Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük finansal kuruluşlarından Chase'in Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon, Blackrock'un CEO'su Larry Fink, Blackstone'un CEO'su Stephen Schwarzman ve Londra Borsası CEO'su David Schwimmer, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde Riyad'da 23-25 Ekim'de gerçekleştirilmesi planlanan konferansa katılmaktan vazgeçtiklerini duyurmuştu.
SBC, Standard Chartered ve Credit Suisse de yöneticilerinin konferansa katılmayacaklarını açıkladı.
Fransız basınında yer alan haberlerde de, Fransız Societe Generale ve BNP Paribas bankalarının üst düzey yöneticilerinin yatırım konferansına katılmayacakları öğrenildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da salı günü yaptığı açıklamada konferansa katılmayacağını bildirmişti. Geçen hafta ise, Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim de konferansa katılımını iptal etmek zorunda kaldığını bildirmişti.
Teknoloji devleri de katılmama kararı aldı
Skandal olaya teknoloji devleri de tepkisiz kalmadı.
Amerikan teknoloji devi Google'ın Üst Yöneticisi (CEO) Diane Greene, "Çöldeki Davos" olarak nitelendirilen konferanstan çekildiğini açıklayan son isim oldu.
Uber, Viacom ve Ford'un da aralarında bulunduğu birçok ABD'li şirket de bu haberlerden dolayı Suudi Arabistan'a boykot kararı aldı.
Uber CEO'su Dara Khosrowshahi de dahil olmak üzere konferansa katılmayacağını söyleyen diğer firmaların yöneticileri Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasının endişe verici olduğunu belirtti.
Branson 1 milyar dolarlık yatırım projesini askıya aldı
Uluslararası yatırım ve teknoloji şirketi Virgin Grubu'nun kurucusu İngiliz yatırımcı Richard Branson da geçen hafta Suudi Arabistan'da yürüttüğü iki turizm projesindeki yöneticilik görevini askıya almaya karar verdiğini açıklamıştı.
Branson, ayrıca Suudi Arabistan ile yapılması planlanan 1 milyar dolarlık yatırım projesini askıya aldığını duyurmuştu.
Önde gelen basın kuruluşları sponsorluklarını çekti
İş dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra uluslararası basın kuruluşları da konferanstan desteğini çekiyor.
New York Times, CNN, CNBC, Financial Times, Huffington Post, ve Bloomberg konferanstan sponsorluğunu çeken ya da katılmayacağını açıklayan kurumlar arasında yer alıyor.
Ayrıca, The Economist dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Zanny Minton Beddoes ve Los Angeles Times gazetesinin sahibi Patrick Soon-Shiong da konferansa katılmaktan vazgeçen basın temsilcileri olarak öne çıkıyor.
Hala sponsorlar arasında kalmaya devam eden Amerikalı basın kuruluşu Fox ise Kaşıkçı'nın durumunu yakından takip ettiklerini açıkladı.
ABD Hazine Bakanı henüz kararını vermedi
Konferansa hala katılmayı planlayan hükümet yetkilileri arasında ise ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dikkati çekiyor.
Hazine Bakanlığından bir yetkili, hafta sonu yaptığı açıklamada, bakanlık yetkililerinin Kaşıkçı'nın akıbeti hakkındaki gelişmeleri takip edeceklerini ve konferansa katılım konusunda buna göre bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.
Konferans iptal edilebilir mi?
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkesinin 2030 Vizyonunu tanıtmak amacıyla geçen yıl başlattığı FII konferansının, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasına bağlı olarak alınan çekilme kararlarına rağmen yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
Suudi yetkililer, bazı konuşmacıların ve ortakların girişimden çekilmesini hayal kırıklığı olarak değerlendirirken, "Dünyanın her tarafından binlerce konuşmacı, moderatör ve konuğun 23-25 Ekim'de Riyad'da hazır bulunacağını" ifade etti.