Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Devletten hibe desteği alan köyüne dönüyor

Türkiye’de 18-40 yaş arası genç çiftçilere bitkisel, hayvansal, yöresel tarım projelerine 30 bin liraya kadar verilen hibe şehirden köye göç başlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-05 10:52:55

Devletten hibe desteği alan köyüne dönüyor

Köye dönen veya köyde yaşayarak üzüm, ipek böceği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiren genç çiftçilere, 30 bin liraya kadar devlet desteği şehirden köye göçü hızlandırdı. Türkiye'de 18-40 yaş arasındaki gençlere sağlanan ve üç yıl sürecek projeye 397 bin kişiden başvuru gelirken, bunlardan 11 bin 77'si kadın, 3 bin 893'ü erkek olmak üzere 14 bin 970 genç çiftçi hibe almaya hak kazandı. Destekler, 81 ilde, nüfusu 20 binden az olan yerleşim alanlarını kapsarken, ödemeler de Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Böylelikle birçok genç, babalarının, dedelerinin yıllarca geçimlerini sağladıkları köylerin yolunu tutarken, devlet desteği de hızla devam ediyor. Bu kapsamda, Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde, 2016 yılı Genç Çiftçi Desteklemeleri Projesi kapsamında ‘77 Genç Çiftçiye 462 Büyükbaş Hayvan Dağıtım Töreni' düzenlendi. Törene, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, diğer ilgililer ve genç çiftçiler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, 77 kişiye Hereford, Angus ve Red Angus cinsi 462 büyükbaş düve dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ülkemize, ilimize, çiftçilerimize bol kazanç getirmesini dileyerek, hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

Eskişehir Valisi Azmi Çelik ise, projenin Eskişehir'in hayvancılık kapasitesini arttıracağını söyledi. Çelik, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından başlatılan genç çiftçilerimizi destekleme projesi kapsamında bugün ilimizde hak sahibi olan 143 çiftçimizden büyükbaş hayvan konusunda hak sahibi olan 77'sine Uruguay'dan getirtilen, her bir çiftçimize 6 adet olmak üzere toplam 462 adet düvelerin dağıtım töreni için toplandık. Bu kapsamda ilimize 4 milyon 300 bin liralık bir destekte bulunulmuş oldu. Ümit ediyorum ki ilimizin memnuniyet verici düzeyde olan hayvancılık kapasitesi bu vesile ile de biraz daha artmış olacak. Hem ilimiz ekonomisine hem de bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine ciddi anlamda katma değer sağlanmış olacak” dedi. Vali Çelik, bu konuda sevindirici olan bir detaya da dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bu konuda sevindirici olan 143 genç çiftçimizin 108'inin bayan olmasıdır.”

30 BİN LİRA ALACAK PROJELER
Büyükbaş ve küçükbaşta, en az 220 kilogram canlı ağırlığında etçi ve kombine ırk besi projesi.

En az 4 başlık ve 9 aylık damızlık düve yetiştiriciliği.

En az 40 baş sürü içerikli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği.

100 kg temel petek ve 400 adet çıta içerikli arıcılık.

En az 500 adet içerikli  yumurta tavuğu yetiştiriciliği.

En az 400 adet s kaz, ördek hindi yetiştiriciliği.

250 adet dut fidanı dikim kapasitesi olan ipek böceği yetiştiriciliği hibe alan projeler arasında yer alıyor.

BAŞVURU ŞARTLARI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18-40 yaş arasında olmak.

  Başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak.

  Katma Değer Vergisi, gerçek, basit usulde vergi mükellefi olmamak aranan kriterler arasında yer alıyor.

  Aynı projede, diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak gerekiyor.

Haber Ara