Dolar/TL, şubat başından bu yana aylık bazda düşüş trendini mayısta da sürdürerek psikolojik destek konumundaki 3,50 sınırına yaklaştı. Geçen yılın eylül ayında başlayan yükseliş trendi sonucunda bu yıl başında 3,9422 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselen dolar/TL, takip eden aylardaki düşüşüne mayısta da devam etti. Mayıs ayındaki değer kaybı ile aylık bazda düşüşünü üst üste 4. aya taşıyan dolar/TL, 2014'ten bu yana ilk kez 4 aylık bir düşüş serisi gerçekleştirmiş oldu. Dolar/TL bu dönemde yüzde 6,5 değer kaybederek, analistlerin kritik seviye olarak nitelendirdikleri 3,50 seviyelerini gündeme getirdi.
ATEŞİNİ TCMB DÜŞÜRDÜ
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) kararlı duruşu ve sıkı para politikası adımları ile Geç Likitide Penceresini (GLP) kademeli bir şekilde yüzde 12,25'lere çekmesinin, dolar/TL'nin ateşinin düşmesinde birinci etken olduğunu söyledi.
Paksoy, reeskont kredilerinde, swap ve zorunlu karşılıklar tarafında TCMB'nin devamlı sıkı para politikasına vurgu yaparak proaktif algı yönetimi sürdürmesinin Merkez Bankası efektini piyasa algısında kuvvetlendiren ekstra etkenler olarak öne çıktığını ifade etti.
Paksoy, ABD Başkanı Donald Trump belirsizliğinin gelişen ülke para birimlerine manevra alanı kazandırması ve gelişen ülkelere şimdilik fon akımının devam etmesinin dolar/TL'ye destek veren dışsal faktörler olduğunu vurguladı.
HEDEF 3,35-3,45 ARALIĞI
Paksoy, dolar/TL'de 3,50-3,53 kritik destek bölgesinin altına gevşemenin henüz olmadığını ve bu seviyelerden tepki alımlarının gelmeye devam ettiğini belirtti. Paksoy, teknik olarak dolar/TL'de 3,50-3,53 destek aralığının altına gelinmesi halinde 3,35-3,45 aralığının potansiyel yeni kritik destek hedefi olacağını ifade etti.
- YABANCILARDAN LİRA'YA DESTEK
- İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya da global piyasalarda doların zayıf seyrinin sürmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik ılımlı rüzgarın devam etmesini desteklediğini belirtti. Yalçınkaya, yakın dönemde yabancı kurumların Türk lirasına al tavsiyesi vermesinin dolar/TL'nin 3,50 seviyelerine kadar gerilemesini desteklediğini belirterek, piyasalarda 3,50 - 3,52 seviyelerinden oluşan talebin kurda refleks alımlarına neden olduğunu dile getirdi.