Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Ekilmeyen arazi kiraya verilecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Meclis'ten geçen Tarım Kanunu'na ilişkin açıklamasında 'planlı tarım' detaylarını paylaştı

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-05-09 12:56:41

Ekilmeyen arazi kiraya verilecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kırıkkale'nin Keskin ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen AK Parti mitingine katıldı. Bakan Kirişci, burada yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçimi, 'beka seçimi' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin AK Parti döneminde yapılan çalışmalarla dünya gündemini belirleyen ülke haline geldiğinin altını çizen Kirişci, Türkiye'nin 21 yıl öncesine götürülmek ve kazanımlarının kaybedilmesinin istendiğini söyledi.

'BU ÜLKENİN 35 YILLIK İHTİYACINA CEVAP VEREBİLECEK DOĞAL GAZ ÇIKTI'

Kirişci, "Türkiye 100 yıllık tarihinde birçok badire atlattı. Türkiye en son şahlanışını 15 Temmuz hain darbe girişiminde gösterdi ve artık Türkiye ayağına vurulan bütün prangalardan kurtuldu. Şimdi ayağından prangalarından kurtulmuş bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve başında 21 yıldır cumhurbaşkanlığımızı, başbakanlığımızı, liderliğimizi yapan Recep Tayyip Erdoğan var. Bir anda önümüze engeller çıkmaya başladı. Engelleri aşınca baktık ki bu 780 bin kilometrekareden sonra bir de 462 bin kilometrekare Mavi Vatan var. Mavi Vatan'ı kim keşfetti? Recep Tayyip Erdoğan. Ecdat ömrünü vermiş Libya'da. Libya'ya gittiğimizde, 'bizim Libya'da ne işimiz var' dediler. Biliyorsunuz bu Mavi Vatan'la ilgili o anlaşmayı önce Libya'yla imzaladık. Bütün Avrupa ayağa kalktı, dünya ayağa kalktı. Niye? Çünkü Libya'yla aramızdaki o Mavi Vatan'ın içinde ne varsa bunları birlikte araştırma imkanı, bunun içerisindeki petrol, doğal gaz, ne varsa bunları araştırıp, inceleyip insanlarımızın istifadesine sunma konusu gündeme gelmişti. Bu ara kendi sismik gemilerimizi 4 tane, sondaj gemilerimizi 4 tane, 8 tane gemi aldık. 'Zaten olsaydı bu zamana kadar çıkardı' dediler ama ne yaptık? Biz dedik ki hayır. Bu açılan kuyuların üzerine beton döken zihniyeti biz betonla, o çamurun içerisine gömdük. Araştırmaya başladılar. Karadeniz'de. Hani duyda inanma deriz biz birbirimize. Nerede ararken doğal gaz nerede çıktı? 710 milyar metreküp doğal gaz çıktı. Bu ülkenin 35 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek doğal gaz çıktı" dedi.

Planlı tarım vurgusu yapan Bakan Kirişci, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Tarım Kanunu Meclisten geçti. Ülkede yıllardan beri planlı tarım denilirdi. İşte planlı tarım bu, 23 Mart'ta çıkan yasada birinci önceliğimiz. Artık planlı tarımı hayata geçiriyoruz. Bazı çiftçilerimiz ÇKS'ye kayıtlı değil. Örneğin şu anda destek miktarı 57.6 milyar liraya geldi. 2002 yılında bu sadece 1.8 milyardı. Şimdi ÇKS'ye kayıtlı olmadığı için desteklerden yararlanamayan kardeşlerimize de bu destekleri vermiş olacağız. Kırsalı terk edip kente göçüyoruz. Kırıkkale'nin merkezine veya Ankara'ya veya başka kentlere. Arsalarımız, arazilerimiz boş kalıyor. Şimdi biz şunu diyoruz; 'mülk sahibi, bunun sen tapusunu elinde bulunduruyor olabilirsin ama buranın işletme hakkı sende değil. Niye? Çünkü 2 yıl bu arazide hiçbir şey yapmadın. Biz boş kalmasına gönlümüz rıza göstermiyor' diyeceğiz. Götüreceğiz, bunu kiralamak isteyenlere vereceğiz. Kira bedelini de mülk sahibinin hesabına yatıracağız."

'ORMANLARIMIZI 776 KULEDEN 7/24 TAKİP EDİYORUZ'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Keskin ilçesindeki mitingin ardından kent merkezine geçerek Kırıkkale Valiliğini ziyaret etti. Vali Vekili Ahmet Ferhat Özen'den il hakkında brifing alan Bakan Kirişçi, daha sonra Kırıkkale Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Kirişçi, "Ormanlarımızı 776 kuleden 7/24 takip ediyoruz. Bunların 184'ü akıllı kule. İnsan olmadan da oradan o bilgileri toplamamız mümkün" dedi.

'AVRUPA'DA İHA'LARIN YANGINLA MÜCADELESİNDE İLK ÜLKEYİZ'

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Mavi Salon'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kirişçi, "Özellikle orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere 21 uçağımız var. Şu anda kendi envanterimize kayıtlı, kendi mülkümüz; 3 tane helikopterimiz, toplamda da 75 yangın helikopterimiz ve 8 İHA ile bir hava filomuz var. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda da 4 bin 981 kara aracımız var. Arazözdür, ilk müdahale aracıdır, greyderdir, dozerdir vesaire. Bunları da belirtmekte yarar var. Avrupa'da İHA'ların yangınla mücadelesinde ilk ülkeyiz. Dünyada da Amerika'dan sonra 2'nci sıradayız. Ormanlarımızı 776 kuleden 7/24 takip ediyoruz. Bunların 184'ü akıllı kule. İnsan olmadan da oradan o bilgileri toplamamız mümkün" dedi.

64595495470a9b1c98b0cdaf

Bakan Kirişci, "Evet, global dünyada ihracat da yapıyorsunuz, ithalat da yapıyorsunuz. Kalkıyorsunuz, Anamur muzunu da ihraç edebiliyorsunuz, Çikita muzunu da ithal edebiliyorsunuz. Bu 20 yıllık geride bıraktığımız periyotta 92 milyar dolar dış ticaret fazlamız var. Bu da artık ne anlama geliyor? 'Türkiye üretiyor mu, üretmiyor mu? Saman ithal ediyor mu, etmiyor mu?' laflarından, üreticilerimizin üzerindeki bu haksız söylemlerden kurtulmamız gerekir. Orman ürünleri konusunda da ciddi bir üretimimiz var" diye konuştu.

HER AİLEDEN BİR KİŞİ MUTLAKA SOSYAL GÜVENCEYE SAHİP OLACAK

Her aileden bir kişinin mutlaka sosyal güvenceye sahip olmasını temin edeceklerini söyleyen Bakan Kirişçi, "Böylelikle de kırsaldan kente göçün önlenmesi konusunda önemli bir adım atıyoruz. 'Akıllı Köy Projesi'yle bunu gerçekleştireceğiz. 'Akıllı Köy' konseptine uygun ev sahibi olmak isteyen her bir köy sakini 'İlk Evim Projesi'nde olduğu gibi, oradaki şartlar ne ise o şartlarda ev sahibi olacaklar. Şayet kendi evi var ama kırsala uygun hale getirilsin istiyor, onlara da özel finans sağlayarak bu binaların, bu yapıların değişim ve dönüşümünü gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı. Toplantı, Bakan Kirişci'nin konuşmasının ardından soru cevap bölümüyle sona erdi. DHA

Haber Ara