Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK, taşınmaz mülk sahibi olan herkesin yaptırması gereken sigortalardan biridir. DASK için ödenmesi gereken bedel ise taşınmazın türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermekte.
Sigortalılık oranına bölgesel açıdan bakıldığında Marmara Bölgesi yüzde 66,9 ile ilk sırada bulunuyor.
Sigortalılık oranında bölgesel durum
En düşük olduğu bölgeler ise Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz. Güneydoğu Anadolu'da sigortalılık oranı yüzde 42,5; Karadeniz'de ise yüzde 43,8 seviyesinde. Bu bölgeleri sırasıyla yüzde 46,50 ile Akdeniz, yüzde 46,70 ile Doğu Anadolu, yüzde 51,20 ile İç Anadolu ve yüzde 53,10 ile Ege bölgeleri takip ediyor.
Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan ise yaptığı açıklamada İstanbul'da 2000 ve öncesinde yapılan binalarda bulunan 3 milyon 270 bin konutun sadece yüzde 31'inin deprem sigortasının bulunduğunun altını çizmişti.
Zorunlu deprem sigortası hakkında bilinmesi gerekenler
Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik geliştirilmiş bir sigorta sistemidir.
Hangi binaları kapsıyor?
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar
Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar
Tamamı ticari ve sınai amaçlar için kullanılan binalar (İş Hanı / İş Merkezi / İdari Hizmet/ Eğitim Merkezi vs.)
İnşaatı henüz tamamlanmamış binalar
Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar
Mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar
Geçerlilik süresi ne kadar?
Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir.
İş yerleri kapsam dışında mıdır?
Tamamı ticarî veya sınaî amaçla kullanılan binalar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışındadır. Ancak, mesken olarak inşa edilmiş binaların (apartmanların) içinde yer alan ve ticarethane, dükkân, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması gereklidir.
Apartmanlarda ortak alanlar için teminat sunulur mu?
Temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında deprem sebebiyle meydana gelen hasarlar teminat kapsamdadır.
Arsa, bağ, bahçe veya tarlalardaki binaların durumu
Tapu kaydında "arsa" veya "tarla" vasfı ile kayıtlı bulunan, mesken olarak inşa edilmiş binaların “bağımsız mülkiyet”e konu olup olmadığı veya kat irtifakının tesis edilip edilmediği göz önünde bulundurulmaz; 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanun kapsamı gereği, Zorunlu Deprem Sigortası'na tâbi tutulur. Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası, sigorta ettirenin beyanı esas alınarak, arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabilir.Tapuda bu şekilde kayıtlı bulunan taşınmazın "arsa tapusu", taşınmazın özel mülkiyete tâbi olduğunu göstermekle birlikte binanın varlığını gösterir. Bu durumda sigortanın, arsa tapusuna ilişkin bilgilerin yanı sıra sigorta ettirenin beyanı esas alınarak yapılması gereklidir.
Kerpiç evler ve dernek binaları nasıl düzenlenir?
Kamu yararına çalışan derneklere ait taşınmazlar 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında Zorunlu Deprem Sigortası'na tâbidir.Kerpiç evler için; “Diğer Yapılar” kategorisinde değerlendirilen ahşap, kerpiç ve benzeri evlere Zorunlu Deprem Sigortası düzenlenebilir.