Dolar

32,4173

Euro

34,7292

Altın

2.430,03

Bist

10.082,77

Domates 10 kuruşa masada

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, mayıs sonunda ortaya çıkan salçalık domates alıcılarının bu yıl şubat ayında kilosu 10 kuruştan domates topladığını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-29 20:46:15

Domates 10 kuruşa masada

Vahap Tuncer, normal bir sezonda şubat ayının domates için, kalitesine bakılmaksınız alıcı bulunduğu bir dönem olduğunu söyledi. Yine normal bir sezonda şubatın ardından mart, nisan ve mayıs aylarının, Antalya'dan Rusya'ya domates ihracının en yoğun yaşandığı dönem olduğunu aktaran Tuncer, "Ancak Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı kriz dolayısıyla normal olmayan bir dönemi yaşıyoruz ve bu dönemde normal olmayan durumlarla karşılaşıyoruz" dedi.

SALÇA TÜCCARI ERKEN PİYASAYA ÇIKTI

O anormalliklerden birinin de salçalık domates alıcıları olduğunu belirten Tuncer, "Normalde havanın ısınmasıyla piyasaya domates arzının arttığı, mevsimlik ekim domateslerin birbirine karıştığı dönemde salçalık domates alıcıları ortaya çıkardı. Onun da tarihi mayıs sonu, haziran başıydı" diye konuştu. Ancak bu yıl salçalık domates alıcılarının Şubat ayında ortaya çıktığını belirten Tuncer, Antalya Toptancı Hali'nde satılamayan domateslerin, hal çıkışı ya da Isparta yoluna park edilen Trlara dökme usulü toplandığını söyledi. Bunun domatesin geleceği açısından hiç olumlu mesajlar vermediğini savunan Tuncer, "Kilosu 10 kuruştan şimdiden domatesler salça için toplanıyor. Cumartesi günü Antalya Hali'nde 3 Tır salçalık domatesle dolduruldu. Bu normalde şubat ayında yaşanabilecek bir şey değildi" dedi.

"İFLASLAR KAÇINILMAZ"

Tuncer, salçalık domates alıcısının bu tarihte ortaya çıkmasının domatesin fiyatının daha da düşeceğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Rusya'yla yaşanan kriz dolasıyla, turizm başta olmak üzere çeşitli destekler veriliyor. Ancak tarım sektörü de bu desteklerden yararlanmalı. Tarım derken sadece üreticiden değil, ona fide ve tohum sağlayanlardan ilaç bayilerine geniş bir zincirden bahsediyoruz. Aksi taktirde iflaslar kaçınılmaz olur" diye konuştu.

Haber Ara