaları da karşılaştırma şansına sahipsiniz. Böylelikle hangi bankanın daha avantajlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kredi Hesaplama Formülü

Alacağınız kredinin tutarı bir formüle göre belirlenir. Alabileceğiniz kredinin miktarı kredi notunuza ve gelir durumunuza göre belirlenir. Kredi notunuz ne kadar yüksekse, kredi alma şansınız o kadar artar.

Aylık taksitler belirli kurallara göre sınırlandırılmıştır. Aylık ödeyeceğiniz taksit tutarı, gelirinizin %50'sini geçemez.

Banka Faiz Oranları

Banka faiz oranları değişiklik gösterir. Size en uygun kredi koşullarını bulmak için Hangikredi.com, Tekkredi, Enuygun.com gibi sitelerin verilerinden faydalanabilirsiniz. Bankaların kredi oranları değişiklik gösterse de bu oranların da belirli bir sınırı vardır. Faiz oranlarının alt ve üst limitleri Merkez Bankası kararınca belirlenir. Hiçbir banka bu alt ve üst limiti aşamaz.

Kredi İçin Hangi Bankalara Başvurabilirsiniz?

Faizli ve faizsiz kredi veren tüm bankalara başvuruda bulunabilirsiniz. Sitemiz aracılığıyla en avantajlı krediyi görebilir ve buna göre başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Bu bankalar;

Akbank, Finansbank, Yapı Kredi, Denizbank, İş Bankası, Vakıfbank, Odeabank, Garanti Bankası, Anadolu Bankası, Bank Pozitif, Cepteteb, Fibabanka, Enpara, Halkbank, HSBC, ICBC Bank, ING, Türkiye İş Bankası, Kuveyt Türk, N Kolay, Şeker Finanas, Şekerbank, TEB, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'dır.

Kredi Notu Başvuruyu Etkiler mi?

Tüketiciler, kredi başvurusu yapmadan önce bankaların faiz oranlarına, vade sürelerine, dosya masraflarına ve aylık taksit tutarlarına göz atarlar. Tüketiciler nasıl bankaları değerlendirip buna göre hareket ediyorsa, bankalar da tüketicileri değerlendirip hareket etmektedirler. Bankalar bu değerlendirmeyi kredi notu üzerinden yaparlar. Kredi notu, bankacılık geçmişinizi inceleyen bir sayısal bir değer olma özelliğine sahiptir. Bankalar da kredi vermeden önce, tüketicilerin kredi notunun kendi standartlarına uymasını isterler.

Kredi notunuz, geçmiş dönemde yapmış olduğunuz kredi kartı harcamaları, kredi kartı ödemeleri ve gelir durumunuza göre şekillenir. Kredi puanını etkileyen bir diğer unsur da yapılan kredi başvurularıdır. Eğer kredi başvurusu yaptıysanız ve reddedildiyseniz, sürekli başvuru yapmanız da kredi notunuzu düşürecektir. Bu nedenle kredi başvurunuz reddedildiyse bir süre sonra başvuru yapmanız daha makul olacaktır. Kredi başvurusunu kabul etmek veya reddetmek tamamen başvuru yaptığınız bankanın inisiyatifine kalmış bir durumdur. Herhangi bir kurum ya da kuruluş bu duruma müdahale edemez.

Kredi notunuzu öğrenmek için müşterisi olduğunuz bankayı arayabilirsiniz.

Nasıl Kredi Başvurusu Yapabilirsiniz?

Kredi başvurusu yapmadan önce etraflıca bir araştırma yapmanız sizin için son derece faydalı olacaktır. Böylelikle en avantajlı bankayı bulabilecek ve size en uygun ödeme planı olan bankadan kredi başvurusu yapabileceksiniz.

Kararınızı verdikten sonra internet üzerinden başvurunuzu yapabilir, gerekli formları doldurabilirsiniz.

Başvuru formunu doldurduktan sonra, başvuru formunuz bankanızın kredi uzmanlarına gidecektir. Yapılacak olan incelemeler neticesinde, kredi başvurunuz olumlu olduğu takdirde size en kısa zamanda geri dönüş yapılacaktır. Olumlu geçmesi halinde sizden ibraz edilmek istenen birtakım belgeler söz konusudur. Bu belgeleri en kısa süre içerisinde bankanıza teslim etmeniz gerekir. Eğer şubesiz bankacılık hizmeti veren bir bankayla çalışıyorsanız, kuryeler aracılığıyla evraklar ayağınıza kadar getirilir.

İhtiyaç Kredisi Başvurusunda Hangi Belgeler Gereklidir?

Kredi tercihinizi yaptıktan sonra ön başvurunuz da kabul edildiyse gerekli belgeleri ibraz etmeniz gerekecektir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir;

  1. Kimlik Belgesi

Kredi başvurusunda istenilen ilk belge kimlik belgesidir. Kimlik belgesi haricinde ehliyet ya da pasaport da kullanabilirsiniz.

  1. İkametgâh

İkamet ettiğiniz yeri gösteren bu belge de istenilen evraklar arasındadır. İkametgâh belgesini, muhtarlıktan, nüfus müdürlüğünden ya da e-devlet aracılığıyla temin etme şansına sahipsiniz.

  1. Gelir Belgesi

SGK'lı çalışan kişiler için maaş bordrosu, esnaflar ve diğer serbest meslek sahipleri için ticaret sicil gazetesi, vergi lehvası veya bilanço tablosu, çiftçiler için çiftçilik belgeleri, arazi tapuları ve müstahsil makbuzu gerekir. Emekliler için ise durum daha farklıdır. Emeklilerin maaş cüzdanlarını göstermeleri yeterli olacaktır. Eğer bu gelir belgeleri haricinde başka bir gelir kapınız varsa (kirada olan mülk v.b. gibi) banka hesabınızdaki hesap hareketlerini gösteren bir belge almanız gerekir.

Kredinin çıkıp çıkmayacağı belirsizdir. Zira kredi çıkıp çıkmayacağı kredi puanınıza ve gelirinize göre belirlenir. Bankalar gerekli gördükleri takdirde, kredi çekebilmeniz için sizden kefil isteyebilirler. Kefil isteme tamamen banka şubesinin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Herhangi bir kanala bu amaç doğrultusunda başvuru yapmak anlamsızdır. Kredi başvurusunda kefil şartı aranıp aranmayacağı banka şubesi tarafından belirlenecektir. Bankalar gerekli gördükleri takdirde de yine SGK hizmet dökümü belgesi de talep edebilirler.

Bankaların isteyebilecekleri bir diğer teminat da hayat sigortadır. Hayat sigortası genel olarak bir zaruret olmasa da bazı bankalar bunu şart koşarlar. Özellikle ev kredisi gibi yüksek miktara sahip olan banka kredilerinde, bankalar hayat sigortası şartı aramaktadırlar. Hayat sigortası kişi öldükten sonra yakınlarına gelir bırakan bir sigorta tipidir. Bu nedenle bankalar yüksek meblağlı ve vade süresi bir hayli uzun olan bu tip kredilerde hayat sigortası şartı aramaya başlamışlardır.

Kredi Türleri Nelerdir?

Kredi türleri kendi içerisinde oldukça çeşitlidir. Ev kredisi, taşıt kredisi, tatil kredisi, sağlık kredisi, eğitim kredisi vb. gibi pek çok çeşitte kredi türü söz konusudur. İhtiyacınız doğrultusunda hangi krediye başvuracağınıza karar vermeniz gerekir. Bazı kredi türlerinin faiz oranları ötekilere göre daha düşüktür ve ödeme kolaylıkları bulunmaktadır. Örneğin sağlık kredisinde daha fazla kolaylık söz konusudur. Bu nedenle kredi başvurusu yaparken kredi türlerini etraflıca araştırmanız ve bu doğrultuda karar vermeniz büyük önem arz eder.

Kredi Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

Tüketicilerin aklına en çok takılan sorulardan bir tanesi de kredi borcunun ödenmediği takdirde ne olacağıdır. Eğer almış olduğunuz borcu, son ödeme tarihinden itibaren 90 gün içerisinde ödemezseniz, bankanız size ekstradan bir haftalık bir süre tanıyacaktır. Bu süre içerisinde bankanızdan yapılandırma talep etme şansına sahipsiniz. Eğer yapılandırma yapmazsanız ya da banka tarafından yapılandırma talebiniz reddedilirse yasal takip süreci başlayacaktır.

Dosyanız yasal takip sürecine girdiğinde, dosyanın avukata ya da varlık şirketine aktarılacaktır. İsterseniz avukatla ya da varlık şirketiyle anlaşma yaparak borcunuzu yapılandırma şansına sahipsiniz. Eğer yapılandırma konusunda anlaşma sağlayamazsanız, yasal takip süreci devam eder. Yasal takip sonucunda haciz işlemi başlatılabilir. Eğer borcunuzu ödeme taahhüdünde bulunduysanız ve borcunuzu ödemediyseniz hapis cezası kararı da çıkabilir.

İhtiyaç Kredisi Mi Nakit Avans mı?

Nakit ihtiyacı olduğundan akla gelen ilk iki seçenek ihtiyaç kredisi ve nakit avans olarak karşımıza çıkıyor. Tüketicilerin en çok sorduğu sorulardan birisi de ihtiyaç kredisinin mi yoksa nakit avansın mı daha avantajlı olduğu. İhtiyaç kredisinde ödeme kolaylığı bulunur zira vade süresi daha yüksektir. Ancak nakit avansın avantajı da paranın anında teslim alınabilmesidir. İhtiyaç kredisi alırken, belge ibraz etmeniz gerekir ancak nakit avans alacaksanız belge ibraz etmenize gerek kalmaz. ATM üzerinden kolaylıkla nakit avans çekebilmek mümkündür.

Kaynak: https://www.hangikredi.com/kredi

Haber Ara