Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

‘Efsane Cuma’ 410 milyon TL ciro bıraktı

Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin geçen yılki Black Friday’de yüzde 160 oranında artan trafiği, bu yıl yüzde 850’ye varan oranlarda artış kaydetti. İndirimleri takip eden tüketicilerin bir günlük alışveriş çılgınlığı, lüks segmentte tekstil ürünü satışı yapan sitelerin trafiğini ise yüzde 600’lere yaklaşan oranlarda artırdı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-26 18:38:32

‘Efsane Cuma’ 410 milyon TL ciro bıraktı

Türkiye'de “Muhteşem Cuma”, “Efsane Cuma”, “Beklenen Cuma” gibi farklı isimlerle de adlandırılan “Black Friday”, fiziksel mağazalarda olduğu gibi, sanal dünyada da ticareti hareketlendirdi. E-ticaret platformlarına altyapı hizmetleri sunan Medianova'nın verilerine göre, geçen yıl Black Friday'de e-ticaret sitelerinde görülen trafik artışı yüzde 90 ile yüzde 160 arasında gerçekleşirken, bu yılki artış oranı yüzde 850'ye kadar çıktı.

Otomobil ve emlak sitelerindeki trafiğin aynı seviyelerde kalmasına karşın, perakende satışa yönelik sitelerin trafik artışına dikkat çeken Medianova CEO'su Serkan Sevim, “Özellikle beyaz eşya, dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği başlıklarında ciddi artışlar yaşandı" dedi.


Sevim, "Dikkat çekici diğer bir oran ise lüks segment tekstil firmalarının sitelerinde görülen trafik artışının yüzde 575'e ulaşması. Bu genelde karşılaşılan bir durum değil. Doların artışı ile birlikte ithal malların fiyatlarının yükselmesine karşılık Black Friday'de yapılan indirimler, talebin adeta patlama yapmasına neden oldu” diye konuştu.

OYUNCAK DÜŞTÜ, KUYUM ARTTI

 

Geçen yılki Black Friday'de en az trafik artışının online kuyum sektöründe olduğunu ifade eden Sevim, şu bilgileri verdi: “Online kuyumda geçtiğimiz yıl görülen yüzde 10'luk trafik artışı bu yıl yüzde 70'e yaklaştı. Dolayısıyla tüketicilerin bu yıl online kuyumculardaki kampanyaları da çok sıkı takip ettiklerini söylemek mümkün. Oyuncak sektöründeki trafiğin ise bu yıl ortalama yüzde 110 oranında arttığını görüyoruz. Geçen yıl oyuncak satan sitelerdeki trafik artışı yüzde 186 olmuştu, dolayısı ile burada artış oranında bir gerileme söz konusu.”

Verilere göre, hareketlilik online perakende ile de sınırlı kalmadı. Fiziksel perakendede indirim sağlayan mobil uygulamaların trafikleri geçen yıl yüzde 47 oranında artış gösterirken, bu yıl kaydedilen yüzde 61'lik artış, tüketicilerin online araçları kullanarak fiziksel mağazalardaki indirimlerden yararlanmayan yönelik ilgilerinin de arttığını gösterdi.

1 SANİYELİK GECİKME BİLE SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

E-ticarette sitelerin yüklenme hızının satışlar açısından önemli bir veri etken olduğunu söyleyen Sevim, “Araştırmalara göre, ziyaretçilerin yüzde 46'sı, yavaş çalışan bir internet sitesini tekrar ziyaret etmeyeceğini söylüyor. Site performansında meydana gelen 1 saniyelik gecikme, satışa dönme oranını yüzde 7, sayfa görüntülenme oranını yüzde 11, müşteri memnuniyetini ise yüzde 16 düşürüyor. Ayrıca mobilden alışveriş yapan müşterilerin yüzde 53'ü, 3 saniyeden fazla süren yüklemelerde alışverişi yarıda bırakıyor” dedi.

Haber Ara